Εξαφανίστηκε από τη Βουλή ο Χρυσοχοϊδης για να μην απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την Digea

Δεν κρύβεται μόνον ο Πρωθυπουργός δια της μη παρουσίας του στο Κοινοβούλιο. Φαίνεται ότι η γραμμή της αποφυγής του κοινοβουλευτικού ελέγχου επεκτείνεται και στους υπουργούς αυτής της κυβέρνησης που έχει ευτελίσει κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία και λειτουργία.

Στις 26/3, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσαντοπούλου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη με θέμα: "Προκλητικά χαμηλό τίμημα 18.336.000 ευρώ για την παραχώρηση των συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην DIGEA A.E. για 15 έτη".

Η επίκαιρη ερώτηση επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα 31/3 στη Βουλή και να απαντηθεί από τον κ. Χρυσοχοϊδη, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό. Εν τούτοις, ενώ ο κ. Χρυσοχοϊδης ευρίσκετο στη Βουλή, δέκα λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα συζήτησης, απεχώρησε.

Ο προεδρεύων της Βουλής κ. Δριβελέγκας, ανακοίνωσε στην κ. Κωνσταντοπούλου ότι η ερώτησή της δεν θα συζητηθεί, διότι το θέμα της ερώτησης δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του Υπουργού, αλλά του ... Υφυπουργού κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος ... απουσιάζει.

Η κ. Κωνσταντοπούλου κατέθεσε πρόσκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που αφορούσε παλαιότερη ενημέρωση για τον επικείμενο τότε διαγωνισμό για τη διάθεση των συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης, όπου ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε ενημερώσει τους βουλευτές - μέλη της Επιτροπής, ως καθ' ύλην αρμόδιος. Κατέθεσε επίσης έγγραφα και δημοσιεύματα που αποδεικνύουν ότι οι απώλειες του Δημοσίου από την ανάθεση στην Digea υπερβαίνουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Παραθέτουμε παρακάτω την επίκαιρη ερώτηση της κ. Κωνσταντοπούλου, για να καταλάβουν οι αναγνώστες μας γιατί το έβαλε στα πόδια ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Επίκαιρη ερώτηση Ζ. Κωνσταντοπούλου,

βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ

προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:

Προκλητικά χαμηλό τίμημα 18.336.000 € για την παραχώρηση των συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην DIGEA A.E. για 15 έτηΣτις 21 Φεβρουαρίου 2014 αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) «Ανακοίνωση Κατακύρωσης Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής», σύμφωνα με την οποία γνωστοποιείται η χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης στην Εταιρία «DIGEA Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.» για το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης για 15 έτη έναντι συνολικού τιμήματος 18.336.000 € (16.390.000€ για το δικαίωμα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων Εθνικής Κάλυψης και 1.946.000€ για το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων Περιφερειακής Κάλυψης στις 13 Περιφερειακές Ζώνες).

Είχαν προηγηθεί μεταξύ άλλων:

- Το κυβερνητικό μαύρο στην ΕΡΤ εν μέσω της δημόσιας διαβούλευσης για τον σχετικό διαγωνισμό, η οποία έληγε στις 19 Ιουνίου 2013. Τη μεθόδευση αυτή είχαμε καταγγείλει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την υπ’αρ. 12009/18.6.2013 ερώτησή μας επισημαίνοντας ότι «όλα τα στοιχεία συγκλίνουν σε έναν φωτογραφικό διαγωνισμό με στόχο να αναλάβει το έργο η κοινοπραξία DIGEA που έχουν δημιουργήσει οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί με στόχο τον πλήρη έλεγχο των ψηφιακών τηλεοπτικών εκπομπών».

- Η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού παραμονές Χριστουγέννων 2013, λίγες μόνο ημέρες μετά τον διορισμό της νέας σύνθεσης της ΕΕΤΤ με την υπ’ αρ. 34/18.12.2013 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από πρότασή σας και, αφού προηγουμένως είχε συντελεσθεί νομοθετική αλλαγή στον τρόπο ορισμού των μελών της Επιτροπής. Η τιμή εκκίνησης ορίσθηκε στα 16,39 εκατομμύρια ευρώ για τις συχνότητες εθνικής εμβέλειας και 1,946 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των συχνοτήτων περιφερειακής εμβέλειας, τιμή που αποτέλεσε και το Τελικό Εκπλειστηρίασμα με την κατακύρωση της «Δημοπρασίας» στη μοναδική συμμετέχουσα εταιρία, που δεν ήταν άλλη από τη DIGEA A.E., δηλαδή τη σύμπραξη των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Μάλιστα, επειδή ήταν η μόνη συμμετέχουσα, η ΕΕΤΤ την ανακήρυξε υπερθεματιστή και ανάδοχο, όχι μόνο για τις συχνότητες εθνικής εμβέλειας, αλλά και για το σύνολο των συχνοτήτων  περιφερειακής εμβέλειας για τις οποίες δεν κατέθεσε προσφορά, ενώ ως εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης ορίσθηκε το δυσανάλογα μικρό ποσό των 100.000 ευρώ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σύμφωνα με τους όρους και το χρονοδιάγραμμα της «δημοπρασίας», θα μπορούσε να καταθέσει προσφορά άλλη εταιρία πλην της DIGEA A.E; Εάν ναι, γιατί δεν κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός, ώστε να εξασφαλισθεί ευρύτερη συμμετοχή, μεγαλύτερο τίμημα και ανάπτυξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού;

2. Πώς διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα του Δημοσίου κατά την εκχώρηση ενός φυσικού μονοπωλίου, όπως είναι το ψηφιακό φάσμα; Πώς αξιοποιήθηκε η μελέτη της εταιρίας Analysis Mason, η οποία παραδόθηκε στο Υπουργείο σας στις 23/2/2012 και η οποία καταλήγει σε συμπεράσματα που εκθέτουν την Κυβέρνηση ως προς το τίμημα που εξασφάλισε από την εκχώρηση των συχνοτήτων στην DIGEA A.E;


Η ερωτώσα βουλευτής

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01/04/2014 - 01:51