Η αντιπαράθεση στην Κριμαία μπήκε σε στρατιωτική φάση δηλώνει το Κίεβο

Επίσημη εξουσιοδότηση προς τους Ουκρανούς στρατιώτες να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους απέναντι στους Ρώσους στρατιώτες και τους φιλορώσους πολιτοφύλακες οι οποίοι ελέγχουν στρατιωτικά τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας χορήγησε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Αφορμή το σημερινό θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση στη Συμφερόπολη, έπειτα από εισβολή ενόπλων ένστολων χωρίς διακριτικά, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός Ουκρανού στρατιώτη και πιθανόν την αιχμαλώτιση ενός δεύτερου, ο οποίος είναι τραυματισμένος

«Σήμερα Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν τους Ουκρανούς στρατιωτικούς. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου», είπε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, τονίζοντας ότι η αντιπαράθεση στην Κριμαία πέρασε σήμερα σε «στρατιωτική φάση». «Η σύγκρουση μετατρέπεται από πολιτική σε στρατιωτική εξαιτίας των Ρώσων στρατιωτών» είπε, σημειώνοντας ότι το «έγκλημα πολέμου», στο οποίο προέβησαν οι Ρώσοι, δεν παραγράφεται.

Ο Γιατσενιούκ ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας του να οργανώσει κατεπείγουσα συνάντηση με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες της Ομάδας G7 (οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Η συνάντηση αυτή θα επικεντρωθεί στην κατάσταση στην Ουκρανία και τις αποφάσεις που θα μπορούσε να λάβει προσεχώς η G7 για να απαντήσει στις εξελίξεις και να στηρίξει την Ουκρανία» ανέφερε η Κέιτλιν Χέιντεν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Στην G7 μετέχουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Ιταλία. Στη συνάντηση της Χάγης προσκλήθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του μπροστά στα τείχη του Κρεμλίνου, στην Κόκκινη Πλατεία την επιστροφή της Κριμαίας εκεί όπου ανήκει.

«Η Κριμαία και η Σεβαστούπολη επιστρέφουν στις. . . δικές τους ακτές, στη βάση τους, στη Ρωσία!» είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος σε ένα πλήθος που φώναζε ρυθμικά «Ρωσία!» και «Πούτιν!» λίγη ώρα αφότου υπέγραψε ένα κείμενο με το οποίο η χερσόνησος αυτή της Μαύρης Θάλασσας εντάσσεται στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Πούτιν έκλεισε την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία με το σύνθημα «Δόξα στη Ρωσία!».

Επίσης η Ρωσία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της, οι οποίες όπως είπε σε επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, δεν θα μείνουν αναπάντητες

Τυχόν «απόπειρες να παραδοθούν μαθήματα στη Ρωσία με τη γλώσσα της ισχύος, με τον εκφοβισμό Ρώσων πολιτών διαμέσου κυρώσεων, δεν θα οδηγήσουν πουθενά», ανέφερε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.


 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18/03/2014 - 21:04