Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Φωτογραφία REUTERS

Εύσημα Σόιμπλε στην Πορτογαλία για την έξοδο από το μνημόνιο

Eύσημα απονέμει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Πορτογαλία, δεύτερη χώρα της Ευρωζώνης μετά την Ιρλανδία, για την έξοδό της από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, επισημαίνοντας πάντως πως υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις.
Η Πορτογαλία εξέρχεται από ένα πλήρες πρόγραμμα «διάσωσης», έχοντας επιμείνει στη συνταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σκληρά μέτρα λιτότητας προκειμένου να καταπολεμηθεί η κρίση στην ευρωζώνη.
 
«Η ακλόνητη εφαρμογή του προγράμματος επέτρεψε στην Πορτογαλία να επαναφέρει την οικονομία της σε ορθή πορεία, να θέσει τα δημόσια οικονομικά της σε ένα μονοπάτι βιωσιμότητας και να μειώσει ανισορροπίες που είχαν αναπτυχθεί σταδιακά πριν από την κρίση», αναφέρει ο Σόιμπλε σε επιστολή του στην υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας.

Η έξοδος δείχνει πως «η ευρωπαϊκή στρατηγική επίλυσης της κρίσης αποδίδει» προσθετει στην επιστολή, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Το διεθνές σχέδιο «διάσωσης», ύψους 78 δισ. ευρώ, επέβαλε χρόνια λιτότητας στους Πορτογάλους πολίτες και περίπου το 15% της εργατικής δύναμης είναι άνεργοι, καθώς η χώρα ανακτά τον έλεγχο των οικονομικών της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνει το πρακτορείο.

«Βέβαια η Πορτογαλία αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικές προκλήσεις, περιλαμβανομένης εκείνης που αφορά τη βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση μεσοπρόθεσμα και τη συνέχιση δομικών μεταρρυθμίσεων που προάγουν την ανάπτυξη», γράφει στην επιστολή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Είμαι καθησυχασμένος από την επαναβεβαιωθείσα δέσμευση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις τρωτότητες που παραμένουν, με αμετάβλητη αποφασιστικότητα», σημειώνει.

Σημειώνεται πως η πορτογαλική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα αντιστρέψει εν μέρει τις περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα τα επόμενα λίγα χρόνια και ότι σκέπτεται να μειώσει τους φόρους τον επόμενο χρόνο.
Πηγή: naftemporiki
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17/05/2014 - 23:52