Κεφαλονιά: Ανάστατοι οι κάτοικοι - Συνεχείς μετασεισμοί- Υλικές ζημιές (συνεχής ενημέρωση) video

Στους δρόμους βρίσκονται οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο) που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 16.00 το μεσημέρι . Όπως μας ενημερώνει ο ανταποκριτής μας Γ. Μαρινόπουλος, που βρίσκεται στην Ηλεία οπου και εκεί έγινε ιδιαιτερα αισθητός ο σεισμός, μετά από επικοινωνία με πυροσβεστική, αστυνομία και κάτοικους του νησιού έχουν αναφερθεί πολλές υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, πτώσεις βράχων και ρωγμές σε δρόμους διακοπή ηλεκτροδότησης στο νησί και στην Ιθάκη ενώ ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αναφορά για θύματα. Συνεχείς είναι οι μετασεισμοί μέχρι και αυτήν την ώρα.

Νεότερη ενημέρωση:  Με απόφαση του Δήμου για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, Τ.Ε.Ι.) καθώς και πάσης φύσεως μονάδων προσχολικής αγωγής

 

Σύμφωνα με το e-kefalonia.net, δύο από τις πιο όμορφες εκκλησίες της Κεφαλονιάς υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Όπως μας ενημερώνουν κάτοικοι της περιοχής η ιστορική εκκλησία στον «Σωτήρα» στα Καλιγάτα και ο Άγιος Γιάννης στα Σαρλάτα έχουν σοβαρές υλικές ζημιές ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην κεραμοσκεπή τους.
Επίσης, εχει κλείσει ο δρόμος στην παραλιακή του Ληξουρίου. Υπάρχει μικρή καθίζηση στο δρόμο από το λιμεναρχείο έως στο ποτάμι. Σοβαρές ζημιές σε ακατοίκητα σπίτια κυρίως σε Ρίφι, Κατωγί και Λιβάδι. Μεγάλες υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα.

Η πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κεφαλονιάς, με 12 μετασεισμούς μεγέθους πάνω από 3,5 Ρίχτερ, θεωρείται καλή εξέλιξη για τους σεισμολόγους, που εκφράζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εκτίμηση ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 15:55 ήταν ο κύριος σεισμός.  Κλειστά αύριο Δευτέρα 27/1 οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος μετασεισμικός έλεγχος

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις της Νότιας Ιταλίας. Στην Ελλάδα, εκτός της Πελοποννήσου η δόνηση έγινε αισθητή και σε πόλεις της Β. Ελλάδας.  Κατολισθήσεις στο δρόμο προς Φισκάρδο (Αγκώνας - Αργοστόλι), στον Άγιο Γεώργιο στο δρόμο προς Πόρο. Οι οδηγοί καλούνται να μην μετακινούν τα οχήματά τους χωρίς λόγο.

Με εντολή Σαμαρά, μεταβαίνουν στην Κεφαλονιά οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας, Δημοσίων Έργων, Υγείας και  Παιδείας .

Στο νησί μεταβαίνει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Το Γεωδυναμικό ινστιτούτο αθηνών δίνει τη δόνηση  στα 5,8 ρίχτερ ενώ έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής επτά ισχυροί μετασεισμοί. Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26/01/2014 - 22:38

Πολυμέσα