Επίκαιρη ερώτηση για τη ΝΕΡΙΤ κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Επίκαιρη ερώτηση για την ΝΕΡΙΤ  και ειδικότερα για  τον διαγωνισμό σχετικά με το ψηφιακό σήμα και για την παροχή ασυλίας στον Ειδικό Διαχειριστή της ΕΡΤ Γκ. Μάναλη, κατέθεσε προς τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου.  Η βουλευτής ρωτά «ποιος είναι ο απολογισμός των κυβερνητικών πράξεων και παραλείψεων στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από τις 11/6/2013 μέχρι σήμερα και πού βρίσκεται η διαδικασία διαγωνισμού για το ψηφιακό σήμα;» καθώς και « αν έχουν διερευνηθεί οι ευθύνες και η ζημία από τον «ξαφνικό θάνατο» που επιχειρήθηκε εναντίον της ΕΡΤ Α.Ε. και προς τι η σκανδαλώδης νομοθετική ρύθμιση ασυλίας του Ειδικού Διαχειριστή; »

Αναφορικά με  τον διαγωνισμό για το ψηφιακό σήμα η  Ζωή  Κωνσταντοπούλου υπενθυμίζει ότι στις 19 Ιουνίου 2013 έληγε η προθεσμία δημόσιας διαβούλευσης για το ψηφιακό σήμα και τον σχετικό διαγωνισμό, με την ΕΡΤ να είναι κλειστή, γεγονός που προκάλεσε «δημόσιες καταγγελίες περί μεθόδευσης του σχετικού διαγωνισμού προς όφελος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και εις βάρος του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα».

Τελικά τον Νοέμβριο παρατάθηκε έως 30/6/2014 η προθεσμία χορήγησης αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής και ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται ως νομίμως λειτουργούντες όσοι σταθμοί εξέπεμπαν τηλεοπτικό πρόγραμμα στις 31/8/2013.

Για τον Ειδικό Διαχειριστή της ΕΡΤ Γκ. Μάναλη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι στις 21 Δεκεμβρίου 2013 του δόθηκε «ασυλία για πράξεις ή παραλείψεις του κατά την ειδική διαχείριση».

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει, παρατάθηκε «για πολλοστή φορά η αναστολή της υποχρέωσης των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών για απόδοση φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, «λόγω δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας».

Το κείμενο της ερώτησης

Προς τον κ. Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό αρμόδιο για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση

Θέμα: Απολογισμός έργου και ασυλία Ειδικού Διαχειριστή της ΕΡΤ Α.Ε.

Στις 11/6/2013 δημοσιεύεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005» (ΦΕΚ Α’ 139/11.6.2013). Κατά φερόμενη εξουσιοδότησή της, δημοσιεύεται την ίδια ημέρα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ ΟΙΚ. 02/11.6.2013), σύμφωνα με την οποία η ΕΡΤ Α.Ε. και οι θυγατρικές της καταργούνται. Στις 12/6/2013 εκδίδεται νέα ΚΥΑ (υπ’ αρ. ΟΙΚ 03/12-6-2013), τροποποιητική της προηγούμενης, με την οποία εξουσιοδοτούνται ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό να διορίσουν, με Κοινή Απόφασή τους, ειδικό διαχειριστή στην ΕΡΤ, καθορίζοντας ταυτόχρονα τα καθήκοντά του. Η σχετική ΚΥΑ εκδίδεται αμέσως (ΟΙΚ.04/12-6-2013) και διορίζεται ως ειδικός διαχειριστής της ΕΡΤ Α.Ε. ο κ. Γκίκας Μάναλης, μέχρι τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, άγνωστο με ποια κριτήρια και διαδικασία.

Στις 19/6/2013 λήγει η προθεσμία δημόσιας διαβούλευσης για το ψηφιακό σήμα και το συναφή διαγωνισμό, με ανενεργό τον βασικό δημόσιο φορέα ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, δηλαδή την ΕΡΤ. Διατυπώνονται δημόσιες καταγγελίες περί μεθόδευσης του σχετικού διαγωνισμού προς όφελος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και εις βάρος του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Στις 19/7/2013 ψηφίζεται νομοσχέδιο δημιουργίας της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., όπου ρυθμίζεται με πλήρη αδιαφάνεια ο διορισμός των οργάνων της. Στις 5/11/2013 ψηφίζεται το άρθρο 18 νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας (Ν. 4208/2013), με το οποίο παρατείνεται έως 30/6/2014 η προθεσμία χορήγησης αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, ενώ προβλέπεται ότι θεωρούνται ως νομίμως λειτουργούντες όσοι σταθμοί εξέπεμπαν τηλεοπτικό πρόγραμμα στις 31/8/2013.

Στις 21/12/2013 ψηφίζεται νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις» (Ν. 4223/2013). Με το άρθρο 38 παρ. 2 παρέχεται στον Ειδικό Διαχειριστή της ΕΡΤ κ. Γκίκα Μάναλη ασυλία για πράξεις ή παραλείψεις του κατά την ειδική διαχείριση. Με το άρθρο 53 παρατείνεται για πολλοστή φορά η αναστολή της υποχρέωσης των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών για απόδοση φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, «λόγω δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας».

Με δεδομένο ότι και ενώπιον της δικαιοσύνης εκκρεμούν συναφείς υποθέσεις

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιος είναι ο απολογισμός των κυβερνητικών πράξεων και παραλείψεων στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από τις 11/6/2013 μέχρι σήμερα και πού βρίσκεται η διαδικασία διαγωνισμού για το ψηφιακό σήμα;

2. Έχουν διερευνηθεί οι ευθύνες και η ζημία από τον «ξαφνικό θάνατο» που επιχειρήθηκε εναντίον της ΕΡΤ Α.Ε και προς τι η σκανδαλώδης νομοθετική ρύθμιση ασυλίας του Ειδικού Διαχειριστή; 

Η ερωτώσα βουλευτής

Ζωή Κωνσταντοπούλου

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29/01/2014 - 10:28