Η Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής για την "Αυτοαξιολόγηση/Αξιολόγηση"

Συνέλευση πραγματοποίσε χθες Δευτέρα η Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, η οποία κατέληξε στην ακόλουθη ανακοίνωση - ψήφισμα:

"Η επίθεση που δέχεται η Δημόσια εκπαίδευση, και όλη η κοινωνία, από  Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ απειλεί με επαγγελματικό αφανισμό τους εκπαιδευτικούς και οδηγεί σε παραπέρα συρρίκνωση όλων των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Η οριστική απόλυση των συναδέλφων μας σε διαθεσιμότητα και των υπολοίπων ευρισκόμενων σε διαθεσιμότητα Δημόσιων Υπαλλήλων, δείχνει τις διαθέσεις Κυβέρνησης και Υπουργείου για την ολοκληρωτική κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

Η επιχειρούμενη αυτοαξιολόγηση/αξιολόγηση αποτελεί  τη στιγμή αυτή την αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής επίθεσης, απέναντι στη Δημόσια Εκπαίδευση, επιχειρώντας να καθηλώσουν μισθολογικά τους εκπαιδευτικούς [αφού συνδέουν την αξιολόγηση με το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και τις ποσοστώσεις του] να δημιουργήσουν νέες δεξαμενές διαθεσιμοτήτων και απολύσεων, να υποτάξουν τους εκπαιδευτικούς, να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν τη μαθησιακή διαδικασία, μετατρέποντάς την σε ένα σύνολο προκατασκευασμένων, τυποποιημένων και ποσοτικών κριτηρίων και να κατηγοριοποιήσουν τα Σχολεία.

Η εγκύκλιος επιστράτευσης που υπέγραψε ο Υπουργός στις 24 Μαρτίου 2014 είναι αποκαλυπτική του πανικού που διακατέχει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μπροστά στη μαζική άρνηση των Συλλόγων Διδασκόντων να συγκροτήσουν εθελοντικά τις ομάδες εργασίας της ΑΕΕ και αποτελεί, ουσιαστικά, παραδοχή της ορθότητας της θέσης  της  ΟΛΜΕ ότι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις ομάδες εργασίας δεν είναι υποχρεωτική. Δεν είναι, επίσης,  τυχαία η ημερομηνία έκδοσης της τελευταίας εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου δυο μέρες μετά την οριστική απόλυση Δημοσίων Υπαλλήλων 922/3/2014) ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ.

 

Απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς, το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα δίνει μια ιστορική μάχη για τη διαφύλαξη της παιδαγωγικής ελευθερίας και της δημοκρατίας στο  σχολείο. Με απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Με την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων και εκδηλώσεων. Με την ακύρωση των σεμιναρίων των Σχολικών Συμβούλων για την αυτοαξιολόγηση σε όλη την Ελλάδα.

Με την ακύρωση των σεμιναρίων για την αξιολόγηση στο Υπουργείο Παιδείας μετά από μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις. Με τις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων στις οποίες οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να μη συμμετέχουν με τη θέλησή τους στη συγκρότηση των ομάδων εργασίας για την αυτοαξιολόγηση. Μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες, καταγράφηκε η συντριπτική αντίθεση του κλάδου στην επιχειρούμενη αξιολόγηση, πέρα από κάθε αμφισβήτηση.


Η νέα εγκύκλιος, αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της αξιολόγησης. Ο ίδιος Υπουργός που πέρσι μας επιστράτευσε, επιχειρεί μια νέου τύπου επιστράτευση διευθυντών και καθηγητών, επιχειρώντας με τη βία να επιβάλλει το νομοθετικό έκτρωμα το οποίο θεμελιώνει τον επαγγελματικό αφανισμό των εκπαιδευτικών και οδηγεί στη διάλυση του δημόσιου σχολείου.

Η εγκύκλιος αυτή εγείρει μέγιστο ζήτημα αντιδημοκρατικής εκτροπής. Η ανάθεση, με την εντολή μιας εγκυκλίου, οδηγεί σε άκρως επικίνδυνα μονοπάτια την όποια δημοκρατική λειτουργία έχει απομείνει στο σχολείο, ανατρέπει το ρόλο του συλλόγου διδασκόντων και τη θέση του εκπαιδευτικού σε αυτόν.

Είναι μνημείο αντιδημοκρατικής οπισθοδρόμησης που μεταβάλλει άρδην το τοπίο στη διοίκηση της εκπαίδευσης και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί από το εκπαιδευτικό κίνημα και όλους όσοι  εξακολουθούν να οραματίζονται την παιδαγωγική ελευθερία ενός δημοκρατικού σχολείου.


ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΗΔΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΜΕ.
 
1. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να μη στελεχώσουν εθελοντικά τις ομάδες εργασίας, να ολοκληρώσουν τη σύνταξη των πρακτικών και να γνωστοποιήσουν την απόφασή τους στην ΕΛΜΕ. Έχει μεγάλη σημασία να αποτυπωθεί η απουσία συναίνεσης των εκπαιδευτικών.
 
2. Κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας (11-2 μ.μ) για την Παρασκευή 4 του Απρίλη και καλούμε τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του Περιστερίου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, στη 1μμ., προκειμένου να αποτρέψουμε την πραγματοποίηση του σεμιναρίου των Σχολικών Συμβούλων, για την αξιολόγηση την Παρασκευή 4/4, το Σάββατο 5/4 και την Κυριακή 6/4.
 
3. Κηρύσσουμε 3-ωρη στάση εργασίας για όλους τους εκπαιδευτικούς της ΕΛΜΕ  κάθε μέρα έως και τη Παρασκευή 4 Απρίλη, εάν κληθούν παρά τη θέλησή τους σε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας".

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54