Το εγκεφαλικό δεν έχει ηλικία

Εγκεφαλικό σε παιδιά; Για πολλούς αδιανόητο. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια αφορούν μόνον τις μεγαλύτερες ηλικίες. Δυστυχώς όμως όχι.

Όταν ξύπνησε η Βανέσα δεν μπορούσε να κουνήσει το αριστερό της χέρι και πόδι. «Σκέφτηκα ότι κάτι δεν πάει καλά. Σαν να μούδιασε η αριστερή μου πλευρά». Πολύ γρήγορα συνειδητοποίησε όμως ότι υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Και αυτό στην ηλικία των 28 ετών.

Η Βανέσα δεν αποτελεί εξαίρεση, όπως καταδεικνύει η έρευνα Global Burden of Disease, ένα κοινό πρότζεκτ της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που έβαλε στο μικροσκόπιο την εξέλιξη των συνηθέστερων ασθενειών από το 1990. Το αποτέλεσμα: μέσα σε μόλις 20 χρόνια ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων αυξήθηκε κατά 68 % ενώ ο αριθμός των θανάτων από εγκεφαλικά κατά 26 %.

Καλύτερες δυνατότητες θεραπείας

«Η πρόληψη, η διάγνωση και οι δυνατότητες θεραπείας έχουν βελτιωθεί», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Εγκεφαλικών Γκέρχαρντ Χάμαν. Αυτό ισχύει πρωτίστως για τις βιομηχανικές χώρες, όπως τη Γερμανία, τη δυτική Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική. Στις ασθενέστερες οικονομικά χώρες όμως, η εικόνα είναι διαφορετική, σύμφωνα με τον νευρολόγο. «Ειδικά στην ανατολική Ασία, στην Κίνα, την Κορέα, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, το ποσοστό των εγκεφαλικών είναι υψηλό. Για το 2010 υπολογίζουμε παγκοσμίως με 16,9 εκατομμύρια εγκεφαλικά επεισόδια».

Εγκεφαλικό όμως παθαίνουν όλο και συχνότερα και νέοι σε ηλικία άνθρωποι. Σε αυτή την ομάδα συγκαταλέγονται άτομα ηλικίας από 20 έως 64 ετών, στην οποία το ποσοστό εγκεφαλικών αυξήθηκε μέσα σε μια 20ετία κατά 25-31%. Σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε εικοστό επεισόδιο καταγράφεται σε παιδιά και νέους. Η έρευνα δεν εξέτασε τους λόγους αυτής της δραματικής εξέλιξης, ωστόσο σύμφωνα με τον ειδικό Γκ. Χάμαν, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες: «Το κάπνισμα, τα αντισυλληπτικά στις γυναίκες, η παχυσαρκία αλλά και τα ναρκωτικά μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικό». Μόνον στη Γερμανία παθαίνουν κάθε χρόνο εγκεφαλικό περίπου 10.000 άνθρωποι κάτω των 45.

Απειλή ακόμη και για τα νεογέννητα

Η Βανέσα πιστεύει ότι η δική της περίπτωση σχετίζεται με τα αντισυλληπτικά χάπια και το κάπνισμα, το οποίο και σταμάτησε στο μεταξύ. Ευτυχώς για την ίδια, όταν έπαθε το εγκεφαλικό μπορούσε να μιλήσει και έτσι κάλεσε η ίδια ασθενοφόρο. «Φυσικά με ρώτησαν πόσο χρονών είμαι, εάν έχω πόνους στην πλάτη. Ένα άλλο ερώτημα ήταν εάν παίρνω ναρκωτικά».

Όπως εκτιμούν ειδικοί, κάθε χρόνο παθαίνουν εγκεφαλικό στη Γερμανία περίπου 300 παιδιά, ανάμεσά τους και νεογέννητα. Η δε διάγνωση είναι τις περισσότερες φορές αρκετά δύσκολη. «Όταν σου έρχεται ένα 8χρονο στο ιατρείο, το πρώτο που σκέφτεσαι δεν είναι φυσικά το εγκεφαλικό, λέει ο ειδικός.

Πηγή DW

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09/04/2014 - 22:37