Eιδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο των «Πολυκάρπιων 2014»
 
 Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών συνδιοργανώνει με την Αδελφότητα Μικρασιατών Ν.Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» διήμερες εκδηλώσεις στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των «ΠΟΛΥΚΑΡΠΙΩΝ 2014». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου  και ώρα 18.30 στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών, θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ ΘΥΜΙΣΕΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ».
Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 στις 9π.μ. στο Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Σερρών θα γίνει πανηγυρική θεία λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου.
Στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών (αίθουσα Γεώργιος Καφταντζής) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ» του Απόστολου Καρύδα, φιλολόγου-Δημάρχου Σιντικής από τον κ. Ακη Γεροντόπουλο υφυπουργό Εξωτερικών και από τον κ. Ζήση Μητλιάγκα φιλόλογο-πρώην δήμαρχο Σερρών. Επιμέλεια και συντονισμός της εκδήλωσης από την κα. Ολυμπία Παχαδίρογλου φιλόλογο-έφορο Παιδείας και Πολιτισμού της Αδελφότητας Μικρασιατών.
 
 
Πρόγραμμα για ευπαθείς ομάδες ύψους 200.000 ευρώ απο τον Δήμο Σερρών
 
 
Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε  παρουσία του  Αντιδημάρχου κοινωνικής μέριμνας Μερετούδη Δημήτρη και της Προέδρου της ΚΕΔΗΣ κ. Αρναούτογλου Φωτεινής καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων παρουσίασε το πρόγραμμα «Κοινωνικό Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Δήμου Σερρών», που  συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Άξονας Προτεραιότητας 04 – «Ψηφιακή Σύγκλιση και επιχειρηματικότητα στην ΠΚΜ» του Ε.Π. «Μακεδονία-Θράκη»). Το πρόγραμμα στοχεύει στην στήριξη πολιτών και ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων(ασθενείς, ηλικιωμένοι, μοναχικά άτομα,  ΑΜΕΑ) που χρήζουν κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης από το Δήμο. Οι περισσότεροι ωφελούμενοι-Δημότες θα είναι αυτοί που ήδη κάνουν χρήση των υπηρεσιών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Πρόκειται για το πρόγραμμα με τον τίτλο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ» προϋπολογισμού 207.600€.
Δημότες που αφορά:
Απευθύνεται σε δημότες οι οποίοι ανήκουν στις  ευπαθείς ομάδες  (ασθενείς, ηλικιωμένοι, μοναχικά άτομα, ΑΜΕΑ). Οι περισσότεροι ωφελούμενοι - Δημότες θα είναι αυτοί που ήδη κάνουν χρήση των υπηρεσιών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» Οι χρήστες - ωφελούμενοι  στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου θα επιλεγούν βάσει κριτηρίων από επιτροπή που έχει συγκροτηθεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Υπηρεσίες που προσφέρονται:
Μέσω του προγράμματος αυτού θα έχουν τη δυνατότητα οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου να έχουν άμεση πληροφόρηση τόσο ατομικά όσο και συγκεντρωτικά για θέματα που αφορούν όλους τους εξυπηρετούμενους πολίτες του προγράμματος  «Βοήθεια στο Σπίτι»  και όχι μόνο.
Αυτό θα επιτευχθεί με φορητούς υπολογιστές που θα προμηθευτεί ο Δήμος στο πλαίσιο του προγράμματος (έργου) και θα έχουν άμεση σύνδεση με τα κεντρικά συστήματα του Δήμου.
 I. Σε ασθενείς, ηλικιωμένους, μοναχικά άτομα, ΑΜΕΑ θα δοθούν:
α. 50 συσκευές ανίχνευσης πτώσης και κουμπί πανικού.
Συγκεκριμένα ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να καλεί βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού (κουμπί πανικού) όταν χρειαστεί άμεση βοήθεια όπως πχ. σε περίπτωση πτώσης λόγω αδιαθεσίας, εμφράγματος κλπ. ή σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος.
Η υπηρεσία αυτή θα παρέχεται σε 24ωρη βάση θα ειδοποιείται το ΕΚΑΒ και ένας άμεσος ενδιαφερόμενος, έτσι ώστε να παρασχεθούν αυτά που απαιτούνται στους χρήστες.
β. 35 συσκευές μέτρησης πίεσης και 35 συσκευές μέτρησης βάρους
Με τις συσκευές αυτές δίνεται η δυνατότητα όταν ολοκληρωθεί η μέτρηση της πίεσης και του βάρους να καταχωρείται το αποτέλεσμα στο μηχανογραφικό σύστημα και σε περίπτωση που υπάρχει υπέρβαση των ορίων της πίεσης και βάρους, να ενημερώνεται ο υπάλληλος του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»  αλλά και η Υπηρεσία, έτσι ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τον πολίτη.
II.    Σε δημότες που πάσχουν από άνοια - Αλτσχάϊμερ  θα δοθούν 10 συσκευές εντοπισμού θέσης:
Σε κάθε  έναν σύμφωνο με τη διεύθυνση κατοικίας θα οροθετηθεί ένας κύκλος, μέσα στον οποίο επιτρέπεται να κινείται ο ηλικιωμένος. Στην περίπτωση που ο ηλικιωμένος θα απομακρυνθεί από τα όρια που του έχουν οροθετηθεί, θα εντοπισθεί αυτόματα και θα ενεργοποιηθεί ο συναγερμός. Πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα να ειδοποιηθεί άμεσα ο συγγενείς ή η υπηρεσία για να βρεθεί και να επανέλθει στην οικία του.
Με τη χρήση GPS θα είναι δυνατή η προβολή του ατόμου σε γεωγραφικό χάρτη μέσω διαδικτύου και η αποστολή ειδοποίησης σε περίπτωση απομάκρυνσης από συγκεκριμένα όρια.
Υπηρεσία 24ωρης τηλεφωνικής υποστήριξης
Για την υποστήριξη της αδιάλειπτης 24ώρης λειτουργίας της υπηρεσίας τηλεβοήθειας – τηλεϋποστήριξης με τη χρήση των εφαρμογών του πληροφοριακού συστήματος, ο Δήμος Σερρών υπέγραψε σύμβαση με τη «ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ», τον Εθελοντικό Οργανισμό (ΜΚΟ) «Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Τηλεειδοποίησης και Βοήθειας στο Σπίτι» στις 30 Δεκεμβρίου 2013.
Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος, το προσωπικό του οποίου αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό (κοινωνικούς λειτουργούς & ψυχολόγους) αναλαμβάνει την 24ωρη υπηρεσία τηλεφωνικής υποστήριξης που αποτελεί έναν από τους βασικούς συντελεστές για την υλοποίηση του έργου «Κοινωνικό Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Δήμου Σερρών» και των υπηρεσιών που προσφέρονται μέσα από αυτό.
 
 
Νέο βιβλίο απο τον Νίκο Πασχαλούδη " 63 παραμύθια της Βισαλτίας"
 
Κυκλοφόρησε, από τις «Εκδόσεις Λεξίτυπον» της Αθήνας το νέο βιβλίο του Νίκου Πασχαλούδη " 63 παραμύθια της Βισαλτίας". Επιλογές από την παράδοση της Νιγρίτας και των χωριών της Βισαλτίας. Είναι το 7ο βιβλίο του  που αναφέρεται, μέσα από τις 284 σελίδες του,  στην παράδοση της Βισαλτίας. Στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης θα δει, μαζί με τα παραμύθια μας, ότι αυτή η πλευρά της παράδοσής μας πηγάζει από την αρχαιότητα, την ελληνική μυθολογία και όχι μόνον. Το ξύλινο άλογο, για παράδειγμα, στο παραμύθι 16, είναι συνέχεια από το δούρειο ίππο του τρωικού πολέμου. Υπάρχει, όμως, και πλήθος παραμυθιών, τα οποία παραπέμπουν στις μεταμορφώσεις του Δία και των άλλων αρχαίων θεών, καθώς και σε άλλα στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας.