Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Την Παρασκευή αποκριάτικος χορός με γαϊτανάκι και “χάσκα” για τους χορευτές του Συλλόγου Βλάχων “Γεωργάκης Ολύμπιος”

 

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Βλάχων Ν.Σερρών “Γεωργάκης Ολύμπιος” διοργανώνει αποκριάτικο χορό για τα χορευτικά τμήματά του στην αίθουσα διδασκαλίας. Στις 18:00 θα ξεκινήσει η αποκριάτικη μουσική για τα πιο μικρά παιδιά, ενώ λίγη ώρα αργότερα θα έρθουν οι πιο μεγάλοι, οι μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Τους “σύγχρονους” χορούς των αποκριών, θα διαδεχθεί ένα παραδοσιακό έθιμο που συνήθιζαν να πραγματοποιούν οι Βλάχοι, την χάσκα. Σύμφωνα με την παράδοση, την Κυριακή της Αποκριάς, μαζευόταν όλοι στο σπίτι του γηραιότερου, όπου όλα τα μέλη της οικογένειας του ζητούσαν συγχώρεση δίνοντάς του ένα πορτοκάλι. Στη συνέχεια, πραγματοποιούσαν την χάσκα. Καθόταν όλοι τους κυκλικά και ο παππούς αφού είχε δέσει ένα κομμάτι σκληρού χαλβά σε έναν ξύλινο πλάστη, κουνούσε το ξύλο προς τα παιδιά για να πιάσουν τον χαλβά μόνο με το στόμα, προκαλώντας γέλιο και πειράγματα. Στο τέλος έκαιγαν την κλωστή, θεωρώντας καλό οιωνό αν καιγόταν ολόκληρη. Μετά το έθιμο της χάσκας που πραγματοποιείται κάθε χρονιά, η βραδιά θα τελειώσει έξω από το κτίριο του Συλλόγου των Βλάχων με τα παιδιά να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς για να ξετυλίξουν το γαϊτανάκι.

 

 

Η συλλογή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών είναι διαθέσιμη τώρα και μέσω του κινητού  τηλεφώνου

 

Η πρώτη mobile εφαρμογή «iOS iPhone / iPad» που δίνει δυνατότητα αναζήτησης στον Κατάλογο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών είναι διαθέσιμη εδώ και λίγες ημέρες στο ευρύ κοινό. Η εφαρμογή «i-OPAC» είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αναζήτησης που κατασκευάστηκε από τον Γιώργο Σταύρου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Είναι δωρεάν και μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ (App Store): http://bit.ly/1hnDTix. Η εφαρμογή δίνει στον χρήστη την δυνατότητα αναζήτησης με Τίτλο, Συγγραφέα, Θέμα ή ISBN/ISSN. Όσον αφορά το ISBN δίνεται η δυνατότητα σκαναρίσματος, με την κάμερα του κινητού, του barcode του τεκμηρίου και αυτόματης αναζήτησης μετά την αναγνώριση του αριθμού. Επίσης, παρέχεται η εφαρμογή φίλτρων στα αποτελέσματα της αναζήτησης καθώς επίσης και η επιλογή αποθήκευσης των αγαπημένων σας εγγραφών. Μια ακόμη δυνατότητα που παρέχει η εφαρμογή είναι η αποθήκευση ψηφιοποιημένου υλικού (Φωτογραφίες, PDF) στην συσκευή για Offline ανάγνωση.

Η εφαρμογή i-OPAC απαιτεί σύνδεση 3G ή WiFi. Για την ανάγνωση ή το κατέβασμα ψηφιοποιημένου υλικού συνιστάται η WiFi σύνδεση. Συγκεκριμένα η εφαρμογή i-OPAC παρέχει τις παρακάτω δυνατότητες:

1. Πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό (Φωτογραφίες, PDF αρχεία, Video) της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών (http://eopac-serrelib.abekt.gr/) , αλλά και στο ψηφιακό υλικό:

- ΔΒ Κόνιτσας (http://eopac-libkonitsa.abekt.gr/)

- ΔΒ Λιβαδειάς (http://eopac-liblivadia.abekt.gr/)

- ΔΒ Μυτιλήνης (http://eopac-libmytilini.abekt.gr/)

- ΔΒ Ρεθύμνου (http://eopac-librethymno.abekt.gr/)

-Αποθετήριου Edulll (https://repository.edulll.gr/edulll/)

2. Πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο (με χρήση πρωτοκόλλου Ζ39.50) στους καταλόγους των παρακάτω Δημοσίων Βιβλιοθηκών (Η αναζήτηση γίνεται στο σύνολο των καταλόγων και μπορεί να απομονωθούν τα αποτελέσματα ανά βιβλιοθήκη με χρήση των φίλτρων που παρέχει η εφαρμογή):

-Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών

-Δημόσια Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς

-Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

-Δημόσια Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης

-Δημόσια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

Ο χρήστης μπορεί να δει την διαθεσιμότητα ενός βιβλίου σε πραγματικό χρόνο ή να επικοινωνήσει με την βιβλιοθήκη.

3. Πρόσβαση σε βιβλιογραφικές εγγραφές βιβλίων μέσα από το δίκτυο της BiblioNet (Ένα μεγάλο μέρος της συλλογής - όχι ολόκληρο).

4. Πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στον κατάλογο Διδακτορικών Διατριβών του ΕΚΤ (http://www.didaktorika.gr/eadd/) και στο ψηφιοποιημένο υλικό τους (Φωτογραφίες).

5. Πρόσβαση στον Συλλογικό Κατάλογο Επιστημονικών Περιοδικών (http://eskep.ekt.gr),παρέχοντας πληροφορίες για τα αποκτήματα κάθε βιβλιοθήκης που συμμετέχει στο δίκτυο διαδανεισμού για κάθε τίτλο περιοδικού καθώς και στοιχεία επικοινωνίας με την βιβλιοθήκη.

6. Πρόσβαση σε πάνω από 20.000 τίτλους eBooks μέσα από το δίκτυο του Heal-Link.

Αναμένεται η έκδοση της εφαρμογής για κινητά λογισμικού Android.

 

 

Κατασκευή  παραδοσιακών χαρταετών  στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

 

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών το Σάββατο 1η Μαρτίου και ώρα 11 το πρωί στον 1ο όροφο θα κατασκευαστούν   γρήγοροι  και «θαρραλέοι» χαρταετοί  με την καθοδήγηση του κ. Γιάννη Δαλάγκα, ενώ θα  μάθουν  τα μυστικά κατασκευής του παραδοσιακού χαρταετού. Τρεις τυχεροί θα φύγουν με το δικό τους χειροποίητο χαρταετό. Η δράση απευθύνεται σε ηλικίες 8 με 11 ετών και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για προεγγραφές μπορείτε να τηλεφωνείτε στο παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης στο 23210.98557. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε και στις ανακοινώσεις της σελίδας της βιβλιοθήκης στη διεύθυνση: http://www.serrelib.gr .

 

Εξαπατούσε πολίτες, αποκομίζοντας  20.000 ευρώ

 

Εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σερρών ακόμα δύο περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών στις Σέρρες. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος μίας ημεδαπής 52 ετών για απάτη και απόπειρα απάτης. Ειδικότερα, η δράστιδα παριστάνοντας ψευδώς ότι θα βοηθήσει δύο ημεδαπές σε διάφορες διοικητικές διαδικασίες κατάφερε να αποσπάσει από την μία από αυτές σημαντικό χρηματικό ποσό.  Συγκεκριμένα, η 52χρονη εξαπάτησε μία 54χρονη ότι θα την βοηθούσε να ασφαλιστεί σε φορέα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και να ανοίξει επιχείρηση και της απέσπασε τμηματικά από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο του έτους 2013 το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ. Επίσης, η 52χρονη αποπειράθηκε να εξαπατήσει μία 43χρονη βοηθώντας την με την διεκπεραίωση υπόθεσης της στην Δ.Ο.Υ. Σερρών στις αρχές του έτους 2014. Η προαναφερόμενη είχε συλληφθεί για απάτη τον Ιανουάριο του 2014 και όπως είχε προκύψει ενεχόταν και σε άλλη παρόμοια αξιόποινη πράξη. Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σερρών, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της 52χρονης θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών.

 

Συνελήφθησαν  τρία άτομα για λαθρεμπόριο τσιγάρων

 

Συνελήφθησαν  από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σερρών, δύο ημεδαποί 38 και 62 ετών και μία υπήκοος Γαλλίας 49 ετών, για παράβαση του νόμου περί λαθρεμπορίας.  Αρχικά, στις Σέρρες, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 38χρονο κινούμενο με το Ι.Χ. Επιβατηγό αυτοκίνητο να έχει διαθέσει προς πώληση σε μία 62χρονη 13 κούτες λαθραίων τσιγάρων έναντι χρηματικού ποσού. Επίσης, στην κατοχή της 49χρονης βρέθηκε μία από τις προαναφερόμενες κούτες λαθραίων τσιγάρων, την οποία προμηθεύτηκε από την 62χρονη έναντι χρηματικού ποσού. Συνολικά κατασχέθηκαν (13) κούτες τσιγάρων οι οποίες δεν έφεραν την απαιτούμενη από το νόμο ενδεικτική ταινία ασφαλείας και θα αποσταλούν στο Τελωνείο Σερρών για τον καταλογισμό των διαφυγόντων δασμών. Επιπλέον, κατασχέθηκαν:

•           το προαναφερόμενο Ι.Χ. Επιβατηγό αυτοκίνητο και

•           το χρηματικό ποσό των 200,63 ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή του 38χρονου.

Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σερρών.  Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών.

Συνελήφθη 68χρονος  για μη απόδοση Φ.Π.Α. στις Σέρρες

Συνελήφθη  από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σερρών, ένας ημεδαπός 68 ετών, για μη απόδοση Φ.Π.Α. προς το Δημόσιο. Το ύψος του χρέους ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 118.935,09 ευρώ.  Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 2523/1997, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

Συνελήφθη για οφειλή προς το Δημόσιο υψους 7 εκατομμυρίων ευρώ

Συνελήφθη σε χωριό των Σερρών, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Νιγρίτας, ένας ημεδαπός ηλικίας 53 ετών, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο. Το ύψος του χρέους ανέρχεται στο ποσό των 6.896.885,96 ευρώ. Οι κατηγορίες που τoν βαρύνουν αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 1 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει μετά τη τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο». Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26/02/2014 - 23:05