Στα ύψη η δημοτικότητα του Πούτιν

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, βλέπει τα ποσοστά δημοτικότητάς του να εκτοξεύονται στο 80 τοις εκατό, αφού η πλειοψηφία των Ρώσων φαίνεται να υποστηρίζει θερμά τη στάση του στο θέμα της κρίσης στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας, παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί από τη διεθνή κοινότητα.
 

Μία πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι η υποστήριξη στην πολιτική του ρώσου προέδρου αυξήθηκε οκτώ μονάδες από τη στιγμή που ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα έκανε γνωστή τη θέση του για το θέμα της Κριμαίας και υπέγραψε την προσάρτηση της περιοχής στο ρωσικό έδαφος μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Αντίθετα, μόνο το 18 τοις εκατό των ερωτηθέντων εξέφρασε την αντίθεσή του με τις πολιτικές που εφαρμόζει ο πρόεδρος.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Levada πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 24 Μαρτίου, με τη συμμετοχή 1.600 ατόμων από 130 πόλεις. Το περιθώριο λάθους είναι 3,4 τοις εκατό.
Παράλληλα, άλλη έρευνα που πραγματοποίησε η ίδια εταιρεία, δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρώσων πολιτών θεωρούν τη χώρα τους ως υπερδύναμη και ως έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στη διεθνή σκηνή, παρά τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, που χαρακτήρισε τη Ρωσία ως «περιφερειακή δύναμη».

Το 63 τοις εκατό θεωρεί ότι η σημερινή Ρωσία έχει αποκατηστήσει πλεόν τη θέση της ως υπερδύναμη και είναι ενδεικτικό ότι πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά που συγκεντρώνει το συγκεκριμένο θέμα από τις αρχές του 21ου αιώνα.