Ειδήσεις από ΕΡΑ Ζακύνθου

Δέκα νέες άδειες από το δήμο σε υδροφόρες για μεταφορά νερού ενόψει εκλογών 

«Στην εποχή του Γιάννη Πέττα»,  (σ.σ. τέως δημάρχου Αλυκών και τέως προέδρου του συνδέσμου ύδρευσης, που πριν από μερικά χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, η οποία τού επέβαλε την ποινή της αργίας), «επέστρεψε το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου, στη συνεδρίασή του, προχθές το βράδυ», επισημαίνει στο πρωτοσέλιδο της, τοπική εφημερίδα. Αφορμή η απόφαση για την έγκριση δέκα νέων αδειών για υδροφόρες που θα μεταφέρουν νερό, σε επιχειρήσεις και κατοικίες, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, κάτι, που σύμφωνα με την εφημερίδα, έγινε με συνοπτικές διαδικασίες και στο τέλος της συνεδρίασης, όταν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι είχαν αποχωρήσει και μάλιστα το θέμα ήταν στις αιτήσεις πολιτών. Για απόφαση, καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα, κάνει λόγο το σχετικό δημοσίευμα, με το δήμαρχο, Στέλιο Μποζίκη, να δηλώνει ότι η απόφαση ήταν αναγκαία για να μην κινδυνεύσουν να μείνουν χωρίς νερό…ένα εκατομμύριο τουρίστες που θα επισκεφθούν τη Ζάκυνθο και με τη Λαϊκή Συσπείρωση, να χαρακτηρίζει προκλητική την απόφαση.

Όλα αυτά σε ένα νησί, όπου το εμπόριο νερού, αποτελεί πολύχρονη σκληρή πραγματικότητα, με τα συμφέροντα γύρω από αυτή την υπόθεση να έχουν σημαδέψει την τοπική αυτοδιοίκηση, αναγκάζοντας τους συμπολίτες μας να πληρώνουν ακριβά σε αρκετές περιπτώσεις για το πολύτιμο αυτό αγαθό και με τα μεγαλεπήβολα έργα υδροδότησης να καθυστερούν συνεχώς να ξεκινήσουν και να ανακοινώνονται συνήθως προεκλογικά.      

Γίνεται…της πεζοδρόμησης με προσφυγές εμπόρων και εμπλοκή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Περιφέρειας και Δήμου

Ανοίγει και πάλι για τα οχήματα, η πιο κεντρική και εμπορική οδός της πόλης της Ζακύνθου, η οδός Αλεξάνδρου Ρώμα, όπως αποκάλυψε η τοπική ΕΡΑ, δεδομένου ότι στη σημερινή πρωινή ενημερωτική ζώνη του σταθμού, δημοσιοποιήθηκε σχετικό έγγραφο της αρμόδιας επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυικής Ελλάδας-Ιονίου. Συγκεκριμένα στο εν λόγω έγγραφο με ημερομηνία 7-4-2014, επισημαίνεται ότι η αρμόδια επιτροπή, έκανε αποδεκτή την προσφυγή του εμπορικού συλλόγου Ζακύνθου (25-2-2014), κατά της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, (18-1-2014), με την οποία εγκρίθηκε η πεζοδρόμηση της Αλεξάνδρου Ρώμα, αλλά και της 21ης Μαΐου, που αποτελεί τη συνέχεια της συγκεκριμένης οδού. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, επειδή απαιτείται ειδική κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία δεν προκύπτει ότι είχε τελειώσει και εγκριθεί, δεδομένου ότι η επικαλούμενη απόφαση 174-10, του δημοτικού συμβούλου Ζακύνθου, αφορά την έγκριση της Α΄ ερευνητικής πρότασης και επιπλέον, έπρεπε να υπάρξει επικαιροποίηση της απόφασης αυτής, αφού είχε περάσει τριετία από τη λήψη της.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μια υπόθεση που ταλανίζει επί πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία, γιατί πολλές φορές έχει «αλλάξει χέρια», η αρμοδιότητα για την πεζοδρόμηση της Αλεξάνδρου Ρώμα, με το δήμο, την περιφέρεια και την αποκεντρωμένη διοίκηση, να εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, η οποία συχνά αποκτά πολιτικά και προεκλογικά χαρακτηριστικά, με τους εμπόρους να ζητούν μια λύση που να μην θίγει τα συμφέροντά τους και τους υπολοίπους συμπολίτες μας να μην έχουν έναν κανονικό πεζόδρομο.  

Κατά της δημοτικής αρχής για το θέμα των απορριμμάτων ο  υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ  

Την ξεκάθαρη θέση της δημοτικής κίνησης «Ζακυνθινή Αναγέννηση», για το μείζον τοπικό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί, εξέφρασε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο επικεφαλής της κίνησης και υποψήφιος δήμαρχος, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων, Μίμης Μαρίνος-Κουρής. Όπως τόνισε ο κ. Κουρής, αποτελεί αναγκαιότητα η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, στην οποία, αναλυτικά, στη συνέχεια, αναφέρθηκαν στενοί συνεργάτες του, τονίζοντας τη διαφωνία της «Ζακυνθινής Αναγέννησης», στην εμμονή της παρούσας δημοτικής αρχής και του συνδέσμου καθαριότητας, για την κατασκευή  ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ, στη θέση «Λϊβας», στην ορεινή ζώνη του νησιού, δεδομένου ότι, όπως υποστήριξαν, υπάρχουν αποδείξεις για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, εφόσον προχωρήσει η διαδικασία. Η «Ζακυνθινή Αναγέννηση», όπως είπαν, προτείνει, μέσω δημοκρατικών και διάφανων ενεργειών, να επιλεγεί, βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων από Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, άλλη θέση, η πλέον κατάλληλη, για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ και παράλληλα να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές για τη διαλογή και επεξεργασία των στερεών αποβλήτων, με παράλληλο κλείσιμο του υπάρχοντος και κορεσμένου ΧΥΤΑ στην περιοχή του Σκοπού και τη μετατροπή του συγκεκριμένου χώρου, σε ένα φυσικό πάρκο, σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.

Επίσης, πρόταση της «Ζακυνθινής Αναγέννησης», είναι και κατάργηση των τετραγωνικών σε ότι αφορά την τιμολόγηση των απορριμμάτων και η εφαρμογή ενός τιμολογίου βάσει της ποσότητας και του είδους τους.

«Παρέλαση» υποψηφίων με ανακοινώσεις και «μετακομίσεις» που προκαλούν αίσθηση

«Να μάθουμε να ακούμε τους φορείς» δήλωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, με το συνδυασμό «Αριστερή Κίνηση Ιονίου» και με τη στήριξη της ΔΗΜ.ΑΡ., Τάσος Σολβάνος, με αφορμή την επίσκεψή του, στη Ζάκυνθο και το επιμελητήριο του νησιού, συνοδευόμενος από τον νυν επικεφαλής του συνδυασμού, Σωτήρη Βλάχο, ο οποίος, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για τη θέση του Περιφερειάρχη, καθώς και από τον εκπρόσωπο της τοπικής οργάνωσης της ΔΗΜ.ΑΡ. και υποψήφιο αντι-περιφερειάρχη Ζακύνθου, (με το συνδυασμό), Ανδρέα Κλαυδιανό. Το νησί χρειάζεται βιοτεχνικό πάρκο, τονίστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δ.σ. του επιμελητηρίου, ενώ, κυριάρχησε και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μάλιστα, όπως μάθαμε, η επίσκεψη του κ. Σαλβάνου, στο επιμελητήριο, συνέπεσε με μια θυελλώδη συνεδρίαση του δ.σ., με θέμα-αρκετά έντονης αντιπαράθεσης-τις επιχορηγήσεις του οργάνου σε διάφορους φορείς. Επίσης, πρόσφατα επισκέφθηκε το νησί, ακόμα ένας υποψήφιος Περιφερειάρχης, με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, με καταγωγή από την Κέρκυρα και πρώην βουλευτής της ΝΔ, στο νησί των «Φαιάκων», ο κ. Αλέκος Δεσύλας, ο οποίος, ανακοίνωσε ως υποψήφια αντι-περιφερειάρχη Ζακύνθου, με το συνδυασμό του, την τέως αντιδήμαρχο Ζακύνθου και τέως νομαρχιακό σύμβουλο, Κατερίνα Μοθωναίου.

Να σημειωθεί ότι κατά 99%, όπως δηλώνει ο ίδιος, στο ψηφοδέλτιο του κ.Δεσύλα, θα συμμετέχει και ο περιφερειακός σύμβουλος, Κώστας Τσιριγώτης, ο οποίος, «τα έσπασε», με τον αντι-περιφερειάρχη, Διονύση Μυλωνά και το συνδυασμό του νυν Περιφερειάρχη, Σπύρου Σπύρου, ενώ, αφήνει και ένα ποσοστό 1% για να κατέβει με το συνδυασμό Γκερέκου, με την «Ελιά» και άλλες δυνάμεις, η οποία τελικά επέλεξε για υποψήφιο αντι-περιφερειάρχη Ζακύνθου, τον κ. Διονύση Γουάστωρ, που προέρχεται από τη ΝΔ και ο οποίος απέσυρε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα που είχε ανακοινώσει για το δήμο του νησιού!                          

«Τέχνης Εγκώμια» από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων

Την Κυριακή των Βαΐων, στις 8 το βράδυ, στην εκκλησία της Παναγίας της Κεριώτισσας, ο πολιτιστικός σύλλογος Κερίου, παρουσιάζει την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, σε μια μοναδική συναυλία, στο πνεύμα και στο κλίμα του Ζακυνθινού Μεγαλοβδόμαδου, με το χαρακτηριστικό τίτλο: «Τέχνης Εγκώμια» και με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.