Ρεπορτάζ της ΕΡΤ3 για τα 143 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα

Συμπληρώθηκαν 143 χρόνια από όταν οι εργάτες του Παρισιού και άλλα κοινωνικά στρώματα εγκαθίδρυσαν την επαναστατική τους κυβέρνηση στην λεγόμενη Πόλη του φωτός. Αμέσως η νέα κυβέρνηση πήρε προοδευτικά μέτρα πρωτόγνωρα για τα δεδομένα του 19ου αιώνα και ανακούφισε τις φτωχές τάξεις.

 

Εκδήλωση για την Παρισινή Κομμούνα και την εργατική δημοκρατία διοργανώθηκε το Σάββατο 5 Απριλίου, στις 18.00 στη Λέσχη Αναιρέσεις, στη Θεσσαλονίκη, με στόχο «να παρουσιαστούν πλευρές ουσιαστικής κριτικής στη μεταλλαγμένη αστική δημοκρατία του ολοκληρωτικού καπιταλισμού και στο σύγχρονο αστικό κράτος - στρατηγείο, από τη σκοπιά του πνεύματος της Κομμούνας, της εργατικής δημοκρατίας και της επαναστατικής ανατροπής.»

Δείτε το ρεπορτάζ της ελεύθερης ΕΡΤ-3

 

«Το Παρίσι των εργατών με την Κομμούνα του θα γιορτάζεται πάντα σαν δοξασμένος προάγγελος μιας νέας κοινωνίας. Τους μάρτυρές της τους έχει κλείσει μέσα στη μεγάλη της καρδιά η εργατική τάξη. Τους εξολοθρευτές της τους κάρφωσε κιόλας η Ιστορία στον πάσσαλο της ατίμωσης απ' όπου δεν μπορούν να τους λυτρώσουν μήτε όλες οι προσευχές των παπάδων τους» (Καρλ Μαρξ, «Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία»).

Η Παρισινή Κομμούνα ήταν η εργατική επαναστατική κυβέρνηση που εγκαθιδρύθηκε στο Παρίσι μετά την εξέγερση των εργατών της πόλης και διήρκεσε από τις 26 Μαρτίου του 1871 μέχρι τις 28 Μαΐου της ίδιας χρονιάς. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας η κρατική εξουσία πέρασε στα χέρια της εργατικής τάξης. Η Κομμούνα που ίδρυσαν οι εργάτες του Παρισιού μπορεί να έζησε για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά η σημασία της για τον παραπέρα απελευθερωτικό αγώνα της εργατικής τάξης ήταν μεγάλη.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11/04/2014 - 15:53