Το Λιμενικό διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι «έπνιξε» τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι

Εντοπίστηκαν στα τουρκικά παράλια οι σοροί ενός 11χρονου παιδιού και μιας 38χρονης γυναίκας, που ήταν μεταξύ των 12 αγνοούμενων μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Αθήνα σε ανακοίνωσή της κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το «πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση». Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων μεταναστών στην Ύπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές. Το Λιμενικό διαψεύδει τους ισχυρισμούς των μεταναστών. Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα κόμματα.

 

 

 

 

Η Λιμενική Αρχή Λέρου ενημερώθηκε για την ανεύρεση των σορών και φωτογραφίες που εστάλησαν από τις τουρκικές στις ελληνικές αρχές, επιδείχθησαν στους διασωθέντες αλλοδαπούς, οι οποίοι και αναγνώρισαν τους οικείους τους.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα τα ξημερώματα, σύμφωνα με το αρχηγείο του λιμενικού σώματος, εντοπίστηκε από σκάφος του λιμενικού, ακινητοποιημένο αλιευτικό στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός παράνομων μεταναστών. Το πλωτό του λιμενικού άρχισε να ρυμουλκεί το αλιευτικό, αλλά υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, δύο από τους μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα. Στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει οι υπόλοιποι μετανάστες μετακινήθηκαν πάνω στο σκάφος, με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει.

Διεσώθησαν 16 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους μετανάστες, 12 από τους συμπατριώτες τους αγνοούνται. Παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες, δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος από τους αγνοούμενους. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με σκάφος του λιμενικού αρχικά στο Φαρμακονήσι και στη συνέχεια στη Λέρο όπου φιλοξενούνται.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Αθήνα, κλιμάκιο της οποία μετέβη το μεσημέρι της Τρίτης στη Λέρο και συνομίλησε με τους μετανάστες, εξέφρασε την ανησυχία της για το τραγικό γεγονός στο Φαρμακονήσι και σε ανακοίνωσή της κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το «πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση».

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων μεταναστών στην Ύπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών.

«Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση», δήλωσε ο Laurens Jolles, περιφερειακός αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τη Νότια Ευρώπη.

 

Το Λιμενικό διαψεύδει τους ισχυρισμούς των μεταναστών για το συμβάν στο Φαρμακονήσι

Σε διευκρινίσεις σχετικά με το περιστατικό στο Φαρμακονήσι προέβη το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, διαψεύδοντας ισχυρισμούς μεταναστών που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω ανακοίνωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, το περιπολικό ρυμουλκούσε το σκάφος με τους μετανάστες προς το Φαρμακονήσι, και σε καμία περίπτωση προς τις τουρκικές ακτές.

Επίσης τονίζεται ότι η ρυμούλκηση του σκάφους προς την πλησιέστερη ακτή επελέγη ως ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς των μεταναστών, καθώς η μετεπιβίβασή τους στο περιπολικό θα ήταν επικίνδυνη λόγω των καιρικών συνθηκών, με ανέμους πέντε με έξι μποφόρ και κύματα ύψους 1,5 – 2 μέτρων.

Παράλληλα σημειώνεται ότι η υπερπροσπάθεια του πληρώματος του περιπολικού για τη διάσωση των επιβαινόντων είχε ως αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά στην αριστερή κύρια μηχανή του, ωστόσο το πλήρωμα συνέχισε και ολοκλήρωσε την αποστολή του, διασώζοντας 16 άτομα.

 

Επίθεση στην κυβέρνηση αναφορικά με την πολιτική υποδοχής μεταναστών και προσφύγων εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη νέα τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για την τραγωδία «ευθύνονται οι παράνομες πρακτικές αποτροπής εισόδου προσφύγων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για την εφαρμογή των οποίων ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαίρονταν προ ημερών στη Βουλή».

«Ο πνιγμός 12 γυναικών και παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο Φαρμακονήσι της Λέρου αναδεικνύει ένα ακόμα τραγικό αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής που κοστίζει ζωές. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων σε κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν, εν μέσω θαλασσοταραχής συνέβη το μοιραίο συμβάν. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι επιβαίνοντες φώναζαν για βοήθεια, καθώς στο πλοιάριο υπήρχαν πολλά παιδιά. Οι κραυγές τους δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση. Τι άλλο είναι, όμως, ένα κυνικό έγκλημα;» τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι ευθύνονται οι παράνομες πρακτικές αποτροπής εισόδου προσφύγων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για την εφαρμογή των οποίων ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαίρονταν προ ημερών στη Βουλή. Οι πρακτικές αυτές προκάλεσαν μόλις προ ημερών παρέμβαση του ευρωπαίου επιτρόπου Μούιζνιεκς και υποχρέωσαν τους υπουργούς κ.κ. Δένδια και Βαρβιτσιώτη να παραδεχτούν έστω το πρόβλημα. Σήμερα αυτό δεν αρκεί. Αυτό που συνέβη στο Φαρμακονήσι δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό: Τον Μάιο του 2013, και πάλι στη Λέρο, οικογένειες σύριων ξεκληρίστηκαν και ανήλικα παιδιά οδηγήθηκαν στο θάνατο. Σύμφωνα με αλλεπάλληλες μαρτυρίες και εκθέσεις διεθνών οργανισμών, ανάλογα περιστατικά αποτελούν ρουτίνα στον Έβρο, και μόνο από τύχη δεν έχουν χαθεί κι άλλες ζωές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από το υπουργείο Ναυτιλίας «την άμεση ανάκληση των εντολών αποτροπής και ρυμούλκησης των πλοιαρίων προσφύγων στις τουρκικές ακτές».

«Η τραγωδία στη Λέρο, λίγους μόλις μήνες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πάλαιρο, είναι αφορμή να το επαναλάβουμε: είναι απολύτως επείγουσα μια ριζικά διαφορετική πολιτική υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας, στον αντίποδα του Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση και της Ευρώπης- Φρούριο. Είναι επείγουσα, πριν τα νερά των ελληνικών νησιών και του Έβρου μετατραπούν σε απέραντο νεκροταφείο» καταλήγει.

 

Η ένταση των μέτρων καταστολής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει η τραγική λίστα των νεκρών και αγνοούμενων στο Αιγαίο και σε άλλα σημεία της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ για το συμβάν στο Φαρμακονήσι.

Η κατεύθυνση της Ε.Ε., αλλά και της ελληνικής προεδρίας, για περισσότερη καταστολή σε βάρος μεταναστών και προσφύγων που «οδηγούνται στον ξεριζωμό εξαιτίας της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των πολέμων» εγκυμονεί κινδύνους για περισσότερα θύματα, τονίζει το ΚΚΕ.

Καταλήγοντας, ζητείται να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες.

 

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του  ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την ανθρώπινη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να παρέμβει και να καταστρώσει προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Για μια ακόμη φορά η Μεσόγειος, το Αιγαίο γίνεται ο υγρός τάφος για γυναίκες και παιδιά στο δρόμο για μια πιο ασφαλή και ελεύθερη ζωή.

Οι παράνομοι διακινητές θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων. Η ΕΕ, ως πολιτική οντότητα, οφείλει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια παρέμβασης στις εστίες της κρίσης που γεννούν προσφυγιά. Οφείλει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να προσφέρει την απαραίτητη στήριξη στις χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες και να καταστρώσει και εφαρμόσει ολοκληρωμένα προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων σύμφωνα με την αρχή της δίκαιης κατανομής των βαρών».

 

«Για άλλη μια φορά, η φυγή προς το αύριο, η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, εξελίχθηκε σε τραγωδία. Η ελληνική προεδρία πρέπει να επαναφέρει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, στη βάση της κοινοτικής αλληλεγγύης και της συνεργασίας των χωρών-μελών» επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της αναφορικά με την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.

«Οι πρόσφυγες, τα θύματα διωγμών και πολέμων, δεν είναι εγκληματίες, αλλά πρόσωπα ευάλωτα που χρήζουν υποστήριξης. Το θέμα συγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων δράσης είναι πλέον αναγκαιότητα», προσθέτει η ΔΗΜΑΡ.

 

Πηγές: Ναυτεμπορική, enikos.gr, Τα Νέα, ΑΜΠΕ

 

Σχετική Είδηση: Άλλες δώδεκα ψυχές μεταναστών χάθηκαν κοντά στο Φαρμακονήσι 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22/01/2014 - 16:31

Πολυμέσα