Έκθεση ΔΝΤ: Πρόοδος μετά δημοσιονομικής αβεβαιότητας, μειώσεις μισθών και απολύσεις

Πρόοδο, αλλά και αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία διαπιστώνει η έκθεση του ΔΝΤ, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση προβλέπεται ανάπτυξη 0,6% το 2014, αλλά παράλληλα καταγράφεται αποσπασματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις προσκρούουν μέσα από «επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις» και αντικρουόμενα «συμφέροντα», που επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα.

Θεωρεί αναγκαιότητα την πώληση τη ΔΕΠΑ, των λιμανιών, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, καθώς και στην αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ έως στο τέλος του έτους.

Σε σχέση με την ανάκαμψη, στην έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα αναφέρεται ότι θα πρέπει να μειωθούν και άλλοι οι μισθοί και τα ημερομίσθια. Ειδικότερα, προκειμένου να επιτευχθεί η πρόβλεψη για ύφεση 4,5% του ΑΕΠ το 2013 θα πρέπει να μειωθούν οι μισθοί και τα ημερομίσθια κατά 7% φέτος και κατά 1,5% το 2014. Για το 2015 θέλει οι μισθοί να παραμείνουν στάσιμοι και από το 2016 να υπάρξει μία μικρή αύξηση γύρω στο 2%. Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι γι αυτές τις προβλέψεις είναι πολύ μεγάλοι.

Επίσης, γίνεται αναφορά και για τις απολύσεις από το δημόσιο, για την «αντικατάσταση» των απολυθέντων με νέο προσωπικό, με τα «απαιτούμενα προσόντα», τονίζοντας ότι οι Αρχές έκλεισαν την ΕΡΤ τον Ιούνιο και ότι «ανοίγουν ένα μικρότερο, πιο αποτελεσματικό σταθμό» και ότι θα μπορούσε να επαναπροσλάβει ένα αριθμό πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ, όπως υποστηρίζεται στην έκθεση.

Σε σχέση με το ζήτημα της διαθεσιμότητας διευκρινίζεται ότι το μέτρο θα οδηγήσει τους περισσότερους στην ανεργία: «Η κυβέρνηση συμφώνησε με καθυστέρηση ενός τριμήνου να τεθούν 12.500 εργαζόμενοι σε καθεστώς κινητικότητας και συνολικά 25.000 ως το τέλος της χρονιάς. Επίσης δεσμεύθηκαν να θέσουν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο 4.000 υπαλλήλους.... απ' αυτούς ένας σημαντικός αριθμός (2.000) θα πάρουν το δρόμο της απόλυσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Για τα φορολογικά έσοδα η έκθεση αναφέρει ότι «αν οι αρχές δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της διαχείρισης των φορολογικών εσόδων με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός για το 2014 θα πρέπει και πάλι να επικεντρώνεται σε επώδυνες περικοπές δαπανών»…

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο μέχρι τον Ιούλιο του 2014, αλλά επισημαίνει ότι θα προκύψει κενό από τον Αύγουστο και διαμηνύει στους Ευρωπαίους ότι στην επόμενη αξιολόγηση θα πρέπει να καθοριστεί το πώς θα εξασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδοτική κάλυψή του σε ορίζοντα 12μήνου.

Το βασικό σενάριο στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ αναφέρεται ότι αυτό θα παραμείνει υψηλό το 2013 περίπου στο 176% του ΑΕΠ, πριν ξεκινήσει μια σταθερή υποχώρηση το 2015.

Στην έκθεση υπενθυμίζεται η υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι τον Δεκέμβριο του 2012 να παράσχουν περαιτέρω ανακούφιση στο ελληνικό χρέος -όταν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα- για να εξασφαλιστεί ότι αυτό θα βρίσκεται το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως, όπως έγινε γνωστό σήμερα, 11 χώρες της Λατινικής Αμερικής απείχαν από τη λήψη απόφασης για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου από το ΔΝΤ κρίνοντας ότι δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν το δάνειο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31/07/2013 - 20:45