Εκπαιδευτικοί Π.Ε. Ικαρίας – Έπεσαν οι μάσκες, κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιδημοκρατική εκτροπή

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, είναι οι εκπαιδευτικοί της Πρωοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ικαρία και τους Φούρνους και στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιούν σήμερα Παρασκευή, γενική συνέλευση. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ


Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας χαιρετίζει τους Συλλόγους Διδασκόντων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της περιοχής ευθύνης του, που συνεδρίασαν και απέρριψαν τη συγκρότηση «ομάδων εργασίας» για την «αυτοαξιολόγηση» (Π. Δ. 152/2013) με βάση τις αποφάσεις του Συλλόγου μας και της Δ. Ο. Ε., ενώ πουθενά δεν έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας.


Αυτές τις δημοκρατικά εκφρασμένες αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων καλούμαστε να υπερασπίσουμε σήμερα απέναντι στην πρωτοφανή αντιδημοκρατική εκτροπή του υπουργείου παιδείας.  Η νέα εγκύκλιος του Υπουργού Παιδείας (44375/Γ1/24-3-2014) αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της αξιολόγησης. Μπροστά στον κίνδυνο οι αποφάσεις συλλόγων διδασκόντων να πάρουν μορφή χιονοστιβάδας, προχωρά σε μια τρίτη (!!) κατά σειρά εγκύκλιο για το ίδιο θέμα (οι προηγούμενες εγκύκλιοι στις 10/12/2013 και στις 6/3/2014)  και διατάζει τους Δ/ντές σχολικών μονάδων να ορίσουν οι ίδιοι τις ομάδες εργασίας μέχρι τις 4/4/2014. Όπως πέρσι επιστράτευσε τους καθηγητές έτσι και φέτος θέλει με τη βία να επιβάλλει το νομοθετικό έκτρωμα το οποίο θεμελιώνει τον επαγγελματικό αφανισμό των εκπαιδευτικών και οδηγεί στο σχολείο της αγοράς.

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με την ακύρωση των σεμιναρίων του νέου επιθεωρητισμού, με την συγκέντρωση 58.650 υπογραφών πανελλαδικά, δηλαδή του 93,5% του κλάδου, με τις εκατοντάδες συνεδριάσεις Συλλόγων Διδασκόντων με αποφάσεις μη συγκρότησης ομάδων εργασίας,  καταγράφηκε η συντριπτική αντίθεση του κλάδου στην αξιολόγηση του Υπουργείου Παιδείας. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν διαγράφεται με απειλές.


Το Υπουργείο, με αυτή την εγκύκλιο-μνημείο αυταρχισμού επιδιώκει να ανακόψει το κύμα των αρνητικών αποφάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων.

Ξέρει ότι η ζυγαριά μέσα στον κλάδο έχει γύρει καθαρά ενάντια στην αξιολόγηση και επιδιώκει, με μια απεγνωσμένη κίνηση «πολιτικής πυγμής», να εξασφαλίσει μια δήθεν συναίνεση, να εξαναγκάσει όσους μπορέσει να ταχθούν με τη μεριά του.


Τσάμπα τόση διαφήμιση ότι η αυτοαξιολόγηση αναγνωρίζει τη σχετική αυτονομία των σχολείων, ενισχύει το βαθμό ελευθερίας του εκπαιδευτικού, εδραιώνει πολιτισμό εμπιστοσύνης (από το κείμενο των ΥΠΑΙΘ/ΙΕΠ, η αυτοξιολόγηση με μια ματιά, Οκτώβριος 2013). Για όποιον δεν κατάλαβε, μετά τα ΜΑΤ και τους ΔΙΑΣ, «στο κλίμα συνεργασίας και εποικοδομητικής λειτουργίας της σχολικής μονάδας» έρχεται να συνεισφέρει τώρα το αποφασίζομεν και ορίζομεν!


Αποκαλύπτουν περίτρανα στον εκπαιδευτικό κόσμο και την κοινωνία ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της δήθεν αυτοαξιολόγησης αλλά και το αντιδραστικό πολιτικό περιεχόμενο της πολιτικής τους. Στοχεύουν στη τρομοκράτηση του εκπαιδευτικού και στη διάλυση κάθε έννοιας δημοκρατικής λειτουργίας των σχολείων και του συλλόγου διδασκόντων. Γι' αυτό το λόγο πετούν στα σκουπίδια στις επιστημονικοφανείς εκθέσεις του ΙΕΠ που μιλούσαν για “αξιολόγηση από τα κάτω προς τα πάνω”, για “συνεργατικές πρακτικές του συλλόγου διδασκόντων” και για σχολικές μονάδες που λειτουργούν ως “οργανισμοί μάθησης”. Τελικά επιβεβαιώνουν τις θέσεις μας: η αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά κρατική επιβολή και πειθαρχικός έλεγχος σε κάθε διάσταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 
Ο ολοκληρωτισμός της κυβέρνησης είναι όμως και ένδειξη της πολιτικής αδυναμίας της να πείσει τον κόσμο της εκπαίδευσης και παραδοχή ότι η αυτοαξιολόγηση έχει ήδη ματαιωθεί στην πράξη. 4 μήνες μετά την αρχική εγκύκλιο παραδέχονται ότι τίποτα δεν έχει γίνει και επιδιώκουν να βγάλουν εκθέσεις «αυτοαξιολόγησης» σε λιγότερες από τρεις εργάσιμες εβδομάδες. Τόσο πιστοί παραμένουν στις δήθεν επιστημονικές τους εκθέσεις και στα “τεκμηριωμένα” μεταρρυθμιστικά τους οράματα.


(Για την τυπική νομιμότητα των εντολών της 44375/Γ1/24-3-2014 θα τοποθετηθούμε σε νέα μας ανακοίνωση μια και τα άρθρα που επικαλείται στο Φ.353.1./324/105657/Δ1 8-10-2002 δε δίνουν το δικαίωμα στο/η διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας να ορίσει εκπαιδευτικούς για τις ομάδες εργασίας αφού στην ουσία αναφέρονται στη λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων).

 
ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

 
Καλούμε :

    τα σχολεία που μέχρι τώρα δεν πρόλαβαν να καταγράψουν το πρακτικό της συνεδρίασης με την οποία απέρριψαν τη συγκρότηση των ομάδων εργασίας, να το κάνουν άμεσα.

    τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να μη προχωρήσουν σε καμιά ενέργεια ανάθεσης πριν από τις 4/4 ώστε ο κλάδος να πάρει συλλογικές αποφάσεις για τις δράσεις και η απάντησή μας να είναι ενιαία και μαζική. Άλλωστε, η εγκύκλιος δίνει προθεσμία ως τις 4/4.

    το Δ.Σ. της ΔΟΕ να συνεδριάσει άμεσα και να καλέσει (αν είναι δυνατό από κοινού με την ΟΛΜΕ) σε γύρο έκτακτων Γ.Σ. και σε (κοινή) ολομέλεια προέδρων για την αποφασιστική απάντηση του κλάδου και για κάθε ενέργεια μπλοκαρίσματος και της νέας πραξικοπηματικής ενέργειας της κυβέρνησης και του υπουργείου.

    τους / τις σχολικούς συμβούλους να δηλώσουν ανοιχτά και καθαρά ότι διαφωνούν με την ανάθεση.

 
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην Έκτακτη (επαναληπτική) ΓΣ την Παρασκευή 28/3 στις 18:00 στο Δημοτικό Σχολείο Ευδήλου.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27/03/2014 - 14:31