Ειδήσεις από ΕΡΑ Ζακύνθου

«Καίει» το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ενόψει τοπικών εκλογών

Toθέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, έχει πολλά «επεισόδια» ακόμα και σίγουρα θα «παίξει» πολύ, ενόψει αυτό-διοικητικών εκλογών στη Ζάκυνθο, αφού, η δημιουργία ΧΥΤΥ στη θέση «Λίβας» στην ορεινή ζώνη του νησιού, που προωθεί η δημοτική αρχή και ο σύνδεσμος καθαριότητας, εκκρεμεί σαν υπόθεση στο ΣτΕ, μετά την προσφυγή του βουλευτή, του αντι-περιφερειάρχη, του επιμελητηρίου, της κίνησης πολιτών και άλλων φορέων και μεμονωμένων συμπολιτών μας. Την ίδια ώρα ο δήμος και ο σύνδεσμος, λόγω του κορεσμού του υφιστάμενου ΧΥΤΑ στην περιοχή του Σκοπού, που βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου, (υπόθεση που έχει φτάσει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο), θέλοντας ενδεχομένως να πιέσουν καταστάσεις, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αναγκαστική λύση της δεματοποίησης των απορριμμάτων σε διαθέσιμο χώρο στην περιοχή του αεροδρομίου, με την ΥΠΑ να μην εγκρίνει την όλη διαδικασία. Έρχεται τώρα ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και υπογράφει την απόφαση  για τον ορισμό συμβούλου υποστήριξης για το έργο του ΧΥΤΥ και της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, με την διεκδίκηση ποσού 150.000 ευρώ για την ωρίμανση του έργου (ανάθεση σε μελετητή) και με τον αντι-περιφερειάρχη Ζακύνθου, Διονύση Μυλωνά-που ανήκει στο συνδυασμό του Περιφερειάρχη-να δηλώνει σήμερα στην ΕΡΑ Ζακύνθου, ότι διαφωνεί μόνο ως προς τη χρονική συγκυρία, επειδή ακόμα δεν έχει αποφανθεί το ΣτΕ και όχι γιατί κάποιοι «ενοχλούνται», δεδομένου, ότι, όπως είπε,  συνέχεια ταυτίζουν την οποιαδήποτε θετική εξέλιξη, με τις επικείμενες εκλογές.     

Εμφάνιση και πάλι κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης

Κρούσματα λεπτοσπείρωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκαν ξανά στη Ζάκυνθο, σε χωριά της περιοχής της Ρίζας, καθώς έχουν καταγραφεί  κάποιοι ασθενείς, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού. Προσοχή συνιστά η τοπική υγειονομική υπηρεσία, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα θανατηφόρο μικρόβιο που μεταφέρεται στον άνθρωπο από τα ποντίκια τα οποία…περισσεύουν στη Ζάκυνθο, αφού, τα τελευταία χρόνια, μάλλον, δεν γίνεται με συστηματικό τρόπο η μυοκτονία ή γίνεται καθυστερημένα, όταν κατά κοινή ομολογία, υπάρχουν πολλές και καταγεγραμμένες εστίες μόλυνσης, σε καλλιέργειες και όχι μόνο. Οι Ζακυνθινοί δεν παίρνουν σοβαρά τον κίνδυνο της λεπτοσπείρωσης και δεν λαμβάνουν μέτρα, δηλώνει ο αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου, Ανέστης Κωνσταντινίδης. Ούτε, όμως και οι εκάστοτε αρμόδιες αρχές σε τοπικό επίπεδο-προσθέτουμε εμείς-δεν κάνουν τα αυτονόητα, επικαλούμενες, πότε θέμα αρμοδιοτήτων, πότε την έλλειψη πόρων και τεχνογνωσίας και άλλοτε τη γραφειοκρατία.            

Στη βουλή η παράνομη θήρα στις νήσους Στροφάδες

Στη βουλή φέρνει το θέμα της παράνομης θήρας στις νήσους Στροφάδες, ο βουλευτής Ζακύνθου, Σταύρος Κοντονής, μέσω ερώτησης που υπέβαλλε στις 26 Μαρτίου, στους υπουργούς Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος και σε άλλους συναρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Ο κ. Κοντονής, ζητά τη λήψη των απαραίτητων μέτρων φύλαξης, δεδομένου ότι την περίοδο μετανάστευσης αποδημητικών πουλιών που περνούν από τις νήσους Στροφάδες, ομάδες κυνηγών καταφτάνουν στην περιοχή, προβαίνοντας σε εκτεταμένη λαθροθηρία. Να σημειωθεί ότι οι νήσοι Στροφάδες, ανήκουν διοικητικά και γεωγραφικά στο νομό Ζακύνθου, είναι προστατευμένη, στα «χαρτιά», τουλάχιστον, περιοχή, λόγω του σπάνιου φυσικού τοπίου, αλλά και της ύπαρξης εκεί, ενός ιστορικού καστρομονάστηρου, στο οποίο υπάρχει ένας ηγούμενος, ενώ, ήταν ο τόπος που μόνασε ο πολιούχος της Ζακύνθου, Άγιος Διονύσιος. Μάλιστα, οι νήσοι Στροφάδες, ανήκουν και στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. 

Προκήρυξη διαγωνισμού για την…προβληματική μεταφορά των μαθητών   

Στη δημοσιότητα δόθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής περιόδου. Για τη Ζάκυνθο θα διατεθεί το ποσό του 1.589.897,21ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν προσφορά μέχρι και τις 19 Μαΐου στα γραφεία της διεύθυνσης διοικητικού-οικονομικού της Περιφερειακής Ενότητας του νομού. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το τοπικό ΚΤΕΛ, το οποίο, πολλά χρόνια τώρα, είχε αναλάβει τη μεταφορά των μαθητών, κυρίως της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν θα υποβάλλει σχετική προσφορά, επικαλούμενο αδυναμία να συνεχίσει αυτό το έργο, ενώ, να θυμίσουμε ότι πολλές φορές οι λεωφορειούχοι έχουν αντιδράσει για το μεγάλο κόστος και το μικρό κέρδος, την καθυστερημένη πληρωμή τους, από το κράτος, μέσω της Περιφέρειας, αλλά και για τις περικοπές των τελευταίων χρόνων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά προβλήματα τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους μαθητές, τους γονείς και γενικότερα την εκπαιδευτική κοινότητα.    

«Αλλαγή φρουράς» στην πυροσβεστική με έμφαση στην πρόληψη

«Αλλαγή φρουράς» στην πυροσβεστική υπηρεσία Ζακύνθου, δεδομένου ότι αναλαμβάνει καθήκοντα νέου διοικητή της υπηρεσίας, ο διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ στην Πάτρα, Νίκος Ρουμελιώτης, στη θέση του Σπύρου Πέτρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρουμελιώτης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών, κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη το νησί, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια έχει δοκιμαστεί από οργανωμένους εμπρησμούς με τεράστιες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, στις καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία, με σπίτια και ολόκληρα χωριά να γλιτώνουν από τις φλόγες, κυριολεκτικά στο πάρα πέντε.