Σημαντική δικαστική απόφαση για την εισβολή στην Κύπρο και τους αγνοούμενους

Το ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ οφείλει να καταβάλει η Τουρκία στην Κύπρο σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου αφορά σωρεία παραβιάσεων αρχών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελέσθηκαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974 έως και σήμερα εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατοχής του βόριου τμήματος του νησιού. Συγκεκριμένα  το Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία:
 
Με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση της πρωταρχικής απόφασης, στις 10 Μαΐου του 2001, δεν καθιστά μη αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης της Κύπρου για αποζημίωση.
 
Με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το Άρθρο 41 (καθορισμός αποζημίωσης) εφαρμόζεται στην παρούσα υπόθεση στον βαθμό που αφορά τους αγνοούμενους.
 
Με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά, ότι το άρθρο 41 έχει εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση στον βαθμό που αφορά στους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους κατοίκους της Καρπασίας (χερσονήσου)
 
Με πλειοψηφία, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι:
 
I. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει στην προσφεύγουσα κυβέρνηση εντός διαστήματος τριών μηνών, 30 εκατ. ευρώ, συν φόρους, δίκην αποζημίωσης για την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων. Μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το παραπάνω ποσό πρέπει να καταβληθεί από την κυπριακή κυβέρνηση (την προσφεύγουσα κυβέρνηση) στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των Υπουργών σε διάστημα 18 μηνών από την εξόφληση / καταβολή του ποσού (από την Τουρκία) ή εντός άλλου διαστήματος που αποφασίζεται από την Επιτροπή των Υπουργών).
Με πλειοψηφία, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι: II. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλλει, εντός τριών μηνών, 60 εκατ. ευρώ συν φόρους, δίκην αποζημίωσης για ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένου Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της Καρπασίας.
 
 
Της απόφασης προηγήθηκε δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε ποινή δεν δεσμεύει τη χώρα του.
 
Τέλος, το εν λόγω κείμενο της ΕΔΑΔ αναφέρει ρητά ότι οι ποινή δεν είναι δυνατόν να παραγραφεί, ενώ με βάση ιστορικά στοιχεία, το ποσό των 90 εκκατομυρίων θεωρείται ποινή- μαμούθ, καθώς είναι μια από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις που έχει εκδικάσει ποτέ το συγκεκριμένο Δικαστήριο.
 
ΠΗΓΗ: NAFTEMPORIKI/IN.GR
 
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12/05/2014 - 19:17