Φωτογραφία REUTERS

Ουκρανία: Απαγόρευση εισαγωγής και διάθεσης ορισμένων ρωσικών τροφίμων

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προχώρησε σε προσωρινή απαγόρευση εισαγωγής τροφίμων από επτά ρωσικές εταιρείες, σε μια ένδειξη ότι η ένταση μεταξύ των δύο κρατών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία επεκτείνεται στο πεδίο του εμπορίου.

Τα τελευταία χρόνια οι εμπορικές σχέσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας ήταν ήδη τεταμένες.  Η Μόσχα είχε απαγορεύσει την εισαγωγή ορισμένων ουκρανικών προϊόντων, όπως ορισμένες ποικιλίες τυριών. Η Ουκρανία ανταπέδωσε επιβάλλοντας περιορισμούς στη διάθεση ορισμένων ρωσικών τροφίμων.
 

«Από σήμερα, λαμβάνουμε τα προσήκοντα μέτρα για την απομάκρυνση από τα καταστήματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις της λιανικής. . . ρωσικών προϊόντων τα οποία παραδίδονταν με τρόπο που παρέβαινε» τους ισχύοντες κανονισμούς, ανέφερε η ουκρανική υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών σε σχετική ανακοίνωσή της.

Η υπηρεσία απαγόρευσε προσωρινά την εισαγωγή και τη διάθεση των προϊόντων μιας ρωσικής εταιρείας παραγωγής σοκολάτας, μιας επιχείρησης τυροκομικών και δύο ακόμα εταιρειών που συσκευάζουν και εμπορεύονται αλιεύματα, οι οποίες, όπως αναφέρεται, παραβίασαν τις ισχύουσες διατάξεις για τις ετικέτες των τροφίμων και πιθανόν και άλλες.

Ένα στέλεχος της ουκρανικής υπηρεσίας προστασίας των καταναλωτών δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το χρονικό διάστημα για το οποίο θα επιβληθεί η απαγόρευση αυτή. Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο τζίρος των ρωσικών εταιρειών αυτών στην ουκρανική αγορά.

Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02/04/2014 - 23:08