Τι κάνει το υπουργείο Υγείας για τους ανασφάλιστους ασθενείς;

Στοιχεία που αποκαλύπτουν το δράμα των ανασφάλιστων ασθενών οι οποίοι βρίσκουν ερμητικά κλειστές τις πόρτες των νοσοκομείων φέρνει στο φως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Όπως καταγγέλλει, "παγώνει" ακόμα και η νοσηλεία των βαρέως πασχόντων ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τα περιστατικά καρκινοπαθών που έχρηζαν χειρουργικής επέμβασης, μέσα σε  ενάμιση χρόνο, χειρουργήθηκε το 4%(!) ενώ τον τελευταίο καιρό «αναβάλλονται επ αόριστο» τα χειρουργεία των ασθενών που παραπέμπονται. Την ίδια στιγμή και μέσα σε ένα χρόνο οι ασθενείς που χτυπούν την πόρτα του Ιατρείου Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τριπλασιάζονται.

 

Πόρτες ερμητικά κλειστές για ανασφάλιστους ασθενείς

Οι πόρτες κλείνουν στους ανασφάλιστους νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση , στους στεφανιαίους που χρειάζονται μπαλονάκι, στους ασθενείς  που δε βλέπουν, ακόμη και στους ανασφάλιστους που χρειάζονται στεφανιογραφίες, ακτινοθεραπείες, αξονικές, αλλά και σε κάθε έγκυο που φτάνει να γεννήσει στα Επείγοντα, με κίνδυνο της ζωή της γιατί δεν έχει τα 800 ευρω.

Όπως καταγγέλλει ο ΙΣΑ, την ώρα που οι γιατροί αγωνίζονται ως εθελοντές σε ολες τις δομές της περίθαλψης, από την ΠΦΥ ως τα χειρουργεία, για να σωθούν ανασφάλιστοι άρρωστοι, οι διοικήσεις των νοσοκομείων «κόβουν» τους κωδικούς νοσηλείας για τους ανασφάλιστους και το Υπουργείο Υγείας λαϊκίζει, μιλώντας για εξεύρεση πόρων για τους ανασφάλιστους μέσα από φαιδρά μέτρα χωρίς ερείσματα.

Την ώρα που πουθενά, στην πολιτισμένη Ευρώπη του 2014 δεν υπάρχει αυτή η ανθρωποφαγία στην υγειονομική περίθαλψη, αφού στοιχειώδη πρόσβαση στο σύστημα υγείας έχουν όλοι για να μην πεθάνουν,  στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέσα σε μία μέρα προσήλθαν 610 ανασφάλιστοι ασθενείς, εκ των οποίων οι 190 για να κλείσουν ραντεβού, 335 ασθενείς για να λάβουν δωρεάν φάρμακα από το Κοινωνικό Φαρμακείο, ενώ 86 ασθενείς εξετάστηκαν από εθελοντές γιατρούς του Ιατρείου και έλαβαν στη συνέχεια φαρμακευτική αγωγή..

Τον τελευταίο καιρό, τα νούμερα των ιατρικών επισκέψεων στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής των ανασφάλιστων σπάνε ρεκόρ.

Τριπλασιάστηκαν οι ανασφάλιστοι ασθενείς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής μέσα σε ένα χρόνο

Η ημερήσια προσέλευση τους για χορήγηση φαρμάκων από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Ιατρείου κυμαίνεται από 100-300 ασθενείς.

Τον τελευταίο χρόνο οι ιατρικές επισκέψεις των ανασφάλιστων αρρώστων στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής τριπλασιάστηκαν.

Ειδικότερα από τις 16800 επισκέψεις τον  Φεβρουάριο του 2013 σήμερα αυτές ανέρχονται στις 47.200.

episkepseis

Το 48% των ασθενών είναι Έλληνες πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και τις επιχειρήσεις τους ή πετάχτηκαν εκτός ασφάλισης λόγω χρεών στην εφορία, και άλλο ένα 37% είναι πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που έχασαν τις δουλειές τους.

 

 

farmaka

Επιπλέον, τριπλάσια ήταν μέσα στους τελευταίους 13 μήνες και η αύξηση των ανασφάλιστων ασθενών που προστρέχουν για φάρμακα στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.

Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Ιατρείου, χορηγήθηκαν δωρεάν 67.000 φάρμακα σε ασθενείς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, ενώ το αντίστοιχο ποσό των φαρμάκων που δόθηκαν το δεύτερο χρόνο ήταν 193.000 σκευάσματα.

 

Μόνο στην «ευρωπαϊκή» Ελλάδα του 2014, οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αναφέρει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Κωστής Δήμτσας σημειώνει
«Οι ανασφάλιστοι αγγίζουν πλέον τα 3,5 εκατομμύρια. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, που ξεκίνησε με την ευλογία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου κκ Ιερωνύμου Β το Φεβρουάριο 2012, αποτελεί, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το παράθυρο της ελπίδας στο συνάνθρωπο που υποφέρει και είναι αποκλεισμένος από την περίθαλψη. Άμεσο χρέος όλων μας είναι να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας, με ειλικρινή σεβασμό στην αξία του κάθε προσώπου. Και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε με όλες μας τις δυνάμεις»

Την καθημερινή λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στηρίζουν καθημερινά 300 εθελοντές γιατροί και δεκάδες εθελοντές πολίτες

Στοιχεία επικοινωνίας

Το Ιατρείο, λειτουργεί 9-5 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής στην οδό Σεβαστουπόλεως 113, (Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών - 3ο όροφος) και παρέχει Πρωτοβάθμια Περίθαλψη σε ανασφάλιστους ασθενείς.

Τηλέφωνο επικοινωνίας και ραντεβου: 213 011 7390 και 210 3847374.

Παράλληλα, το Κοινωνικό Φαρμακείο του Ιατρείου χορηγεί φάρμακα καθημερινές εκτός Τρίτης.

Τηλέφωνο επικοινωνίας Κοινωνικού Φαρμακείου 213 011 7371

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23/03/2014 - 16:30