Άδ. Γεωργιάδης: Το ΠΕΔΥ θα λειτουργήσει σωστά από την πρώτη μέρα

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ θα ανοίξουν υπό το νέο καθεστώς στην ώρα τους με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, παρά το γεγονός ότι στον ιατρικό κλάδο υπάρχει καχυποψία για το εγχείρημα, καθώς φαίνεται πως τελικά είναι μικρός ο αριθμός των γιατρών που επέλεξαν να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ.

 

Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι έως χθες η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο ΠΕΔΥ ήταν χαμηλή, αλλά επιφυλάχθηκε να μιλήσει για τον ακριβή αριθμό εκείνων που επέλεξαν να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, καθώς -όπως είπε- σαφής εικόνα θα υπάρξει το βράδυ της Πέμπτης. 

 

Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν κενά σε ορισμένες μονάδες νομών όπου υπήρξε μειωμένη ζήτηση

Ο υπουργός Υγείας, απάντησε ότι οι ανάγκες του κόσμου θα αντιμετωπιστούν σε πρώτο χρόνο με συμβασιούχους και επικουρικούς γιατρούς και δεσμεύθηκε ότι όλα τα πολυϊατρεία θα επαναλειτουργήσουν αμέσως. Επίσης γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συμφωνήσουν την «ταχύτητα της προσλήψεως του προσωπικού που θα προκύψει ως κενό για να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά από την πρώτη ημέρα τα πολυϊατρεία». 

«Δεν θα ανοίξουμε για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο», ξεκαθάρισε.

Εν τω μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) αναφέρει ότι πρόθεση συμμετοχής στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση δήλωσε μόλις το 35% των γιατρών, δηλαδή 1.788 άτομα, 1.000 εκ των οποίων είναι στην Αττική.

«Με αυτό το δυναμικό θα ξεκινήσει η 24ωρη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στις Μονάδες του ΠΕΔΥ;», διερωτάται και κατακρίνει για ακόμη μία φορά τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ. 

«Οι μαζικές απολύσεις των γιατρών των μονάδων ΕΟΠΥΥ με το τέχνασμα της κινητικότητας και οι αλλαγές που έγιναν χωρίς κανένα υπόβαθρο και καμία προδιαγραφή, δείχνουν για άλλη μια φορά την προχειρότητα και τη βιασύνη του ΕΟΠΥΥ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ΙΣΑ ζητεί από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ «να σταματήσουν να ταλαιπωρούν και να "εκδικούνται" τους ασφαλισμένους επειδή αρρώστησαν και τους γιατρούς επειδή σπούδασαν Ιατρική…και να αναλάβουν σοβαρά τις ευθύνες τους».

Επιπλέον, ζητεί απαντήσεις για δύο ζητήματα: 

1) Πόσοι γιατροί και σε τι καθεστώς θα εργαστούν στον ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο του ΠΕΔΥ ως συμβεβλημένοι, ανά ειδικότητα και ανά περιφέρεια και 2) Πόσοι γιατροί θα εργαστούν ως οικογενειακοί γιατροί και ποιες αρμοδιότητες θα έχουν έναντι των συμβεβλημένων, στην παραπομπή και στη διακίνηση των ασθενών, των εξετάσεων και των φαρμάκων τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27/02/2014 - 17:30