Φωτογραφία ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τουρκία: Επιτροπή θα διερευνήσει τις κατηγορίες περί διαφθοράς

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε τη συγκρότηση μιας επιτροπής που θα αναλάβει να ερευνήσει τις κατηγορίες περί διαφθοράς σε βάρος τεσσάρων πρώην υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν.

Με μεγάλη πλειοψηφία, με ψήφους 453 υπέρ έναντι 9 κατά, οι βουλευτές  ενέκριναν τη συγκρότηση αυτής της επιτροπής η οποία θα αποφασίσει εάν θα παραπέμψει τους τέσσερις συναδέλφους τους στη δικαιοσύνη.

Οι τέσσερις πρώην υπουργοί, για πρώτη φορά μίλησαν στο κοινοβούλιο και αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται — ότι δηλαδή δωροδοκήθηκαν ή καταχράστηκαν χρήματα του δημοσίου. Οι τρεις από αυτούς, οι Μουαμέρ Γκιουλέρ (Εσωτερικών), Ζαφέρ Τσαγλαγιάν (Οικονομίας) και Ερντογάν Μπαϊρακτάρ (Περιβάλλοντος) αναγκάστηκαν να παραιτηθούν στα τέλη Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες αφότου παραπέμφθηκαν οι γιοι τους για μια υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκονταν δεκάδες συγγενείς στελεχών της κυβέρνησης.

Ο τέταρτος, ο Εγκεμέν Μπαγίς (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) έχασε τη θέση του μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που προκάλεσε η παραίτηση των τριών συναδέλφων του.

«Από τις 17 Δεκεμβρίου, αντιμετωπίζουμε μια συστηματική δυσφημιστική εκστρατεία. Διαπράττουμε έγκλημα μιλώντας για όλα αυτά», υποστήριξε ο Τσαγλαγιάν ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του είχαν γυρίσει τις πλάτες.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με ένα ρολόι από τον Ιρανό επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ για να "καλύψει" μια επιχείρηση πώλησης χρυσού από το Ιράν, χώρα στην οποία είχε επιβληθεί εμπάργκο.

Ο Μπαγίς από την πλευρά του κατήγγειλε «εκείνους που, αδυνατώντας να μας σιωπήσουν με τις απειλές τους, έβαλαν σε εφαρμογή ένα πολιτικό ικρίωμα" και υποστήριξε ότι "αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα λάμψει».

Η συζήτηση δεν αναμεταδόθηκε από το κανάλι του κοινοβουλίου αλλά μόνο από τον ιστότοπό του, γεγονός που προκάλεσε την οργή των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα βιντεοσκοπούσαν τη συνεδρίαση με τα κινητά ή τις ταμπλέτες τους και μετέδιδαν σχεδόν απευθείας τη συζήτηση σε διάφορους ιστοτόπους.

Η επιτροπή που συγκροτήθηκε θα είναι 15μελής και τα 9 μέλη της θα προέρχονται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, με 313 έδρες σε σύνολο 550. Η επιτροπή θα διακόψει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές - από 1ης Ιουλίου - και κατόπιν για την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, από τις 10 μέχρι τις 24 Αυγούστου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05/05/2014 - 23:53