Αθωώθηκαν αθλητές - προπονητές της εθνικής ομάδας άρσης βαρών

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας και οι 25 αθλητές και παράγοντες του αθλητισμού στη δίκη για την υπόθεση του ντόπινγκ στην εθνική ομάδα της άρσης βαρών το 2008. Στους κατηγορούμενους συγκαταλέγονταν ηχηρά ονόματα του αθλητικού κόσμου, όπως οι Χρήστος Ιακώβου, Βαλέριος Λεωνίδης, Ολυμπία Τόκα και Βίκτωρας Μήτρου.

Την απαλλαγή του συνόλου των κατηγορουμένων ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας, εκτιμώντας ότι ουδείς, και πολύ περισσότερο οι αθλητές, είχε γνώση παράνομων ουσιών.

«Η ζημιά έχει γίνει από την Κίνα. Από εκεί έγινε η παραγγελία και ήρθε στην Ελλάδα λάθος παρτίδα με παράνομα σκευάσματα. Το ερώτημα παραμένει. Υπήρχε σκοπιμότητα ή απλώς έτυχε;», σημείωσε ο εισαγγελικές λειτουργός επισημαίνοντας ότι «η εθνική ομάδα άρσης βαρών βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα».

Όλοι κατά τις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Ο προπονητής της εθνικής ομάδας άρσης βαρών Χρήστος Ιακώβου, τόνισε ότι το 2007 υπήρχε αδυναμία εντοπισμού των απαραίτητων σκευασμάτων στην ελληνική αγορά, με συνέπεια να απευθυνθούν στο εξωτερικό.

«Ο γιατρός της ομάδας δεν μπορούσε να τα βρει, κι έτσι ρώτησα ένα γνωστό μου. Η πρώτη δόση ήρθε κανονικά. Στη δεύτερη δόση, κανείς δεν γνώριζε τι είχε μέσα το κουτί και αν ήταν σωστό», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο τότε προπονητής Βαλέριος Λεωνίδης, υποστήριξε ότι οι αθλητές λάμβαναν αποκλειστικά και μόνον συμπληρώματα διατροφής.

Σχολιάζοντας την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου οι Αλ. Κούγιας και Μιχ. Δημητρακόπουλος, συνήγοροι των Χρήστου Ιακώβου, Βελέριου Λεωνίδη και Βίκτωρα Μήτρου ανέφεραν πως η Δικαιοσύνη «αθώωσε τη σύγχρονη αθλητική ιστορία της Ελλάδας».

«Ο Εθνικός Προπονητής, Χρήστος Ιακώβου, οι Ολυμπιονίκες Βαλέριος Λεωνίδης και Βίκτωρας Μήτρου, που οι διαχρονικές τους επιτυχίες πλημμύρισαν τις καρδιές μας από εθνική υπερηφάνεια και χαρά, σήμερα μας κοιτάζουν στα μάτια και βροντοφωνάζουν "Έλληνες πάνω από την μπάρα, όλοι μαζί μπορούμε"», τονίζουν σε κοινή γραπτή δήλωσή τους οι δυο συνήγοροι.

Υπενθυμίζεται ότι η  υπόθεση απασχόλησε τη Δικαιοσύνη τον Απρίλιο του 2008, όταν γνωστοποιήθηκε πως σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που είχε διενεργήσει στις 7 Μαρτίου 2008 η WADA με εντολή της IWF σε όλους τους αθλητές της ομάδας άρσης βαρών είχαν βρεθεί θετικοί σε παράνομη ουσία οι 11 από τους 13.

Πηγή: Κουτί της Πανδώρας - ΑΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22/02/2014 - 08:35