Φωτογραφία REUTERS/BAZ RATNER

Σουλτς στη Die Welt: Εξεπλάγην από τις αντιδράσεις στην Κνεσέτ

Την έκπληξη και αναστάτωσή του από τις αντιδράσεις στην ομιλία του στην Κνεσέτ (το ισραηλινό κοινοβούλιο), εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στη Die Welt.

 

«Στην πραγματικότητα η ομιλία μου ήταν υπέρ του Ισραήλ» δήλωσε, προσθέτοντας ότι είχε την υποχρέωση να αναφερθεί σε ζητήματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αμφιλεγόμενα από τους ισραηλινούς βουλευτές.

«Οι άνθρωποι που διέκοψαν την ομιλία μου ανήκουν σε ένα κόμμα σκληροπυρηνικών που απαντά με αυτό τον τρόπο σε οποιαδήποτε κριτική τους ενοχλεί», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αναφερόμενος στις αντιδράσεις βουλευτών όταν ρώτησε κατά την ομιλία του (η οποία έγινε στα γερμανικά) αν είναι αλήθεια ότι οι Παλαιστίνιοι λαμβάνουν κατά μέσο όρο 17 λίτρα νερού την ημέρα κατ’άτομο, ενώ οι Ισραηλινοί που ζουν στη Δυτική Όχθη 70 λίτρα.

Ο ίδιος είπε ότι την καταγγελία έκανε «ένας νεαρός Παλαιστίνιος» και πρόσθεσε ότι δεν έχει ελέγξει τα στοιχεία και ρωτά αν ισχύει. Εξοργισμένοι οι βουλευτές του κόμματος της Εβραϊκής Εστίας, που τάσσεται υπέρ της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, βγήκαν από την αίθουσα του κοινοβουλίου και φώναξαν «ντροπή σου!» στον Σουλτς.

Από πλευράς του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ισραήλ και τα δεδομένα που έχει λάβει από την Παλαιστινιακή Αρχή, η διαφορά στην κατανομή του νερού στην οποία αναφέρθηκε ο Σουλτς δεν είναι σωστή και πρόσθεσε ότι είναι πολύ μικρότερη — χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

«Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ειλικρινά “δεν το έχω ελέγξει”, αλλά αυτό δεν τον σταμάτησε από το να επαναλάβει (αριθμούς) και να εκτοξεύσει κατηγορίες», υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο