Εκατόμβη θυμάτων στο ανθρακωρυχείο –Εθνικο πένθος στην Τουρκία


Λιγοστεύουν ώρα με την ώρα οι ελπίδες για την ανεύρευση τυχόν επιζώντων μετά την έκρηξη που σημειώθηκε χθες σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στα 205, ανάμεσά τους και ένας 15χρονος. Την ώρα της έκρηξης στο ανθρακωρυχείο βρίσκονταν 787 εργάτες. Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς 80 από αυτούς, πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η τουρκική κυβέρνηση. Για το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία της χώρας κάνει λόγο ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Ο θάνατος του 15χρονου Κεμάλ Γιλντίζ αλλά και οι τραυματίες ανήλικοι που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες ότι το ιδιωτικών συμφερόντων ανθρακωρυχείο προσλάμβανε ανήλικους εργάτες.

Οι τουρκικές αρχές αποδίδουν την έκρηξη σε βραχυκύκλωμα και το θάνατο των εργατών σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.

Για δολοφονία όμως κάνει λόγο ο πρώην επικεφαλής της Ένωσης Ανθρακωρύχων, Τσετίν Ουιγκούρ.

"Το δυστύχημα που είδαμε να συμβαίνει σήμερα στην ιδιωτική αυτή εγκατάσταση είναι πραγματικά μία δολοφονία στο μέγιστο βαθμό της. Είμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη εργατική δολοφονία στην ιστορία της χώρας" τόνισε.

Το ορυχείο όπου σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα, ανήκει σε μια ιδιωτική εταιρεία, την Soma Komur με έδρα την Κωνσταντινούπολη έχει 5.500 εργάτες και υπαλλήλους και είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα της Τουρκίας, με 2,5 εκατομμύρια τόνους εξορύσσεται ετησίως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14/05/2014 - 14:49