69 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών

Σαν σήμερα, στις 9 Mαϊου 1945, έληξε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη με την άνευ όρων παράδοση της Ναζιστικής Γερμανίας.
«Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, ενεργώντας εξ ονόματος της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης, συμφωνούμε με την άνευ όρων παράδοση όλων των ενόπλων δυνάμεών μας κατά ξηράν, θάλασσα και αέρα, καθώς και όλων των δυνάμεων που βρίσκονται τώρα υπό την γερμανική διοίκηση, προς την Ανώτατη Διοίκηση του Κόκκινου Στρατού και ταυτόχρονα προς την Ανώτατη Διοίκηση των συμμαχικών εκστρατευτικών δυνάμεων». Μ' αυτά τα λόγια η ναζιστική Γερμανία αποδέχτηκε την ήττα της.

69 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών ενάντια στο χιτλερικό φασισμό. 69 χρόνια από την ιστορική μέρα που η κόκκινη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης, των 22 εκατομμύρια νεκρών της στον αντιφασιστικό αγώνα, καρφώθηκε στο Ράϊχσταγκ, στην καρδιά του ναζιστικού τέρατος, σηματοδοτώντας το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ιστορική μνήμη δεν διαγράφεται.

Η 9η Μάη δεν είναι των πλαστογράφων της ιστορικής αλήθειας, όσων γέννησαν το τέρας, όσων στηρίζουν ναζιστικές «εξεγέρσεις» και κυβερνήσεις σήμερα.

Η 9η Μάη θα είναι πάντα των ανταρτών, των φυλακισμένων, των ηρώων που στάθηκαν περήφανα μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα, όσων συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και τις απεργίες, όσων πολέμησαν για τη λεφτεριά, όσων αγωνίστηκαν ενάντια στο ναζιστικό, ιμπεριαλιστικό Άξονα, όσων έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο κόσμο, όσων συνεχίζουν να παλεύουν για δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, κοινωνική απελευθέρωση.

Η 9η Μάη θα είναι πάντα η μέρα που τα λάβαρα των ναζιστών θα σωριάζονται μπροστά στα πόδια των ηρώων.

 

Ι.Β.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16/09/2014 - 01:05