Φωτογραφία Reuters/LARRY DOWNING

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το ν/σ που βάζει τέλος στις αγροτικές επιδοτήσεις

Με 68 ψήφους υπέρ έναντι 32 κατά, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την Τρίτη το νομοσχέδιο το οποίο αφορά τη μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής για την περίοδο 2014-18, που ενισχύει τους μηχανισμούς εγγυήσεων και περιορίζει τις λεγόμενες «άμεσες» πληρωμές.

 

Το νομοσχέδιο είχε περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα και τώρα, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των αγροτικών προγραμμάτων των τελευταίων δεκαετιών», δήλωσε η Ντέμπι Στάμπναου, η πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Γερουσίας.

Ο νόμος, που αποτελούσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων από το 2012, βάζει τέλος στις άμεσες επιδοτήσεις, το μοντέλο που ακολουθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επιδοτήσεις υπολογίζονταν σε συνάρτηση με τις εκτάσεις που διέθετε ο κάθε αγρότης, ανεξάρτητα αν καλλιεργούνταν ή όχι, αλλά το σύστημα αυτό είχε δεχτεί σφοδρές επικρίσεις επειδή δίνονταν ακόμη και στους πλούσιους καλλιεργητές.

Σε αντάλλαγμα για την κατάργηση των επιδοτήσεων, η μεταρρύθμιση προβλέπει την ενίσχυση του συστήματος εγγυήσεων για την αντιμετώπιση της πτώσης των τιμών ή της μείωσης του εισοδήματος των αγροτών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05/02/2014 - 00:59