Ίδρυμα Ρόζα Λουξεμπουργκ: Εκδήλωση για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού στην Αθήνα

Δημόσια εκδήλωση- συζήτηση με θέμα "Αγώνες για μια άλλη αξιοποίηση των μεγάλων ελεύθερων χώρων – Η εμπειρία από ευρωπαϊκές πόλεις" διοργανώνει το Σάββατο 5 Απριλιου στις 18:00, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (Γραφείο Βρυξελλών, Παράρτημα Ελλάδας) σε συνεργασία με το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο Αργυρούπολης «Μίκης Θεοδωράκης» (λεωφόρος Κύπρου 68, Αργυρούπολη, μετρό Αργυρούπολη, λεωφορείο Α4, 4η στάση Αργυρούπολης). Αφετηρία για την εκδήλωση, είναι η υπό εξέλιξη ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού στην Αθήνα. Το Ελληνικό, η έκταση των 6.200 στρεμμάτων που περιλαμβάνει το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και την παραλία του Αγίου Κοσμά, κατέχει εμβληματική θέση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το Ελληνικό θα μεταβιβαστεί σε ιδιώτες επενδυτές για τα επόμενα 99 χρόνια, για την ανάπτυξη εμπορικών κέντρων, τουριστικών εγκαταστάσεων, γραφείων, γηπέδων γκολφ, καζίνο, πολυτελών κατοικιών, κ.λπ., δημιουργώντας έτσι ένα θύλακα πλούτου και πολυτέλειας για λίγους. Σε αντίθεση με τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται το χρόνιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων, κοινωνικών κινημάτων και πολιτικών κομμάτων για τη δημιουργία δημόσιου μητροπολιτικού πάρκου στην έκταση του Ελληνικού. Ενός πάρκου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων της πόλης για αναψυχή, αθλητισμό και πολιτισμό, θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και θα βελτιώσει τις κλιματικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της μητροπολιτικής Αθήνας.

 
 

 

 

 

 

Την εκδήλωση θα ανοίξει με την ομιλία τος ο Χρήστος Κορτζίδης, Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης. Ομιλίες θα απευθύνουν επίσης οι

  • İlhan Akgün, μέλος του Sosyal Degisim Vakfi, Πάρκο Γκεζί, Κωνσταντινούπολη
  • Carlos Escudero, μέλος της πρωτοβουλίας Plataforma Eurovegas No, Μαδρίτη
  • Harald Gindra, δημοτικός σύμβουλος DIE LINKE, Βερολίνο
  • Jean-François Pélissier, περιφερειακός σύμβουλος Front de Gauche, Παρίσι

Τη συζήτηση θα συντονίσε ο Νίκος Μπελαβίλας, Επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ

 

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Η συζήτηση εντάσσεται στη διημερίδα με γενικό τίτλο «Ξανακερδίζοντας την πόλη μας – Ιδιωτικοποιήσεις, φαραωνικά έργα και κοινωνικοί αγώνες για τη γη ως κοινό αγαθό», στην οποία συμμετέχουν πολιτικοί, εκπρόσωποι κοινωνικών κινημάτων, επιστήμονες και δημοσιογράφοι από την Αθήνα, τη Μαδρίτη, τη Ναντ, την Κωνσταντινούπολη και το Βερολίνο.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://rosalux.gr/event/xanakerdizontas-tin-poli-mas

και

http://www.elliniko-argyroupoli.gr/article.php?id=3192

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29/03/2014 - 11:17