Έκκληση για 1,27 δισ. για το Νότιο Σουδάν

Έκκληση για να συγκεντρωθούν  1,27 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να στηριχθούν οι περίπου 3,2 εκατ. πολίτες του νεώτερου κράτους του κόσμου, του Νοτίου Σουδάν, οι οποίο βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι.

 

Όπως δήλωσε ο Τόμπι Λάνζερ συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν,  άμεση προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές και να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν τρόφιμα, φάρμακα και άλλα σωτήρια εφόδια αποθηκευμένα σε τομείς σε κοντινή απόσταση από της μονάδες παροχής βοήθειας πριν από την έναρξη της περιόδου των βροχοπτώσεων.

Ταυτόχρονα ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για μια σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν τους στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων του Νότιου Σουδάν να φέρουν στις πλάτες τους τα μπλε σακίδια που η UNICEF δώρισε στα παιδιά της χώρας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέϊκ χαρακτήρισε «εξωφρενική και λυπηρή» την ενέργεια των κυβερνητικών δυνάμεων να λεηλατήσουν τη δωρεά της ανθρωπιστικής οργάνωσης προς τα παιδιά της χώρας.

«Η λεηλασία των εφοδίων κάθε είδους που στέλνονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς είναι εξωφρενική» είπε ο Λέϊκ σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF ανέφερε ότι η ανθρωπιστική οργάνωση θα παραμείνει στη χώρα και θα παρέχει βοήθεια «στο Νότιο Σουδάν για χάρη των παιδιών και του πληθυσμού».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο