Φωτογραφία REUTERS/TOBIAS SCHWARZ

Μέρκελ: Επιθυμούμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία – Μόνο διπλωματία για την Ουκρανία

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη διαμάχη της Ρωσίας με την Ουκρανία η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της στην Φρανκφούρτη, ενόψει των ευρωεκλογών. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της προκειμένου να έχει μια καλή συνεργασία με τη Ρωσία και υπογράμμισε ότι βασίζεται μόνο στην διπλωματία, προκειμένου να επιλυθεί η χειρότερη κρίση που έχει προκληθεί στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού  Πολέμου.

 

«Δεν μάθαμε τίποτα 100 χρόνια μετά την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και 75 από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;» διερωτήθηκε η κ. Μέρκελ ενώπιον του ακροατηρίου της. «Δεν θα επιλύσουμε τις συγκρούσεις στην Ευρώπη με στρατιωτικά μέσα. Οι στρατιωτικές λύσεις μπορούν αποκλειστούν» είπε καταχειροκροτούμενη από το ακροατήριο. 

Επέμεινε ότι η όποια λύση θα πρέπει να είναι διπλωματική. «Βοηθούμε την Ουκρανία σε ένα δύσκολο ταξίδι και παράλληλα θέλουμε να έχουμε μια λογική συνεργασία με τη Ρωσία» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, η χώρα της οποίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για την παροχή φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ δημοσκόπηση για την τηλεόραση ARD έδειξε ότι το 72% των Γερμανών προβληματίζονται για το ενδεχόμενο επιστροφής σε συνθήκες Ψυχρού Πολέμου, ενώ μόνο το 18% τάχθηκε υπέρ μιας στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η Μέρκελ την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ  όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: Reuters,naftemporiki

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01/05/2014 - 01:35