φωτο αρχείου

Απεβίωσε Αφγανός πρόσφυγας στο Σισμανόγλειο - καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ και της κοινότητας των Αφγανών

Με τίτλο "Ρατσιστικό έγκλημα ο θάνατος του Μοχαμάντ Χασάν", η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) καταγγέλλει το θάνατο Αφγανού πρόσφυγα που σημειώθηκε σήμερα Σάββατο 27 Ιουλίου, ενώ νοσηλεύονταν στο Σισμανόγλειο. Αναλυτικά η ανακοίνωση: "Πέθανε ο Αφγανός πρόσφυγας κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κορίνθου, που χαροπάλευε διασωληνωμένος στο Σισμανόγλειο. Η κυβέρνηση Σαμαρά και ο Υπουργός ΠΡΟΠΟ Δένδιας έβαψαν τα χέρια τους με αίμα.

Στο Σισμανόγλειο κατέληξε σήμερα ο Αφγανός πρόσφυγας  Μοχαμάντ Χασάν, μετά την μεταφορά του από το νοσοκομείο της Κορίνθου όπου εισήχθη στις 2 Ιουλίου. Είχε φυλακιστεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κορίνθου από τις 2/9/2012.

Οι συγκρατούμενοι του είχαν προχωρήσει σε έντονη ομαδική διαμαρτυρία διότι ο Μοχαμάντ Χασαν πονούσε αφόρητα, ζητούσε να τον δει γιατρός  και οι αστυνομικοί δεν έδιναν καμία σημασία. Είχε επανειλημμένα παραπονεθεί για ενοχλήσεις που είχε αλλά δεν εισακούστηκε στο αίτημά του να τον δει γιατρός. Στη Κόρινθο η γνωμάτευση των γιατρών αναφέρει  «λοίμωξη αναπνευστικού-αναπνευστική ανεπάρκεια τύπου 1».


Η πραγματική αιτια θανάτου του Μοχαμάντ Χασάν είναι το γεγονός ότι για 11 μήνες δεν είχε στοιχειώδη θεραπεία για την σοβαρή λοίμωξη που είχε για την οποία η θεραπεία ήταν αναγκαία για να σωθεί η ίδια του η ζωή. Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι ο ασθενής ήταν χρήστης κατά τη διάρκεια της κράτησης και ότι έφερε τις συνηθισμένες  ιογενείς λοιμώξεις, συχνές σ' αυτές τις κατηγορίες ασθενών.

Ο θάνατος του Μοχαμάντ Χασάν είναι ένα ρατσιστικό έγκλημα εκ προμελέτης. Οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ είχαν προειδοποιήσει με τις επισκέψεις τους στην Αμυγδαλέζα για τους κινδύνους της κράτησης χωρίς τη στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη. Η ΚΕΕΡΦΑ είχε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κράτησης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Δένδια, πιο πρόσφατα με συνέντευξη τύπου μαζί με την Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, κατά την οποία προειδοποιήσαμε για την τραγική κατάσταση της υγείας του Μοχαμάντ Χασάν.

Απαιτούμε να χυθεί άπλετο φώς. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι της δολοφονίας και να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛΑΣ.

Απαιτούμε να κλείσουν εδώ και τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης- κολαστήρια που οδηγούν στην εξόντωση και στον θάνατο μετανάστες συνανθρώπους μας".

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΦΓΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ & ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή σήμερα το πρωί, 27/7/2013, ο Αφγανός πρόσφυγας Μοχαμάντ Χασάν που νοσηλευόταν στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο λόγω της σοβαρής λοίμωξης που αντιμετώπιζε. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μοχαμάντ κρατούνταν στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης της Κορίνθου επί έντεκα μήνες, από τις 2 Σεπτεμβρίου του 2012, και είχε μεταφερθεί αρχικά στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, στις 2 Ιουλίου, όπου η γνωμάτευση των γιατρών ανέφερε ότι έπασχε από «λοίμωξη αναπνευστικού-αναπνευστική ανεπάρκεια τύπου 1». Πριν από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο οι συγκρατούμενοί του είχαν προχωρήσει σε έντονη ομαδική διαμαρτυρία γιατί ο Μοχαμάντ Χασάν πονούσε αφόρητα, ζητούσε να τον δει γιατρός, αλλά δεν είχε εισακουστεί το αίτημά του από τους υπευθύνους. Ανθρωπιστικές, πολιτικές και οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα του ανθρώπου έχουν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει, μετά τις επισκέψεις τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για τους κινδύνους της κράτησης χωρίς την παροχή της στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης στους κρατούμενους πρόσφυγες και μετανάστες και χωρίς την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής.
Οι ίδιοι δε οι συγκρατούμενοι του Μοχαμάντ στο Στρατόπεδο της Κορίνθου επισημαίνουν την επικινδυνότητα της κατάστασης όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας που επικρατούν στα Στρατόπεδα και τον κίνδυνο που ελλοχεύει και για τη δική τους ζωή, αφού για παράδειγμα καταγγέλλουν ότι τους δίνεται ένα ξυραφάκι που πρέπει να χρησιμοποιηθεί από 10 άτομα συγχρόνως, δεν υπάρχει ούτε μία σκούπα για να φροντίσουν τουλάχιστον να καθαρίσουν το χώρο που ζουν, ενώ συνεχείς είναι οι απεγνωσμένες φωνές τους για την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που τους παρέχεται. Η Κοινότητα των Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων ζητεί να διερευνηθεί άμεσα η υπόθεση του θανάτου του Μοχαμάντ Χασάν, καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες κράτησης των προσφύγων και των μεταναστών στα στρατόπεδα και ζητά να κλείσουν τώρα.

Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, 210 8814.900. Χαλκοκονδύλη 19, Αθήνα

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27/07/2013 - 20:17