Δίκη αντιφασίστα στα Γιαννιτσά την Τετάρτη 5 Μαρτίου

Την Τετάρτη 5 Μαρτίου, δικάζεται αντιφασίστας αγωνιστής στα Γιαννιτσά. Την υπόθεση μας θυμίζουν, χητώντας να σταματήσει κάθε δίωξη εναντίον του, με κοινή τους ανακοίνωση, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΚΕΕΡΦΑ:


“Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον”

"Στις 5 Μαρτίου στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών εκδικάζεται η έφεση του Χρήστου Μπακαλάκη στην πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου που του επέβαλε ποινή 14 μήνες φυλακή με τριετή αναστολή, γιατί αντιστάθηκε στους τραμπουκισμούς των φασιστών της χρυσής αυγής στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 στον Ομαδικό Τάφο, ημέρα αντιφασιστικής μνήμης της πόλης.

Την ημέρα αυτή το 1944 οι Ναζί και οι ντόπιοι δοσίλογοι συνεργάτες τους (οι πολιτικοί πρόγονοι των χρυσαυγητών) δολοφόνησαν 120 περίπου συμπολίτες μας, μαζί με το Δήμαρχο της πόλης Θωμά Μαγκριώτη ως αντίποινα στην αντίσταση. Εξήντα οχτώ χρόνια μετά, οι φασίστες με πρόσκληση του δεξιού Δημάρχου της πόλης, εκλεκτού της Σαμαρικής Νέας Δημοκρατίας, ήρθαν να βεβηλώσουν την ιστορική μνήμη και να χαιρετήσουν ναζιστικά μπροστά στο μνημείο των νεκρών.

Η αυθόρμητη αποδοκιμασία από το σύνολο των παρευρισκόμενων συμπολιτών μας, η απόσυρση των στεφανιών από τους φορείς της πόλης και η διαμαρτυρία προς το Δήμαρχο, του δημοτικού συμβούλου του ΚΚΕ και αριστερών αντιφασιστών, προκάλεσε την επίθεση των φασιστών προς τους διαμαρτυρόμενους με βρισιές και απειλητικές χειρονομίες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα του βιασμού της ιστορικής μνήμης, της λαϊκής κατακραυγής για την παρουσία των φασιστών στο χώρο, και των τραμπουκισμών των φασιστών, ο Χρήστος πέταξε στον κενό χώρο, μακριά από τον κόσμο, μια ακίνδυνη (όπως αποδείχτηκε και από την πραγματογνωμοσύνη) πασχαλιάτικη κροτίδα αμυνόμενος.

Ένα χρόνο μετά, στις 14 Σεπτεμβρίου 2013, ο Δήμαρχος συνεχίζοντας την ίδια απαράδεκτη στάση, κράτησε ίσες αποστάσεις από φασίστες και αντιφασίστες, με αποτέλεσμα οι φασίστες με την τεράστια αστυνομική κάλυψη που είχαν, να χαιρετήσουν ναζιστικά μπροστά στο μνημείο του Ομαδικού Τάφου, ένα γεγονός που απέκτησε κάλυψη από τα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και διέσυρε τα Δημοκρατικά αισθήματα του Λαού της πόλης μας. Καμιά ανακοίνωση καταδίκης δεν είδαμε από το Δήμαρχο, Αντιπεριφερειάρχη, βουλευτές και λοιπούς αξιωματούχους, ούτε καμιά δικαστική δίωξη για τους φασίστες.

Ήταν η εποχή που οι μνημονιακές δυνάμεις της δεξιάς έψαχναν μια «σοβαρή χρυσή αυγή» για να συγκυβερνήσουν όταν τους τελειώσει το πασοκικό δεκανίκι.

Οι φασίστες της χρυσής αυγής, μερικούς μήνες πριν, στις 25 Μαρτίου 2012 είχαν δηλώσει ξεκάθαρα τις δολοφονικές τους προθέσεις απέναντι σε όλη την Αριστερά της πόλης, στοχοποιώντας μάλιστα ονομαστικά το σύντροφό μας Μάκη Γεροντίδη, για τη δράση του. Γέμισαν με απειλητικά και υβριστικά συνθήματα το κέντρο της πόλης «Γεροντίδη σε ψάχνουμε», «γαμ……….», «κομμούνια θα πεθάνετε» «έξω οι ξένοι» και άλλα εμετικά συνθήματα, χωρίς να παραλείψουν να αναγράψουν πολλές φορές την ταυτότητά τους «χρυσή αυγή» για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία.

Παρόλο που τότε είχαμε βγάλει σειρά ανακοινώσεων στον τύπο και ψηφίσματα συμπαράστασης από εργατικά σωματεία και το είχαμε δηλώσει στην αστυνομία, κανένας τοπικός άρχοντας δεν συγκινήθηκε, καμιά δικαστική δίωξη δεν ασκήθηκε στην απροκάλυπτη φασιστική απειλή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της εποχής, αντί να ασκηθεί δίωξη στους φασίστες, για την προσπάθεια υλοποίησης της προ μηνών απειλής τους, άσκησαν δίωξη στον Χρήστο που αντιστάθηκε. Έπρεπε να περάσει ένας χρόνος τεράστιας αντιφασιστικής έκρηξης σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, έπρεπε να δολοφονηθεί από τους φασίστες της χρυσής αυγής ο Παύλος Φύσσας, μετά από τις εκατοντάδες δολοφονικές τους επιθέσεις σε μετανάστες, για να αναγκαστεί η κυβέρνηση της δεξιάς να πάρει θέση, από το φόβο μήπως ταυτιστεί με τους Ναζί. Σήμερα που και επίσημα η χρυσή αυγή διώκεται ως εγκληματική οργάνωση είναι αδιανόητο να συνεχίζονται οι διώξεις σε αντιφασίστες.

Ζητάμε την αθώωση του αντιφασίστα αγωνιστή Χ. Μπακαλάκη, που αντιστάθηκε στους τραμπουκισμούς των φασιστών και τη βεβήλωση της μνήμης των νεκρών με την προκλητική παρουσία τους. ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ 5 ΜΑΡΤΗ, ΩΡΑ 09:00 Π.Μ. ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

* Στις 22 Μάρτη καλούμε στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο - Θεσ/νίκη, άγαλμα Βενιζέλου ώρα 12 μ.μ. ".