Ειδήσεις από την ΕΡΑ Χανίων

Σύνταξη ειδήσεων: Νίκος Χουρδάκης

Επιμέλεια: Άρτεμις Κατράκη

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Χανιά: Κινητοποιήσεις για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας

Κινητοποιήσεις ενάντια στα χημικά διοργανώνουν τις επόμενες ημέρες φορείς στα Χανιά, οι οποίες ξεκινούν σήμερα και θα ολοκληρωθούν με το Παγκρήτιο Συλλαλητήριο της 9ης Μαρτίου, στο Μπάλο του Ακρωτηρίου Γραμβούσας .

Σε κάλεσμα του το Στέκι Μεταναστών Χανίων αναφέρει: «Τα χημικά, ημέρα με την ημέρα, απειλούν όλο και πιο πολύ την ζωή μας και το περιβάλλον. Πρέπει να τα σταματήσουμε!».

Οι δράσεις που έχουν προγραμματισθεί από τους φορείς «ενάντια στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας ανοιχτά της Δυτικής Κρήτης» έχουν ως εξής:

•Σήμερα 24 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, συγκέντρωση για το συντονισμό όλων των φορέων σε κοινές δράσεις.

•Κάλεσμα σε σωματεία και συνδικάτα, να κηρύξουν πανεργατική απεργία

•Πραγματοποίηση πορείας ενάντια στα Χημικά στο κέντρο της πόλης το

Σάββατο 1 Μαρτίου

•Παγκρήτιο Συλλαλητήριο στις 9 Μαρτίου στο Μπάλο.

Χανιά: Να ανακληθεί η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου ζητά η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων


Για τις επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Γιάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων, προειδοποιεί η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, ζητώντας την ανάκληση της προκήρυξης του ΤΑΙΠΕΔ.

Στην ανακοίνωση της Ένωσης μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων, στηρίζει απόλυτα και ομόφωνα την πρόσφατη ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, για την αποφυγή ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων. Είναι άξιον απορίας πως σε ένα νησί όπου προσπαθούμε να πετύχουμε ισομερή ανάπτυξη, πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί ένα αεροδρόμιο, δηλαδή των Χανίων, ενώ τα άλλα δύο [Ηράκλειο, Σητεία] θα παραμείνουν στο υπάρχον καθεστώς, δηλαδή θα μπορούν να έχουν μια ευέλικτη και χαμηλή τιμολογιακή πολιτική, εν αντιθέσει με ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο μοιραία θα αυξήσει τα τέλη του.

Μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει το τέλος της αναπτυξιακής προοπτικής του αερολιμένα Χανίων, τη σταδιακή μείωση του εισερχόμενου τουρισμού (ο οποίος παρέχει άμεσα και έμμεσα περίπου το 75% με 80% του εισοδήματος που παράγετε στα Νομό Χανίων) και την απώλεια σημαντικών αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες πιθανόν να επιλέξουν λόγο ανταγωνιστικής τιμολογιακής πολιτικής να δημιουργήσουν την επόμενη βάση τους στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ή άλλων προορισμών.».

Ηράκλειο: Ανακοίνωση της ΚΟ του ΚΚΕ σχετικά με τα δημοσιεύματα για αύξησης της τουριστικής κίνησης στην Κρήτη

«Τις τελευταίες ημέρες, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στο τοπικό τύπο που αναφέρονται στην μεγάλη αύξηση των τουριστικών επισκεπτών στο νησί μας την ερχόμενη τουριστική περίοδο, ενώ σε ανάλογες δηλώσεις έχουν προβεί οι tour operators και η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου.

Όμως οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού δεν έχουν να ωφεληθούν ιδιαίτερα. Καθώς θα συνεχίζουν να εργάζονται με μισθούς-χαρτζιλίκια, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ωράρια εξοντωτικά και ρεπό ανύπαρκτα, δεν λείπουν και τα φαινόμενα της μη καταβολής των οφειλόμενων μισθών ενώ τα all inclusive ντόπια και ξένα μονοπώλια του κλάδου δεν αφήνουν παρά μόνο ψίχουλα στους αυτοαπασχολούμενους.

Την ίδια στιγμή όμως σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν θα πάει διακοπές φέτος λόγω της οικονομικής του κατάστασης, αν και στη πραγματικότητα το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο.».

Στοιχεία για τα τροχαία στην Κρήτη δημοσιοποίησε ο Εθελοντικός Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Ηρακλείου

Το φαινόμενο των τροχαίων δυστυχημάτων στην Κρήτη είναι εντονότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Που οφείλεται αυτή η διαπίστωση; Στο απαρχαιωμένο και σε πολλά σημεία του ακατάλληλο οδικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού, αλλά κυρίως σε λόγους που σχετίζονται με την συμπεριφορά των οδηγών, χωρίς να τους καταγράφει η συγκεκριμένη έρευνα.

Η εμπειρία όμως δείχνει ότι το αυτοκίνητο στην Κρήτη είναι ένα μέσο προβολής της προσωπικότητας του οδηγού. Μέσα από το αυτοκίνητο κερδίζει ό,τι στερείται ως προσωπικότητα. Το χρησιμοποιεί ανάλογα με τις ψυχολογικές του παρορμήσεις κι αυτό δεν αφορά μόνο τις νεανικές ηλικίες, αλλά και τους μεγαλύτερους ως την ηλικία ακόμα και των 50 ετών.

Το αυτοκίνητο από μέσο γίνεται αντικείμενο ψυχολογικής αναμέτρησης με καταθλιπτική, παρανοειδή και ναρκισσιστική χρήση και καταλήγει συχνά σε φονικό όργανο. Ενώ από το 2011 οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας καταγράφουν πτωτική πορεία στην Κρήτη ισχύει το αντίστροφο καθώς υπήρξε μία σαφής αύξηση των νεκρών από τροχαία στο νησί σε σχέση με το 2012 σε ποσοστό 15.8%.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο Νομό Ρεθύμνου με 66.7%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τροχαίων στο Νομό Χανίων αφορούσε οδηγούς ή επιβάτες μοτοσικλέτας σε ποσοστό που αγγίζει το 86%. Άξιο σχολιασμού αποτελεί επίσης το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί πολύ λιγότερα τροχαία σε σημεία του ΒΟΑΚ, όπου υπάρχει προστατευτικό στηθαίο σε σχέση με εκείνα που δεν υπάρχει.

Η Τρίτη και Σάββατο είναι δύο ημέρες της εβδομάδας κατά τις οποίες έχουν σημειωθεί τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα. Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι ώρες που σημειώνονται τα τροχαία συμβάντα. Συγκεκριμένα οι κρητικοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί 07.00-09.00 το πρωί και 00.00 και 07.00 αντίστοιχα.

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ νότια της Κρήτης

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, σημειώθηκε στις 6:41 το πρωί της Δευτέρας. Ο σεισμός είχε επίκεντρο μέσα στη θάλασσα, 89 χλμ νότια του Ρεθύμνου και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 14 χλμ.