Δίωξη εκπαιδευτικού στο 1ο ΓΕΛ Χαλκίδας

Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε η Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, για τη διωκόμενη εκπαιδευτικό, Δήμητρα Γιατράκου, του 1ου ΓΕΛ Χαλκίδας:

 


 
"Στις 18/9/2013, τρίτη ημέρα της απεργίας των εκπαιδευτικών, η συνάδελφος μας κ. Δήμητρα Γιατράκου, που υπηρετεί ως φιλόλογος στο 1ο Λύκειο Χαλκίδας, μπήκε με το αυτοκίνητό της και με μικρή ταχύτητα, στον αύλειο χώρο του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου, για να ξεφορτώσει απεργιακό υλικό, όπως ήταν επιφορτισμένη να κάνει, ως μέλος της απεργιακής επιτροπής του σχολείου της. Την επόμενη μέρα, φτάνει ανώνυμο ηλεκτρονικό μήνυμα στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης, με το οποίο καταγγέλλεται το περιστατικό.
 
Μετά από ένα ολόκληρο μήνα, στις 17/10/2013, και αφού έχει διενεργηθεί προφορική προκαταρκτική εξέταση από τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τη συνάδελφο, της επιδίδεται απόφαση παραπομπής της σε ανώτερο πειθαρχικό συμβούλιο, η οποία βασίζεται ανάμεσα στα άλλα, και στο, από 27/9/2013 πηχυαίο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, που με ανυπόστατους ισχυρισμούς στήνει ένα σκηνικό τρόμου, μακράν από την υπηρέτηση της αλήθειας, πιστό όμως στην υπηρέτηση της υπερβολής.


Στις 15/11/2013, δυο μήνες μετά το περιστατικό και ένα μήνα από την γνωστοποίηση της παραπομπής της συναδέλφου σε ανώτερο πειθαρχικό, τα δαιμόνια ΜΜΕ της πόλης επανέρχονται δριμύτερα, ενημερώνοντας τους πολίτες, ότι ο υφυπουργός ΥΠΑΙΘ κ. Συμεών Κεδίκογλου έχει πράξει τα δέοντα και έχει θέσει, με υπογραφή του, την κ. Δήμητρα Γιατράκου σε αργία.

Και ενώ η σχετική απόφαση αναρτάται στον ιστότοπο του υφυπουργού, μετά από τρεις μέρες, στις 18/11/2013, έως την Πέμπτη 21/11/2013, που  το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ επισκέφτηκε την προϊσταμένη κ. Καραμάνου, ούτε η ίδια, ούτε ο Περιφερειακός Διευθυντής κ. Παλιαλέξης, είχαν ενημερωθεί για την απόφαση αυτή. Η ίδια η ενδιαφερόμενη, ενημερώθηκε για την αργία της, η οποία μάλιστα είχε αναδρομική ισχύ, από τις 21/10/2013, μόλις την Παρασκευή 22/11/2013.

Δηλαδή για ένα ολόκληρο μήνα, η συνάδελφός μας παρουσιαζόταν κανονικά στο σχολείο της, διενεργούσε τη διδασκαλία της, επιτελούσε όλα τα εξωδιδακτικά καθήκοντά της, ενώ βρισκόταν σε αργία, πράγμα που δεν γνώριζε ούτε η ίδια, ούτε ο Διευθυντής του σχολείου όπου υπηρετεί, ούτε η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης, ούτε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης.  


Είναι φανερό πως ένας ολόκληρος μηχανισμός πειθαρχικών διώξεων εκπαιδευτικών στήνεται πάνω σε ανώνυμες καταγγελίες και θολές διαδικασίες και αυτό είναι που πρέπει να προβληματίσει τον/την καθένα/μια από  μας σοβαρά.

Με το νέο πειθαρχικό, το τεκμήριο της αθωότητας καταργείται, η αυτοδίκαιη αργία είναι προ των πυλών και ο καθένας από εμάς έρμαιο κακόβουλων ισχυρισμών. Σε αυτή τη βιομηχανία διώξεων που στήνει μεθοδευμένα η κυβέρνηση, όλοι είμαστε δυνητικά ένοχοι. Δεν είναι μόνο θέμα προσωπικής και επαγγελματικής αξιοπρέπειας,  αφορά στην ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών συνολικά. Αν δεν αντιδράσουμε συνολικά και συντεταγμένα, αν αφήσουμε το φόβο που μεθοδευμένα καλλιεργούν να κυριαρχήσει, τότε κάποιοι άλλοι από μας θα είμαστε τα επόμενα θύματα.


Καταγγέλλουμε το νέο πειθαρχικό δίκαιο ως απολύτως αντιδημοκρατικό, καταγγέλλουμε την ανώνυμη διαδικασία και την όλη μεθόδευση της υπόθεσης. Στηρίζουμε τη συνάδελφο κ. Δήμητρα Γιατράκου απέναντι στην άδικη και κακόβουλη επίθεση που της γίνεται και θα είμαστε στο πλευρό της μέχρι την τελική δικαίωση".

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54