Η Νονά: Η νέα ταινία του Στέλιου Κούλογλου

Η ΝΟΝΑ - του Στέλιου Κούλογλου (Διάρκεια 105’)

Την βλέπουμε να ομολογεί ότι τις ώρες που έπεφτε το τείχος του Βερολίνου πήγε.. για σάουνα. Ομως μερικά χρόνια μετά, η άσημη φυσικός από την Ανατολική Γερμανία που δεν ενδιαφερόταν για την πολιτική, είναι η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο.
Ο δάσκαλος της στη μικρή πόλη όπου μεγάλωσε, λέει ότι ήταν η πιο έξυπνη μαθήτρια που είχε ποτέ. Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί της υποστηρίζουν ότι η “Μερκιαβέλι” ασκεί την εξουσία χωρίς ηθικούς φραγμούς, όπως δίδασκε ο Μακιαβέλι. Μια δημοσιογράφος που την γνωρίζει καλά, λέει ότι χρησιμοποιεί μεθόδους της Μαφίας.
Το 2008 η Γερμανίδα καγκελάριος καλείται να αντιμετωπίσει τη διεθνή οικονομική κρίση. Οι γερμανικές τράπεζες είναι σοβαρά εκτεθειμένες, αλλά υπάρχει και ένας Ελληνας, από μηχανής θεός.  «Aν έγραφα τώρα ένα βιβλίο για το δόγμα του σοκ», λέει η Νάομι Κλάιν,«θα ήταν για την Ελλάδα». Πως η ‘Ανγκελα Μέρκελ κατάφερε να κυριαρχήσει στην Γερμανία και να επιβάλλει τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη;

Η ταινία κάνει πρεμιέρα στις 18 Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη. Από τις 20 Μαρτίου θα προβάλλεται στην Αθήνα, στους κινηματογράφους Ααβόρα και Αλεξάνδρα New Star Art Cinema.


 

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου

1. Τι είναι η "Νονά";

Η Νονά είναι η Μέρκελ και ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το ομώνυμο βιβλίο της Γερμανίδας  δημοσιογράφου Γερτρούδης Χέλερ, που μιλά στην ταινία. Η ιστορία μας ξεκινά από την παιδική της ηλικία και την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου η σημερινή καγκελάριος μεγάλωσε και διαμόρφωσε τις αξίες και την προσωπικότητα της..

Στην πραγματικότητα αξιοποίησε όλη την νοοτροπία του  κομουνιστικού συστήματος, πρώτα για να κερδίσει τη μάχη εξουσίας στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα κι ύστερα να κυριαρχήσει στην Ευρώπη: η εξουσία είναι το παν, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και οι μάζες πρέπει να μένουν απληροφόρητες.

Υπάρχουν στο ντοκιμαντέρ μαρτυρίες που αποδεικνύουν ότι οι Γερμανοί δεν έχουν ιδέα για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και τις συνέπειες στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες του Νότου, συνέπειες στις οποίες επίσης επικεντρώνεται η ταινία. Μέσα από όμως από την ματιά και τα πειράματα της Μέρκελ, που λειτουργεί ακόμη σαν φυσικός. Η ‘Εβελυν Ρολ, η επίσημη βιογράφος και φίλη της Μέρκελ, ομολογεί ότι αντιμετωπίζει την πολιτική ως φυσικός και πειραματίζεται.

2. Γιατί Νονά;

Γιατί η Μέρκελ χρησιμοποιεί μαφιόζικες μεθόδους για να επιβάλλει την πολιτική της: σιωπή, νόμος της ομερτά, συνεργάτες Γ διαλογής αλλά αποφασισμένους για όλα και όπου χρειάζεται προδοσίες, μια ακόμη ανατολικογερμανική κληρονομιά. Η αγαπημένη της κινηματογραφική ταινία την δεκαετία του 70, την οποία εκθείασε και πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση, είναι γεμάτη από προδοσίες.

3. Πως ανακαλύψατε την ύπαρξη της οργάνωσης "Λευκές Χήρες" και πώς πείσατε τις γυναίκες των αυτοχείρων να σας εμπιστευτούν και να μιλήσουν για την εμπειρία τους;

Ερευνώντας τις επιπτώσεις της κρίσης στα "γουρουνάκια", στις άλλες χώρες του Νότου της Ευρώπης, Οι Λευκές Χήρες είναι μια οργάνωση που ίδρυσαν οι γυναίκες όσων αυτοκτόνησαν για οικονομικούς λόγους στην Ιταλία.. Η πρόεδρος της οργάνωσης στη Μπολόνια, δέχθηκε να καταθέσει μια συγκλονιστική μαρτυρία.

4. Ποιοι άλλοι παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ;

Από τον Ράινερ Κρόνερτ,έναν Γερμανό κωμικό που μιμείται την Μέρκελ με απολαυστικό τρόπο, μέχρι τον Μπέπε Γκρίλο που μιλάει για την Ελλάδα. Ο Γκρίλο είναι ένα από τα φρούτα της πολιτικής της Μέρκελ και μάλιστα τα πιο εύγευστα: είναι η πιο καλύτερη και δημοκρατική περίπτωση του ευρωσκεπτικισμού .Η γερμανική πολιτική έχει προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη κύματα ξενοφοβίας και ρατσισμού, που θα εκφραστούν και στις προσεχείς ευρωεκλογές απειλώντας ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αυτό είναι και το μεγάλο οικονομικό ρίσκο που συνειδητά παίρνει η Μέρκελ και η γερμανική οικονομική ολιγαρχία, που κερδίζει δις από την κρίση: αν το ευρώ καταρρεύσει ή αντικατασταθεί από το "ευρώ του Βορρά" ή το μάρκο, η γερμανική οικονομία θα υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές.

Αποκαλυπτική είναι σε αυτό το σημείο και η μαρτυρία του Χάραλντ Σούμαν, ενός ερευνητή δημοσιογράφου στην εφημερίδα Tagespiegel του Βερολίνου. Ερευνώντας την οικονομική κρίση, ο Σούμαν ανακάλυψε ότι χώρες όπως η Ιρλανδία, όπου δεν υπήρχε δημόσιο χρέος όπως στην Ελλάδα αλλά 1-2 ιδιωτικές τράπεζες είχαν το πρόβλημα, εκβιάστηκαν να μπουν σε μνημόνια από τον πολύ Τρισέ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό έγινε για να σωθούν τα γερμανικά και γαλλικά κεφάλαια που είχαν επενδύσει στο ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα. Στην Κύπρο, εξηγεί ο Σούμαν, επίσης τράπεζες ήταν το πρόβλημα, αλλά εδώ το Βερολίνο επέβαλλε να τιμωρηθούν οι τράπεζες, γιατί τα επενδυτικά κεφάλαια ήταν ελληνικά, ρωσικά και βρετανικά.

Ο Σούμαν αποκαλύπτει ότι  τα γερμανικά κεφάλαια που στα πλαίσια της δανειακής σύμβασης δίνονταν στην Ιρλανδία υποτίθεται για την διάσωση της, επέστρεφαν την ίδια μέρα στην Γερμανία! Τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων γύρναγαν στις τσέπες των πλούσιων και εκείνων των τραπεζών που είχαν επενδύσει στις φούσκες! Αλλά η Νονά έχει επιβάλει και εδώ το νόμο της σιωπής.

5.Και η Νάομι Κλάιν που βουρκώνει σε κάποιο σημείο της ταινίας;

Η Καναδέζα ακτιβίστρια και συγγραφέας του "Δόγματος του Σοκ"λέει στο ντοκιμαντέρ ότι αν έγραφε ένα νέο βιβλίο αυτό θα ήταν για την Ελλάδα. Μιλάει για τον φόβο και τις ενοχές, που διευκολύνουν την αποδοχή των μέτρων λιτότητας. Σε ένα σημείο της ταινίας, η Μέρκελ λέει ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές, όπως ότι οι βρεφικές τροφές πωλούνται πλέον στα σούπερ μάρκετ! Και η Νάομι τής απαντάει με μια συγκινητική διήγηση για μέρη που επισκέφτηκε στην Ελλάδα, όπου οι μητέρες δεν είχαν να αγοράσουν παιδικές τροφές.

6. Ποια είναι η γνώμη σας μετά από τις εξελίξεις όλων των τελευταίων χρόνων για τη Γερμανία και συγκεκριμένα για την ‘Ανγκελα Μέρκελ;

Ο δάσκαλο της στο σχολείο, μου είπε ότι ήταν η πιο έξυπνη μαθήτρια που είχε ποτέ. Ακόμη και αν πρόκειται για εξιδανίκευση, όλες οι μαρτυρίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι θανάσιμο λάθος να υποτιμήσει κανείς τις ικανότητες της Μέρκελ: ο διάσημος Γερμανός κοινωνιολόγος Ούρλιχ Μπεκ, ο οποίος επίσης μιλάει στη ταινία, έχει δώσει στο σχετικό βιβλίο του τον τίτλο Μερκιαβέλι.

Η Μέρκελ παίζει άψογα το παιχνίδι της εξουσίας, χωρίς κανένα ηθικό φραγμό. Η Χέλερ, η συγγραφέας της "Νονάς", λέει ότι στο γραφείο της η Μέρκελ έχει μια φωτογραφία της Αικατερίνης της Μεγάλης. Είναι μια από τις αποκαλύψεις που με οδήγησαν σε ένα κινηματογραφικό τρικ στην ταινία, αλλά περισσότερα επί της οθόνης.

Χορηγοί επικοινωνίας: Tvxs.gr, Στο Κόκκινο 105,5

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11/03/2014 - 22:56