Μπραχίμι: Συγγνώμη που οι δύο γύροι διαπραγματεύσεων δεν απέφεραν πολλά

Ο διεθνής μεσολαβητής του ΟΗΕ Λάχνταρ Μπραχίμι δήλωσε το Σάββατο ότι οι πρώτοι δύο γύροι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρίαστη Γενεύη δεν σημείωσαν αρκετή πρόοδο, αλλά ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ατζέντα ενός τρίτου γύρου, σε ημερομηνία που δεν προσδιορίστηκε.

Ο Μπραχίμι δήλωσε ότι η τελευταία σύνοδος του δεύτερου γύρου των συνομιλιών ήταν «τόσο επίπονη όπως και όλες οι συναντήσεις που είχαμε, αλλά συμφωνήσαμε σε μια ατζέντα για τον τρίτο γύρο, όταν αυτός πραγματοποιηθεί», αναφερόμενος στα σημεία που θα συζητηθούν, τα οποία περιλαμβάνουν τη βία και την τρομοκρατία, τη μεταβατική κυβέρνηση, τους εθνικούς θεσμούς και την εθνική συμφιλίωση.

«Ζητώ συγγνώμη που αυτοί οι δύο γύροι δεν απέφεραν πολλά», είπε, προσθέτοντας ότι η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε την εισήγησή του στον επόμενο γύρο των συνομιλιών οι δύο πλευρές να ασχοληθούν με την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» την πρώτη ημέρα και με το μεταβατικό κυβερνητικό σώμα τη δεύτερη.

Νωρίτερα, ο Άχμαντ Τζακάλ, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι ήταν μια σύντομη, τεταμένη σύνοδος, στην οποία κυριάρχησαν οι διαφορές για το χειρισμό των θεμάτων της βίας και της πολιτικής μετάβασης.

«Ο κ. Μπραχίμι δεν όρισε ημερομηνία για έναν τρίτο γύρο αλλά κατέστησε σαφές ότι αναμένει πως θα υπάρξει (τρίτος γύρος)», είπε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters