Φωτογραφία REUTERS/Australian Defence Force

Boeing: Αγώνας των υπηρεσιών έρευνας για να βρεθούν τα μαύρα κουτιιά

Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της πτήσης MH370 της εταιρείας Malaysia Airlines, έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα με το χρόνο, ωστόσο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑδήλωσε ότι οι έρευνες μπορεί να διαρκέσουν χρόνια.

 

Δέκα πλοία και άλλα τόσα αεροσκάφη ερευνούν μια μεγάλη περιοχή στον Ινδικό Ωκεανό δυτικά του Περθ, προσπαθώντας και πάλι να βρουν κάποιο ίχνος του Boeing,η τύχη του οποίου αγνοείται εδώ και περισσότερο από τρεις εβδομάδες και πιστεύεται ότι έχει συντριβεί σε μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.

Ένα σκάφος του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού, το Ocean Shield, εξοπλίσθηκε την Κυριακή με μια εξελιγμένη αμερικανική συσκευή εντοπισμού μαύρων κουτιών και με ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος και αναμένεται να αποπλεύσει για να συμμετάσχει αργότερα σήμερα στις έρευνες.

Ωστόσο ο πλοίαρχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Μαρκ Μάθιους, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη συσκευή εντοπισμού μαύρων κουτιών, δήλωσε προς δημοσιογράφους στη Ναυτική Βάση Στίρλινγκ κοντά στο Περθ πως η έλλειψη πληροφοριών για το πού έπεσε το αεροπλάνο αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την ανεύρεσή του.

«Αυτή τη στιγμή η περιοχή έρευνας είναι βασικά ο Ινδικός Ωκεανός. Για να ερευνηθεί χρειάζεται χρόνος που δεν είναι δυνατό να διατεθεί», δήλωσε.

«Αν συγκρίνεις αυτό με την πτήση 447 της Air France, εκεί είχαμε πολύ καλύτερες πληροφορίες για τη θέση που βρισκόταν το αεροπλάνο όταν έπεσε στο νερό», δήλωσε αναφερόμενος στο αερπλάνο που συνετρίβη το 2009 κοντά στη Βραζιλία και χρειάσθηκαν περισσότερο από δύο χρόνια για να βρεθεί.

Πολυάριθμα αντικείμενα εντοπίσθηκαν μέσα στις δύο ημέρες αφότου οι αυστραλιανές αρχές μετέφεραν την έρευνα κατά 1.100 χλμ., καθώς νέα ανάλυση των δεδομένων από τα ραντάρ και τους δορυφόρους έδειξε ότι το Μπόινγκ 777 πετούσε ταχύτερα και για μικρότερη απόσταση αφού εξαφανίσθηκε από τις οθόνες των πολιτικών ραντάρ στις 8 Μαρτίου. Κανένα από τα αντικείμενα αυτά δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι προέρχεται από την Πτήση MH370.

Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30/03/2014 - 16:51