Στη Βουλή από τον Τ. Κουίκ οι διώξεις των εθελοντών του Γηροκομείου Ικαρίας

"Τρελά πράγματα συμβαίνουν στην Ικαρία, με το άφαντο κράτος της Πρόνοιας, να επανεμφανίζεται από το οπλοστάσιο των Μνημονίων και να παραπέμπει με διώξεις στη Δικαιοσύνη, εθελόντριες που υπηρετούν εγκαταλελειμμένους υπερήλικες στο πολύπαθο Γηροκομείο του νησιού", σημειώνει το γραφείο Τύπου των ΑΝΕΛ.  

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι: "O Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει υπό την κοινοβουλευτική του εποπτεία τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, μετέτρεψε σε Ερώτηση μία δημόσια καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας, ζητώντας την ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ της δίωξης των εθελοντριών και απαιτώντας τα συναρμόδια Υπουργεία να βρούνε λύση στο πρόβλημα του Γηροκομείου, σε συνεργασία με την Εκκλησία και τις δύο βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

 Σχετική είδηση: Aστυνομική ανάκριση σε εθελοντές του γηροκομείου Ικαρίας


Η Ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ. ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Κύριοι Υπουργοί,

Χωρίς σχόλια σας παραθέτω ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ικαρίας (ΣΕΝΙ) που αφορά το ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ του νησιού, ιδιοκτησιακής ευθύνης της Ιεράς Μητροπόλεως και αρμοδιότητας της Αντιπεριφέρειας ως προς τον έλεγχο και την εποπτεία εκ μέρους του κράτους.

Η επιστολή εστιάζεται κυρίως στην... ΔΙΩΞΗ σε βάρος εθελοντών, που περιποιούνται τους εναπομείναντες ηλικιωμένους, αφημένους στη τύχη τους, σε μία υπόθεση που οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε επιδείξει συνεχές ενδιαφέρον, προτρέποντας τα εμπλεκόμενα μέρη να βρουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μία λύση.

«Για άλλη μια φορά οι 3 εθελοντές-πρώην εργαζόμενοι του Γηροκομείου Ικαρίας καλέστηκαν πριν λίγες μέρες, κατ’ εντολή εισαγγελέα, για κατάθεση ενώπιον των τοπικών αστυνομικών αρχών ως κοινοί παραβάτες του ποινικού κώδικα, επειδή συνεχίζουν με την εθελοντική προσφορά τους να κρατούν ανοιχτό το μοναδικό προνοιακό ίδρυμα του νησιού.

Η δικογραφία έχει σχηματιστεί βασιζόμενη σε έκθεση της (πρώην πια) Κοινωνικής Λειτουργού της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου κας Διακογιάννη-Κονταξή, σύμφωνα με την οποία η κατάσταση στο Γηροκομείο Ικαρίας «είναι αδιέξοδη, εγκυμονεί κινδύνους και θα πρέπει (οι εργαζόμενοι) να αναθεωρήσουν τη στάση τους και τις ενέργειές τους». Σημειώνουμε πως η Κοινωνική Λειτουργός από τη Σάμο επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά το Γηροκομείο λίγες μόλις μέρες πριν συνταξιοδοτηθεί στις 17/12/2012 και η έκθεση που συνέταξε στάλθηκε με την μορφή του κατεπείγοντος (!) στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου και το Υπουργείο Εργασίας και με κοινοποίηση στην Μητροπολίτη που έκλεισε το Γηροκομείο!

Είναι εξοργιστικό να στοχοποιούνται και να τρομοκρατούνται αυτοί που έχουν αφοσιωθεί στην φροντίδα των γερόντων που εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους από τη στιγμή που η Μητρόπολη Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων αποφάσισε το κλείσιμο του ιδρύματος.

Είναι απαράδεκτο οι προνοιακές υπηρεσίες της Περιφέρειας, αντί να συμβάλλουν στην διατήρηση του Γηροκομείου και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του, να συνδράμουν με την στάση τους στο κλείσιμό του, σε μια εποχή μάλιστα που η έκρηξη της φτώχειας και της ανεργίας, λόγω των εφαρμοζόμενων βάρβαρων πολιτικών, κάνει κάτι παραπάνω από αναγκαία την ύπαρξη δομών πρόνοιας. Είναι άλλωστε γνωστό σε όλους πως ακόμα κι οι υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος Ικαρίας στους πρόσφυγες, που πλέον αποβιβάζονται κατά δεκάδες στο νησί μας και συλλαμβάνονται από το Λιμενικό και την Αστυνομία, στο κομμάτι που αφορά τη σίτισή τους βασίζονται στην… κουζίνα του Γηροκομείου!

Αδιέξοδη και επικίνδυνη λοιπόν δεν είναι η κατάσταση στο Γηροκομείο λόγω της εθελοντικής προσφοράς αυτών των ανθρώπων. Αντίθετα, κινδύνους κι αδιέξοδα δημιουργούν όσοι μεθοδεύουν το κλείσιμο κι απ' τη μια τρομοκρατούν αυτούς που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες κι απ' την άλλη  προκαλούν φόβο και ανασφάλεια στους ηλικιωμένους. Οι 3 εθελοντές-πρώην εργαζόμενοι με τη συγκινητική συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας αλλά και των ομογενών - μιας συμπαράστασης που έχει ενταθεί ιδιαίτερα σε χρήμα και σε είδος από τη στιγμή που η Μητρόπολη αποφάσισε να το κλείσει- αποδεικνύουν καθημερινά πως το Γηροκομείο μπορεί και προπάντων πρέπει να μείνει ανοιχτό.
 
Απαιτούμε να σταματήσει κάθε επιχείρηση τρομοκράτησης και ενδεχόμενων διώξεων σε βάρος όσων αγωνίζονται για να μην κλείσει το μοναδικό προνοιακό ίδρυμα των νησιών μας και προστατεύουν τους γερόντους του.

Καλούμε σωματεία, συλλόγους, δημοτικές παρατάξεις και λοιπούς φορείς να πάρουν θέση, να καταδικάσουν τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις και να συμπαρασταθούν στους 3 εθελοντές-πρώην εργαζόμενους και τους γέροντες. Καλούμε τον Δήμο Ικαρίας να εφαρμόσει αποφάσεις προηγούμενων συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και ν' αναλάβει τη λειτουργία του Γηροκομείου με τη συνδρομή της Περιφέρειας και του κράτους. Απορρίπτουμε κάθε άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση λειτουργίας του Γηροκομείου μέσω ΜΚΟ ή οποιασδήποτε «Κοινωνικής Συνεταιριστικής» Επιχείρησης.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ - ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ!

ΔΗΜΟΣΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ»

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Πότε θα παρέμβει το Κράτος Πρόνοιας που έχει χαθεί στα αζήτητα των Μνημονίων ώστε σε συνεργασία με την Εκκλησία, την Περιφέρεια και τον Δήμο, να δώσει μία οριστική λύση στην απάνθρωπη εκκρεμότητα του Γηροκομείου Ικαρίας;
2. Συνηγορείτε υπέρ της Δίωξης (που οι ΑΝΕΛ ζητούμε να σταματήσει) των εθελοντριών που προσφέρουν τις Υπηρεσίες τους στους εναπομείναντες ηλικιωμένους, που είναι εγκαταλελειμμένοι από ΟΛΟΥΣ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ