Το Ηνωμένο Βασίλειο πρώτη οικονομία της ΕΕ έως το 2030

Σε διάστημα μιας δεκαπενταετίας, περί το 2030, η Βρετανία θα ξεπεράσει τη Γαλλία και τη Γερμανία και θα είναι η πρώτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, σύμφωνα με  μελέτη του Κέντρου Οικονομικής και Εμπορικής Έρευνας (CEBR) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την εφημερίδα Daily Telegraph.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεπεράσει τη Γαλλία το 2018 και τη Γερμανία γύρω στο 2030, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο την ίδια στιγμή θα ξεπεραστεί και το ίδιο από την Ινδία και τη Βραζιλία.

«Προβλέπεται ότι η Γερμανία θα χάσει τη θέση της ως πρώτη οικονομία της δυτικής Ευρώπης προς όφελος του Ηνωμένου Βασιλείου γύρω στο 2030, εξαιτίας της μεγαλύτερης ανάπτυξης του πληθυσμού του και της μικρότερης εξάρτησής του από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες», αναφέρεται στην έρευνα.

Αν, ωστόσο, διαλυόταν η ευρωζώνη, οι προοπτικές της Γερμανίας θα γίνονταν σαφώς καλύτερες. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούσε να προφτάσει πριν περάσουν χρόνια μια Γερμανία που θα βασιζόταν στο Γερμανικό Μάρκο», υποστηρίζεται στη μελέτη.

Ο πρόεδρος του CEBR Ντάγκλας Μακγουίλιαμς εκτιμά πως η οικονομία της Βρετανίας θα μπορούσε μάλιστα αν αναπτυχθεί ακόμη ταχύτερα αν η χώρα εγκατέλειπε την Ε.Ε..

«Βραχυπρόθεσμα, οι επιπτώσεις (από μια έξοδο από την ΕΕ) θα ήταν αναμφίβολα αρνητικές (...) αλλά αισθάνομαι ότι έπειτα από μια δεκαπενταριά χρόνια, θα γίνονταν πιθανόν θετικές», δήλωσε στην Daily Telegraph.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27/12/2013 - 18:16