Υποσχέσεις του Κιέβου προς τους ρωσόφωνους και ολιγοήμερη διορία στους αυτονομιστές

Στην κόψη του ξυραφιού εξακολουθεί να ακροβατεί η Ουκρανία. Την ώρα που οι αρχές του Κιέβου υπόσχονταν την αποκέντρωση των εξουσιών και «ένα ειδικό καθεστώς» για τη ρωσική γλώσσα προκειμένου να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις που έχουν ξεσπάσει στις ρωσόφωνες περιοχές στα ανατολικά της Ουκρανίας, η ηγεσία του στρατού ανακοίνωνε συνέχιση των επιχειρήσεων παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη.

«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται και το πόσο θα συνεχιστεί [ακόμη] εξαρτάται από το πόσο οι τρομοκράτες θα παραμείνουν στη χώρα μας», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η Μαρίνα Οσταπένκο, εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε μια πιο ήπια προσέγγιση του ζητήματος εφαρμογής της συμφωνίας σχετικά με τον αφοπλισμό και την απελευθέρωση των υπό κατάληψη δημόσιων κτηρίων, δηλώνοντας ότι ελπίζει οι διακοπές του Πάσχα να διευκολύνουν τη διαδικασία.

Ωστόσο, ανέφερε ότι αν η απελευθέρωση των κτηρίων δεν ξεκινήσει σε λίγες ημέρες τότε μετά το Πάσχα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία της Γενεύης, στην οποία κατέληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει τον αφοπλισμό όλων των παράνομων ένοπλων ομάδων.

 

Σε ένα κοινό τηλεοπτικό διάγγελμα, πάντως, ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ απηύθυναν έκκληση για εθνική ενότητα, προέτρεψαν τους πολίτες να απέχουν από τη βία και δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τη μεταρρύθμιση του συντάγματος.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18/04/2014 - 22:15