Επεισόδια έξω από την κυπριακή Βουλή

Σε «εμπόλεμη ζώνη» μετατράπηκε σήμερα η περιοχή γύρω από την κυπριακή Βουλή με αφορμή τη συζήτηση επί του επίμαχου νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις. Περίπου τρεις χιλιάδες πολίτες με πρωτοσταντούντες τους εργαζόμενους στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από τη Βουλή φωνάζοντας «πουλημένοι» και γιουχαΐζοντας τους βουλευτές, υπό την έντονη παρουσία της αστυνομίας εκτός αλλά και εντός του κτηρίου.
 
Αγανακτισμένοι και οργισμένοι, έριξαν το κιγκλίδωμα που τοποθέτησε η Αστυνομία για να τους περιορίσει από το να εισέλθουν στο κτίριο, όπου η συζήτηση αναβλήθηκε πριν καν αρχίσει, λόγω της επίθεσης που δέχθηκε το όχημα του Γενικού εισαγγελέα την ώρα που έφθανε στο χώρο της Βουλής, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποχωρήσει χωρίς να παραστεί καν στην Επιτροπή.

Λίγο πριν το μεσημέρι, ξεκίνησε εκ νέου η διαδικασία, καθώς οι εργασίες της επιτροπής μεταφέρθηκαν σε άλλο χώρο στο δεύτερο όροφο, αντί του ισογείου.

Μέσα στην αναταραχή μπόρεσαν να απομακρυνθούν και μικρά παιδιά που βρίσκονταν στην κυπριακή Βουλή για προγραμματισμένη επίσκεψη στο χώρο.

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ-ΕΠΟΠΑΗ, Ανδρέας Πανόρκος, σε πρωινές του δηλώσεις χαρακτήρισε έκτρωμα το σχέδιο νόμου και τόνισε ότι στόχος των κινητοποιήσεων είναι να σταλεί το μήνυμα ότι αν περάσει το νομοσχέδιο, ο λαός θα επιβαρυνθεί με τεράστια ποσά και θα κληθεί να πληρώνει πολύ πιο ακριβό ρεύμα. Παράλληλα ζήτησε την απόσυρσή του και τη διεξαγωγή διαλόγου.
 

Τα συνδικάτα των εργαζόμενων στην κυπριακή ενεργειακή αρχή έχουν ήδη εξαγγείλει νέες κινητοποιήσεις για αύριο Τρίτη. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό έλλειμμα, έχει σχεδιαστεί πρόγραμμα εκ περιτροπής διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Στην τηλεπικοινωνιακή CYTA οι εργαζόμενοι φέρονται να αποφάσισαν αυθόρμητη στάση εργασίας.

Πηγή Φιλελεύθερος, ΚΥΠΕ, Εθνος