Απεργία των εμποροϋπαλλήλων την Κυριακή

«Την Κυριακήν καθ΄όλην την ημέραν να κλείουν τα καταστήματα». Αυτό ήταν ένα από τα αιτήματα του ψηφίσματος της συγκέντρωσης στο Παναθηναϊκό Στάδιο με την οποία γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά  για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 1893. Εν έτει 2014, όπου τα αυτονόητα καταρρέουν το ένα μετά το άλλο, το αίτημα επιστρέφει διατυπωμένο από τους εμποροϋπαλλήλους που απαντούν με νέα 24ωρη απεργία στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων αυτή την Κυριακή, 4 Μαΐου, κατά την οποία προβλέπεται να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) καλεί παράλληλα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των σωματείων της ΟΙΥΕ στις 11 το πρωί, στο εμπορικό κέντρο «THE MALL ATHENS» στο Μαρούσι.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ αναφέρει ότι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι που αναγκάστηκαν να εργαστούν την Κυριακή των Βαΐων, ακόμα περιμένουν να πληρωθούν για την κυριακάτικη εργασία τους ή τουλάχιστον να πάρουν το ρεπό που τους οφείλουν οι εργοδότες και τονίζει ότι τα καταστήματα, με ελάχιστες περιπτώσεις, δεν δούλεψαν.

«Την Κυριακή 4 Μαΐου τα καταστήματα θα είναι ξανά ανοιχτά. Τι κι αν η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των καταναλωτών δεν έχουν χρήματα να ψωνίσουν, τι κι αν χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι δεν αμείβονται ούτε για την καθημερινή εργασία τους, τι κι αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να βάζουν λουκέτα... Για τη δικομματική κυβέρνηση, την τρόικα και τα μεγάλα εμπορικά συμφέροντα η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές επιτυγχάνει τον στόχο τους: ανακατανομή σε βάθος χρόνου του λιγοστού (λόγω κρίσης) τζίρου από τα μικρές επιχειρήσεις στις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες, μαζικά κλεισίματα μαγαζιών και απολύσεις εργαζομένων, εργαζόμενοι ωρομίσθιοι φθηνοί και απλήρωτοι, κυριακάτικη μαύρη εργασία των νέων. Όλα αυτά βαφτίζονται ανταγωνιστικότητα, εκσυγχρονισμός των αγορών και εξυπηρέτηση των καταναλωτών», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΟΙΥΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30/04/2014 - 19:08