Αυστηρό μήνυμα Όζμπορν: «Χωρίς στερλίνα η Σκωτία, αν φύγει από το Ην. Βασίλειο»

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τη Σκωτία, ότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί πλέον τη στερλίνα, αν ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου.

«Αν η Σκωτία φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο, φεύγει και από τη λίρα Αγγλίας», δήλωσε ο Όζμπορν σε ομιλία του στο Εδιμβούργο, προσθέτοντας ότι η επίσημη συμβουλή από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών είναι να ταχθεί κατά της νομισματικής ένωσης.

«Δεν μπορώ ως υπουργός Οικονομικών να στηρίξω τη δυνατότητα της διατήρησης κοινού νομίσματος με μια ανεξάρτητη Σκωτία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Θα κοστίσει θέσεις εργασίας και χρήματα. Δεν θα προσφέρει οικονομική ασφάλεια ούτε στη Σκωτία ούτε στο υπόλοιπο Ηνωμένο Bασίλειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Όζμπορν τόνισε ότι δεν υφίσταται «κανένας νομικός λόγος το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο να πρέπει να μοιραστεί το νόμισμά του με τη Σκωτία», σε περίπτωση ανεξαρτησίας της και ότι το Εδιμβούργο σε περίπτωση απόσχισης, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει ως «ποινή για το χρέος του υψηλά επιτόκια».

Πηγή: naftemporiki