Eιδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Προβολή ντοκιμαντέρ " Εμμανουήλ Παππάς - Ο επαναστάτης Άρχοντας "   
 
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών συνεχίζει την προβολή της σειράς ιστορικών δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ με τίτλο «Λησμονημένες Μορφές» σε σενάριο της Σοφίας Σωτηρίου και σκηνοθεσία του Σταμάτη Τσαρουχά. Την Τετάρτη 19 Μαρτίου  στις 11:00 π.μ. στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης «Γεώργιος Καφταντζής» θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Εμμανουήλ Παππάς – Ο επαναστάτης Άρχοντας» αφιερωμένο στον Σερραίο ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης.
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από τα σχολεία η Δημόσια Βιβλιοθήκη θα επαναλάβει την προβολή του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ την Τετάρτη 9 Απριλίου στις 11:00 π.μ. .
 
Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Σερρών : Ο ΟΑΕΕ είναι για να προστατεύει τους ασφαλισμένους και όχι για να τους εξοντώνει.
 
Με αφορμή το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορά στους 350.000 οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ΟΑΕΕ οι οποίοι απειλούνται με κατασχέσεις ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Το Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη επιβεβαιώνει με το πιο κατηγορηματικό τρόπο όχι μόνο τα όσα έχει καταγγείλει η ΓΣΕΒΕΕ για τις απαράδεκτες και εξοντωτικές «ρυθμίσεις» του ΟΑΕΕ αλλά είναι και στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που έχει προτείνει για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού. Θα πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΟΑΕΕ να αντιληφθούν ότι ο ΟΑΕΕ είναι για να προστατεύει και να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους του και όχι για να τους εξοντώνει και να τους ωθεί στον αφανισμό. Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει:
Πάγωμα (κεφαλαιοποίηση των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών εισφορών) δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα να τα αποπληρώσει μετά την 01-01-2016 και να εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου
 Αποπληρωμή των οφειλών σε πολλές δόσεις από 01-01-2016  σε συνάρτηση του εισοδήματος του οφειλέτη χωρίς επιβολή πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων
    Αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ
    Αποδέσμευση της θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα μέχρι το τέλος του 2015
    Ελεύθερη εκ μέρους του ασφαλισμένου επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας μέχρι 31-12-2015 που αφενός δίνει τη δυνατότητα ενεργοποίησης χιλιάδων ανασφάλιστων και αφετέρου έσοδα στον ΟΑΕΕ σε ετήσια βάση περισσότερα από 540 εκατ. ευρώ
    Αύξηση του ποσού οφειλής που μπορεί να παρακρατηθεί από την σύνταξη του οφειλέτη από 20.000 σε 40.000
    Εξορθολογισμός της λειτουργίας του ΟΑΕΕ
 
Δήλωση της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, Αφροδίτης Σταμπουλή,
σχετικά με τον αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού στην Π.Ε. Σερρών
 
 
Στην Π.Ε. Σερρών αναπτύσσονται ραγδαία κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Οι κάτοικοι της περιοχής Σιντικής, με την πρόσφατη μαζική κινητοποίησή τους ενάντια στα σχέδια για εξόρυξη χρυσού, που επισφραγίστηκε και με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής, δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους όχι μόνο στο ενδεχόμενο εγκατάστασης μεταλλείων στην περιοχή αλλά και στις ερευνητικές εργασίες, που δρομολογούνται να ξεκινήσουν εκεί και οι οποίες αποτελούν προοίμιο για την εξορυκτική δραστηριότητα.
 
Είναι βέβαιο ότι ο τρόπος και οι μέθοδοι εξόρυξης θα καταστρέψουν και θα αχρηστέψουν μεγάλες  εκτάσεις παραγωγικής γης στη Σιντική. Βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες θα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα (σκόνη από τις εκρήξεις), το έδαφος, τα επιφανειακά νερά και τους υπόγειους υδροφορείς, χωρίς δυνατότητα αποκατάστασης.
 
Οι όποιες θέσεις εργασίας ανοίξουν από τις εξορυκτικές δραστηριότητες επισκιάζονται και αναιρούνται από την απώλεια πολύ περισσότερων θέσεων, οι οποίες σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία). Μεγάλο, επίσης, πλήγμα θα υποστεί και η οικονομική ανάπτυξη στη βάση ήπιων οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή με επίκεντρο το οικοσύστημα λίμνης Κερκίνης – όρους Μπέλες. 
 
Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος που εκδηλώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για ο χρυσό –όχι μόνο στις Σέρρες αλλά και καθ΄ όλο το μήκος  της βόρειας Ελλάδας, από το Κιλκίς και τη Χαλκιδική ως τη Ροδόπη- δεν είναι καθόλου τυχαία. Στην Ελλάδα των μνημονίων και της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ισχύει το πρωθυπουργικό δόγμα:  «επενδύσεις έναντι οιουδήποτε κόστους».
Μια ιδέα για το τι σημαίνει αυτή η εμμονή στο ξεπούλημα του ελληνικού πλούτου, που συνοδεύεται από ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική – οικονομική – κοινωνική καταστροφή, μας δίνει η Χαλκιδική (Σκουριές). Εκατοντάδες άνδρες δυνάμεων καταστολής έχουν μετατρέψει την περιοχή σε αστυνομική επικράτεια και άβατο. Οι κάτοικοι που αντιδρούν στα σχέδια της εταιρείας αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες, συλλαμβάνονται με νυχτερινές επιχειρήσεις εφόδου στα σπίτια τους και σέρνονται στα κρατητήρια σαν να ήταν οι χειρότεροι εγκληματίες. Η συγκυβέρνηση έχει μετατρέψει την ελληνική αστυνομία σε ιδιωτική σεκιούριτι των εταιρειών χρυσού. ΄Ετσι εννοεί την «ανάπτυξη» της χώρας και τη δημιουργία «ελκυστικού περιβάλλοντος» για τους επενδυτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον ανυποχώρητο αγώνα των συμπολιτών μας, που παλεύουν για τη διαφύλαξη του τόπου μας και τη διασφάλιση όρων μιας ανάπτυξης συμβατής με το περιβάλλον, τις ανάγκες της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
 
Δεν διαθέτουμε την πολυτέλεια να υποστούμε μια ακόμη απώλεια τέτοιου μεγέθους
 
Δε θ’ αφήσουμε τη γη μας να μάς γίνει ξένη
 
 
                                                                                                Αφροδίτη  Σταμπουλή