Ματαιώνονται τα Βενιζέλεια Κολύμβησης ελλείψει χρημάτων!

Ένας ιστορικός θεσμός του χανιώτικου αθλητισμού και συγκεκριμένα τα Βενιζέλεια Κολύμβησης, θυσιάζεται φέτος στο βωμό της οικονομικής κρίσης. Η διεξαγωγή των αγώνων που ήταν προγραμματισμένοι για το τριήμερο μεταξύ 25 και 27 Απριλίου κρίθηκε αδύνατη ελλείψει χρημάτων. Ειδικότερα η διοίκηση του κολυμβητηρίου, απέρριψε το αίτημα του Ναυτικού Ομίλου Χανίων με τον ισχυρισμό ότι είναι αδύνατον να βρεθούν τα 35.00 με 40.000 ευρώ που απαιτούνται για τη διοργάνωση. Το κόστος αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αφορά κυρίως στη δαπάνη για το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο και το χλώριο που θα προκύψει για την λειτουργία της 50άρας πισίνας κατά την περίοδο των Βενιζελείων Αγώνων  αλλά και δέκα ημέρες περίπου νωρίτερα λόγω και της απαραίτητης προετοιμασίας των αθλητών. 

Σε ανακοίνωσή του ο ΝΑυτικός Όμιλος Χανίων, τονίζει ότι η ακύρωση της διοργάνωσης, επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά, το βαθύ πλήγμα που έχει προκληθεί στο χώρο του αθλητισμού εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Από την πλευρά της η δοίκηση του κολυμβητηρίου εξηγεί με ανακοίνωσή της για το θέμα:

«Κατόπιν αιτήματος του Ναυτικού Ομίλου Χανίων για την διεξαγωγή των Βενιζελείων Αγώνων Κολύμβησης στις 25-27 Απριλίου 2014 στην 50άρα πισίνα του Κολυμβητηρίου Χανίων που ανήκει στη διαχείριση του Ε.Α.Κ., συνεδρίασε η Επιτροπή Διοίκησης του Ε.Α.Κ. Χανίων, την 12η Μαρτίου 2014 και προέκυψαν τα ακόλουθα:

Ως γνωστόν τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει αδυναμία λειτουργίας της πισίνας 50 μέτρων κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω έλλειψης χρημάτων, αφού το κόστος για το άνοιγμα της είναι τεράστιο καθότι πρόκειται για ανοιχτού τύπου πισίνα, η οποία θερμαίνεται με πετρέλαιο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να λειτουργούν μόνο οι πισίνες των 25 και 12 μέτρων οι οποίες και είναι λιγότερο δαπανηρές (μικρότερος όγκος - κλειστού τύπου). Η πισίνα50 μέτρων τίθεται πλέον σε λειτουργία μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν και είναι δυνατή η θέρμανσή της μέσω του ηλίου.

Πέρυσι πράγματι τελέστηκαν στην 50άρα πισίνα οι Βενιζέλειοι Αγώνες Κολύμβησης -τη σημασία και το κύρος των οποίων ουδείς εκ των μελών της Διοίκησης αμφισβητεί- , αφενός όμως πραγματοποιήθηκαν στα μέσα μηνός Μαΐου, αφετέρου η τέλεσή τους συνδυάστηκε και με την πραγματοποίηση του τελευταίου εντός έδρας και κρισιμότερου αγώνα της ομάδας υδατοσφαίρισης του Ν.Ο.Χ. στην πισίνα αυτή.

Εντούτοις, προκειμένου να βρεθεί λύση για την τέλεση των Αγώνων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του Ν.Ο.Χ. στις 7 Μαρτίου 2014, μεταξύ του Προέδρου του ΕΑΚ Νίκου Χαζιράκη, της διοίκησης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, των εφόρων της Κολύμβησης και των προέδρων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των τμημάτων της Κολύμβησης, όπου συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα αυτό, και προτάθηκε η αλλαγή ημερομηνίας τέλεσης των αγώνων, ώστε αυτοί να διεξαχθούν στα τέλη του μηνός Μαΐου ή η χρηματοδότηση αυτών από τον Ν.Ο.Χ.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν:

- κυρίως τη δαπάνη (νερό – ηλεκτρικό ρεύμα – πετρέλαιο – χλώριο) που θα προκύψει για την λειτουργία της 50άρας πισίνας κατά την περίοδο των Βενιζελείων Αγώνων στις 25-27 Απριλίου αλλά και δέκα ημέρες περίπου νωρίτερα λόγω και της απαραίτητης προετοιμασίας των αθλητών, που ανέρχεται περίπου στο ποσό των 35.000,00-40.000,00 ευρώ σε βάρος του ήδη μειωμένου κατά 70.000,00 τακτικού προϋπολογισμού του ΕΑΚ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία των εγκαταστάσεών του.

- τη μη δυνατότητα εξεύρεσης χρηματοδότησης από άλλους φορείς (δήμο – περιφέρεια – Ν.Ο.Χ. – Γενική Γραμματεία κ.λ.π.).

- την αδυναμία μεταβολής των αγώνων σε ημερομηνία μεταγενέστερη, ήτοι π.χ. τέλη Μαΐου, ώστε οι καιρικές συνθήκες να ευνοούν την πιο οικονομική λειτουργία της 50άρας πισίνας, η οποία σε κάθε περίπτωση τότε θα είναι ανοιχτή.

- το γεγονός ότι θα επιβαρυνθεί αρκετά ο προϋπολογισμός του Ε.Α.Κ. λόγω και της πραγματοποίησης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος τεχνικής Κολύμβησης στα τέλη Ιουνίου 2014 στο ίδιο Κολυμβητήριο.

Αποφασίστηκε η μη λειτουργία της 50άρας πισίνας για την διεξαγωγή των Βενιζελείων Αγώνων Κολύμβησης στις 25-27 Απριλίου 2014.

Ο Πρόεδρος του Ε.Α.Κ. Χανίων
Νίκος Χαζιράκης».

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15/03/2014 - 12:17