Ουκρανία: Διεθνής ανησυχία για τον ακροδεξιό προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης

Οι πληροφορίες για την κατεύθυνση της νέας πολιτικής εξουσίας στην Ουκρανία κάνουν λόγο για ισχυρά ακροδεξιά στοιχεία. Ξένα πρακτορεία αναφέρουν πως τα πρώτα σχέδια νόμου που προωθούνται στην ουκρανική Βουλή προβλέπουν απαγόρευση όλων των μειονοτικών γλωσσών, αλλά και της λειτουργίας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Εξάλλου οι νεοναζιστικές ομάδες συνεχίζουν τη δράση τους στοχοποιώντας εκτός από τους Κομμουνιστές και όλες τις μειονότητες. Νεοναζιστικές ομάδες κυκλοφορούν βαριά οπλισμένες και ενισχύουν συνεχώς την παρουσία τους στην Πλατεία Ανεξαρτησίας και τρομοκρατούν. «Ακόμα και η αντιπολίτευση έχασε τον έλεγχο πάνω στους εθνικιστές που αποφάσισαν και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και προκάλεσαν αυτή τη σύγκρουση», είχε υπογραμμίσει στο tvxs.gr η Βικτώρια Πομαζάν, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Αλεξάντερ Μιζίτσκο, ενός από τα μέλη του Δεξιού Τομέα, της νεοναζιστικής οργάνωσης που πρωταγωνίστησε στις αιματηρές συγκρούσεις κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Ο Μιζίτσκο παρέστη σε μια συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου της πόλης Ρόβνο, ακουμπώντας στα έδρανα ένα Καλάσνικοφ. «Όποιος θέλει ας δοκιμάσει να μου πάρει το όπλο» δήλωσε στους τοπικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το RT.

H κυβέρνηση της Ουγγαρίας καταδίκασε τις επιθέσεις κατά της ουγγρικής μειονότητας από μέλη του Δεξιού Τομέα. Καταγγελίες για επιθέσεις έχουν γίνει και από την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας.

Επιθέσεις έχουν σημειωθεί και κατά της εβραϊκής κοινότητας. Καταστήματα εβραίων έχουν λεηλατηθεί, ενώ ραβίνος καταγγέλλει σε ισραηλινά μέσα πως δέχονται απειλές να εγκαταλείψουν το Κίεβο. Ο Φράνσις Μπόιλ καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Ιλινόις και ειδικός σε θέματα Ρωσίας, Ανατολικής Ευρώπης και Ευρασίας σε σχόλιό του υπογράμμισε την καταστρατήγηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων από της ουκρανική ακροδεξιά: «Στο Κίεβο υπάρχουν δημόσια καλέσματα για δολοφονίες Ρώσων, Εβραίων και κομμουνιστών από νεοναζιστικές και νεοφασιστικές ομάδες. Εβραίοι εξωθούνται από το Κίεβο ίσως και από τη χώρα».

Πηγή tvxs.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27/02/2014 - 12:33