ΗΠΑ: Νέα σφοδρή χιονοθύελλα παραλύει την ανατολική ακτή

Σφοδρή χιονοθύελλα πλήττει τις Βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑέπειτα από το χάος που προκάλεσε στο Νότο. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Η καταιγίδα που πλέον σαρώνει τα ανατολικά των ΗΠΑ έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, κυρίως σε τροχαία δυστυχήματα. Αυτό το νέο κύμα κακοκαιρίας έπληξε πρώτα την Τζόρτζια, τη Νότια Καρολίνα και τη Βόρεια Καρολίνα, πριν μετακινηθεί προς τα βόρεια της χώρας.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σχεδόν 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ιδιαίτερα στις νοτιοανατολικές αμερικανικές πολιτείες.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Flightware.Com, περισσότερες από 4500 πτήσεις ακυρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης προς ή από τις ΗΠΑ.

Η εταιρεία Amtrak που διαχειρίζεται την κυκλοφορία των τρένων επίσης ματαίωσε αρκετά δρομολόγια.

Στην Ουάσιγκτον η κυκλοφορία είναι εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της ποσότητας χιονιού που έπεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας και έφθασε στο ύψος των περίπου 40 εκατοστών.

Οι οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο κέντρο της πόλης ήταν από το πρωί της Πέμπτης σχεδόν άδειες. Σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα παρέμειναν στην πλειονότητά τους κλειστά. Τα λεωφορεία δεν κυκλοφόρησαν.

Προειδοποιήσεις από την μετεωρολογική υπηρεσία

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (ΝWS) είχε προειδοποιήσει εδώ και πολλές ημέρες για το σχηματισμό ενός «γιγάντιου θόλου» ρευμάτων ψυχρού αέρα που προέρχονται από την Αρκτική, ο οποίος θα φθάσει πάνω από τις ανατολικές πολιτείες της Αμερικής προκαλώντας μια «παγωμένη καταιγίδα» ικανή να παραλύσει πολλές πολιτείες, από τη Τζόρτζια και την Νότια Καρολίνα έως τις περιοχές βορειότερα.

«Οι συγκεντρώσεις πάγου θα είναι απίστευτες, αν όχι ιστορικές» υπογράμμισε η υπηρεσία.

«Εάν πρέπει να οδηγήσετε, να προβλέψετε να πάρετε μαζί σας έναν φακό επιπλέον, όπως και νερό και τρόφιμα στα οχήματά σας» προειδοποίησε επίσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε κηρύξει χθες την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε 45 κομητείες της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνα, μία απόφαση που επιτρέπει στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων να αναλάβουν δράση.

Στη βόρεια Καρολίνα, όπου ο καιρός είναι συνήθως πιο ήπιος, οι χιονοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στους δρόμους, όπου χιλιάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα ακινητοποιημένα οχήματα.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Πατ Μακόρι προειδοποίησε τους πολίτες να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω και να κοιμούνται ακόμα και στον τόπο εργασίας τους: «Εάν βρίσκεστε σε μια περιοχή ασφαλή και ζεστή, να παραμείνετε εκεί» δήλωσε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) εγκατέστησε ένα εθνικό κέντρο συντονισμού στην Ουάσιγκτον, όπως και ένα περιφερειακό ανάλογο κέντρο στην Ατλάντα. Γεννήτριες, γεύματα, νερό και κουβέρτες θα διατίθενται προς τους πολίτες στην Ογκάστα της Τζόρτζια.

Πηγή: ΑΜΠΕ, BBC