Ψάχνουν το Boeing στο βυθό του Ινδικού Ωκεανού

Νωρίτερα από το αναμενόμενο ολοκλήρωσε το υποθαλάσσιο ταξίδι του το ειδικό ρομποτικό βαθυσκάφος που διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των συντριμμιών του Boeing 777 της Malaysia Airlines, λόγω του πάρα πολύ μεγάλου βάθους των νερών του Ινδικού Ωκεανού.


Η έρευνα διήρκεσε έξι αντί για 16 ώρες, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Το αυτόνομο βαθυσκάφος Bluefin-21 που είναι εξοπλισμένο με υπερευαίσθητο σόναρ ποντίστηκε το βράδυ της Δευτέρας από το αυστραλιανό πλοίο Ocean Shield, το οποίο και διευθύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροπλάνου που εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου.

«Μετά από περίπου έξι ώρες το Bluefin-21 έφτασε στο όριο του βάθους (4.500 μέτρα) και αναδύθηκε στην επιφάνεια» ανακοίνωσε το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο Ερευνών. «Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των έξι ωρών ανακτώνται και αναλύονται» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Η δεύτερη αποστολή του ειδικού βαθυσκάφους θα γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν ο καιρός το επιτρέψει.

Το Bluefin-21 είναι βαθυσκάφος με σχήμα τορπίλης έχει μήκος 4.93 μέτρα και διαθέτει υπερσύγχρονο σόναρ.

Η περιοχή όπου το Ocean Shield ερευνά το βυθό του ωκεανού έχει εμβαδόν 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται ακριβώς 2.312 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Περθ, τη μεγαλύτερη πόλη στη δυτική ακτή της Αυστραλίας .

Το Boeing 777 της Malaysia Airlines που εκτελούσε τη μοιραία πτήση MH370 από την Κουάλα Λουμπούρ έως το Πεκίνο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις 8 Μαρτίου λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Μαλαισίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο