Φωτογραφία REUTERS

Στις Βρυξέλλες η συνάντηση των G8 τον Ιούνιο

Στις Βρυξέλλες, τον Ιούνιο θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των (G8) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, αντί για το Σότσι, στη Ρωσία, όπως αποφάσισαν οι G7 από την Ολλανδία. «Δεν μας νοιάζει» δήλωσε νωρίτερα την Δευτέρα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

 

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, η διεξαγωγή αυτής της έκτακτης συνόδου ορίστηκε σε αντικατάσταση της προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.

«Η G8 αντιπροσωπεύει ένα ορισμένο σύστημα αξιών, και αυτός είναι ο λόγος που η Ρωσία δεν μπορεί να λάβει μέρος» ανέφερε η διπλωματική αυτή πηγή και σημείωσε ότι η G7 δεν αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας, αλλά την αντικατάσταση της συνόδου κορυφής της G8 του 2014, που είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο Σότσι,  τον προσεχή Ιούνιο, με μια σύνοδο της G7 στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι επιβεβαίωσε με μήνυμά του στο Twitter ότι η G7 θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφεραν άλλες διπλωματικές πηγές, οι ηγέτες της G7 είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε περίπτωση περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Επίσης οι ηγέτες της ομάδας των G7 κάλεσαν τη Ρωσία να αρχίσει διάλογο με την Ουκρανία ζητώντας από τη Μόσχα να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας και αναφέροντας ότι η συμμετοχή της Μόσχας στη ομάδα των G8 θα ανασταλεί έως ότου η Ρωσία αλλάξει πορεία.

Από νωρίς την Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωνε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεδρίαση των G8 εντός του έτους στη Ρωσία.

«Αυτό είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο», τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o κ. Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται στην Ολλανδία για προγραμματισμένη διεθνή διάσκεψη σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια.

Και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν αναμένει πλέον ότι θα διεξαχθεί μια Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των (G8) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου τον Ιούνιο στο Σότσι, στη Ρωσία.

Το πολιτικό περιβάλλον δεν είναι ορθό για μια τέτοια συνάντηση επί του παρόντος, είπε η Μέρκελ στη Χάγη όπου διεξάγεται η Σύνοδος για την Πυρηνική Ασφάλεια. «Έχουν ήδη οριστεί σαφείς συνέπειες για φέτος, κατά την άποψή μου», πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας. «Δεν μας νοιάζει».

Δεν μας πειράζει εάν η συνεδρίαση της ομάδας των G8  δεν γίνει στην Ρωσία δήλωσε από τη Χάγη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσια.

Όπως είπε ο Λαβρόφ η απόφαση αυτή δεν θα αποτελέσει «μια μεγάλη τραγωδία».

«Εάν οι εταίροι μας των δυτικών χωρών πιστεύουν ότι αυτή η σύνθεση είναι ξεπερασμένη, ας είναι» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Εμείς δεν εξαρτώμεθα από αυτό το σχήμα και για εμάς, δεν θα ήταν μια μεγάλη τραγωδία εάν (οι G8) δεν συγκληθεί η σύνοδος κορυφής» στο Σότσι, προσέθεσε ο ίδιος.

«Η G8 αποτελεί μια ανεπίσημη ομάδα. Κανείς δε μπορεί να αποβάλει κάποιον άλλο» από αυτή, τόνισε ο Λαβρόφ,  προσθέτοντας ότι η Ρωσία εκτιμά ότι αυτό «δεν θα είναι πρόβλημα». Εξάλλου «όλα τα σημαντικά θέματα συζητούνται στη G20», επισήμανε.

«Θα έπρεπε να αναγνωριστεί αυτό, ότι η Κριμαία έχει δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό» και ότι η απόφαση να ζητήσει την προσάρτησή της στη Ρωσία «έχει επιπτώσεις τόσο στο λαό της Κριμαίας όσο και σε εμάς», πρόσθεσε ο Λαβρόφ

Ενώπιον των δημοσιογράφων ο Λαβρόφ δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσια που πραγματοποιήθηκε λίγο νωρίτερα.

Πηγή: naftemporiki

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24/03/2014 - 23:01