Τεταμένες καταστάσεις στο Νεώριο - απλήρωτοι κάνουν σήμερα συνέλευση

Καμία θετική εξέλιξη δεν υπάρχει σχετικά με τις πληρωμές των εργαζομένων στο Νεώριο Σύρου. Η κατάσταση στο ναυπηγείο παραμένει τεταμένη και η κρισιμότητα των στιγμών είναι μεγάλη.

Το Εργοστασιακό Σωματείο του ναυπηγείου συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, προκειμένου να γίνει ψηφοφορία για την πρόταση που κατάθεσε η διοίκηση της επιχείρησης και έχει να κάνει με τον τρόπο πληρωμής των δεδουλευμένων και των οφειλών.

Η τελική πρόταση του ναυπηγείου είναι η καταβολή του 50% των δεδουλευμένων μετά το επόμενο 3μηνο και του υπόλοιπου 50%, σε 6 περίπου μήνες. Η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε, αφού 167 εργαζόμενοι ψήφισαν αρνητικά και μόλις 66 θετικά.

Η διοίκηση του Νεωρίου έχει χάσει στο απόλυτο την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, οι οποίοι την θεωρούν αναξιόπιστη και σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουν ότι θα μπορέσει να είναι συνεπής στην πρόταση που κατάθεσε για την πληρωμένη των οφειλών.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών έφτασαν στα άκρα, όταν πρόσφατα, στο ταμείο του Νεωρίου μπήκε η προκαταβολή για το έργο επισκευής των δύο δεξαμενών του Πολεμικού Ναυτικού, όμως απ’ αυτό το κονδύλι – και παρά τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί – δεν καταβλήθηκε ούτε ένα ευρώ για τις οφειλές προς τους εργαζόμενους.

Η στάση της διοίκησης προκάλεσε την αγανάκτηση των εργαζομένων που από την Παρασκευή ξεκίνησαν προειδοποιητικές κινητοποιήσεις με 2ωρη στάση εργασίας, ενώ μέσα στο Σαοββατοκύριακό δε θα πραγματοποιηθεί υπερωριακή εργασία.

Την Δευτέρα 3/2 έχει προγραμματισθεί νέα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, οι οποίοι πάντως εμφανίζονται ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι να τραβήξουν στα άκρα το σχοινί μέχρι να ξεκινήσει η καταβολή των δεδουλευμένων, αφού το ποτήρι της υπομονής έχει ξεχειλίσει.


Πηγή: http://www.cyclades24.gr