Καταψηφίστηκε η πρόταση σύστασης Εξεταστικής για τα υποβρύχια

Με ψήφους 167 κατά (των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Α. Λοβέρδου και Χρ. Αηδόνη) σε σύνολο 287 ψηφισάντων, απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την παραχώρηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε ιδιώτες. Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 120 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη ΧΑ, το ΚΚΕ, τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές καθώς και η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη. Η διαδικασία χαρακτηρίστηκε από τους υψηλούς τόνους μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και την απουσία του Πρωθυπουργού.

«Πόσο κοντόθωρο είναι να νομίζει κανείς ότι αν σήμερα καταφέρετε να αποφύγετε τη σύσταση εξεταστικής, που εσείς θα έπρεπε να ζητήσετε θα ξεμπερδέψετε και θα το κουκουλώσετε; Πώς θα κρύψετε κάτω από το χαλί 4 υποβρύχια;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο τονίζοντας ότι πρέπει να δοθούν απαντησεις.

 

Σχολιάζοντας την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση του καταλόγισε απουσία πολιτικού θάρρους και πρόσθεσε: «Δεν κατανοεί ο κ. Σαμαράς ότι εκβιάζοντας την Βουλή να μη γίνει αυτή η εξεταστική, μπαίνει και ο ίδιος στο κάδρο των ευθυνών;».

 

«Εξυπηρετείτε επαγγελματίες των αντισταθμιστικών ωφελημάτων», είπε ο Ευ. Βενιζέλος απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επανέλαβε τις χυδαιότητες, συκοφαντίες, ύβρεις, ανευθυνότητες πάνω στις οποίες στηρίζει την πολιτική του παρουσία τους τελευταίους τρεις μήνες».

 

«Υπάρχει εσφαλμένη εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο αδύναμος κρίκος, αλλά και μία ορθή εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον ρόλο τον δικό μου και του ΠΑΣΟΚ στην συνοχή της κυβέρνησης», είπε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι πίσω από την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχουν και άλλα κίνητρα που αφορούν την εξυπηρέτηση συμφερόντων που έχουν θιγεί από εμένα και δεν θέλουν σταθερότητα στη χώρα». «Υπάρχει και το κεκαλυμμένο παιχνίδι με τη δραχμή», πρόσθεσε.

 

Παράλληλα κατήγγειλε ότι ο απόστρατος Γ. Ταφίλης, υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα Άμυνας, «έχει μακρά δραστηριότητα στα αντισταθμιστικά ωφελήματα». «Δεν λέω ότι έχει κάνει κάτι κακό, παράνομο, πάντως είναι μία διαβολική σύμπτωση», είπε.

 

«Ή ήσασταν θύμα του colpo grosso και πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη για την αφέλειά σας ή ήσασταν και σεις στο κόλπο», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας στον Ευ. Βενιζέλο.

 

Πρόσθεσε δε, απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς Βουλευτές ότι «επειδή εσείς που θα ψηφίσετε δεν ήσασταν στο κόλπο, πρέπει να ψηφίσετε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στο θέμα της πραγματικής ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ λέγοντας ότι τα ΕΝΑΕ μεταβιβάσθηκαν από την Thyssen Group στην Hern και άρα στον εαυτό τους. «Αν ισχύει ότι οι Γερμανοί βρήκαν ένα παρένθετο σχήμα, την Abu Dhabi Mare, για να γλιτώσουν αντισταθμιστικά οφέλη. τόκους, φορολογικούς ελέγχους και, αφού πάρουν 360 εκατ., να αφήσουν τα υποβρύχια να σκουριάζουν, κάποιοι έχουν την ευθύνη», υπογράμμισε.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το μετοχολόγιο των ΕΝΑΕ λέει ότι ανήκουν στην Hern, αλλά ο Ε. Βενιζέλος λέει στην Priminvest. «Εδώ είναι απάτη. Ή το ένα είναι πλαστό ή το άλλο», είπε και κατέθεσε απόφαση του 2011 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ότι τα ΕΝΑΕ μεταβιβάσθηκαν στην Hern, η οποία αγοράσθηκε από την Priminvest, και κατ’ ακολουθία η Hern είναι η κάτοχος των ΕΝΑΕ.

«Είστε περήφανος για το νόμο και την τροπολογία σε σχέση με το αποτέλεσμα; Που δόθηκαν 360 εκατ. σε καιρό κρίσης και δεν ξέρουμε που βρίσκονται; Που δεν πήραμε τα υποβρύχια; Που οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κάνουν Χριστούγεννα», ρώτησε τον Ε. Βενιζέλο ο Αλ. Τσίπρας. Απαντώντας στις κατηγορίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «αήθη υπονοούμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr, enet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18/12/2013 - 21:49